Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. veljače 2020.
Jedinstvena publikacija

Riječanka objavila edukativnu slikovnicu: Lako je biti hrabar - i kod doktora

Riječanka objavila edukativnu slikovnicu: Lako je biti hrabar - i kod doktora
Riječanka objavila edukativnu slikovnicu: Lako je biti hrabar - i kod doktora
Autor:
Objavljeno: 2. svibanj 2018. u 7:29 2018-05-02T07:29:36+02:00

Riječ je o jedinstvenoj publikaciji u Hrvatskoj koja je slikovnica, ali i vodič djeci, roditeljima i svima koji sudjeluju u liječenju djece s rascjepom usne i nepca

Edukativna slikovnica »Lako je biti hrabar« dr. med. specijalistice anesteziologinje Bibiane Vitković predstavljena je na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Slikovnicu je objavila Hrvatska udruga roditelja djece s rascjepom usne i/ili nepca »Osmijeh«, a tiskana je uz potporu Rotaracta iz Amsterdama.

Kako su ovim povodom istaknuli urednici izdanja prof. dr. sc. Predrag Knežević, specijalist maksilofacijalne kirurgije, i prof. dr. sc. Draženka Blaži, prof. logoped, riječ je o jedinstvenoj publikaciji u Hrvatskoj koja je više od slikovnice – ona je vodič djeci, roditeljima i svima onima koji sudjeluju u liječenju djece s rascjepom usne i nepca. Prema riječima autorice Bibiane Vitković, Riječanke zaposlene na Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, inspiraciju je dobila u radu s djecom.

– Primijetila sam da razni svjetski centri – veći i manji – imaju slične slikovnice. Budući da mi je crtanje hobi, došla sam na ideju da i sama izradim jednu takvu slikovnicu. S njom djeci i roditeljima želim poručiti da nisu sami ni jedini. Na djeci pristupačan način u slikovnici je predstavljen tim uključen u liječenje i približavaju se postupci liječenja. Nastojala sam na jednostavan način govoriti o pretragama, hospitalizaciji, operaciji i anesteziji.

Cilj ove slikovnice je umanjiti roditeljima i djeci nelagodu od nepoznatog i educirati ih na jednostavan način. Nadam se da će biti korisna i djeci koja trebaju sličan način liječenja, a mislim da bi slikovnica ove vrste trebala postojati i za odrasle – osvrnula se Vitković. O slikovnici je govorila i recenzentica mr. sc. Ana Dembitz, prof. logoped, istaknuvši da autorica djetinjastom zaigranošću nastoji čitateljima približiti i olakšati složeni proces liječenja djece s rascjepom usne ili nepca, dok je magistrica psihologije Morena Damijanjević ukazala da ova slikovnica može potaknuti rast i zacjeljivanje moguće traume djeteta. Prisutne je na promociji razveselio i nasmijao klaun iz Crvenih nosova. Slikovnica je besplatna i dijelit će se već u rodilištu.

Bibiana Vitković, creskih korijena, rođena je u Rijeci. Osnovnu školu i gimnaziju pohađala je u Opatiji. Završila je Medicinski fakultet u Rijeci. Nakon državnog ispita kratko je radila u hitnim timovima Opatije i Buzeta. Specijalist je anesteziolog u bolnici Dubrava od 2007. do 2016., tada u anesteziološkom timu za djecu s rascjepom usne i nepca. Od 2016. radi na Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.