Moreno Pavličić

Riječanin u utrci za Nobelovu nagradu za studente i milijun dolara. Iza svega stoji ideja za pametni USB stick

Ingrid Šestan Kučić

Nacionalna pobjeda i odlazak na regionalno natjecanje kruna je uspješnog studija na zagrebačkom Veleučilištu Vern Morena Pavličića gdje je ovaj Riječanin tijekom petogodišnjeg studiranja bio najbolji student



RIJEKA Riječanin Moreno Pavličić sa svojim timom Sento Solutions u ožujku odlazi na regionalno Hult natjecanje u Dubai. Četvorici studenata zagrebačkog Veleučilišta Vern put na globalno studentsko natjecanje i mogućnost osvajanja nagrade u vrijednosti od milijun američkih dolara donio je USB stick, koji bi detektirao nekontroliranu ili pretjeranu potrošnju struje, vode ili plina, a uz povezanost s nekim pametnim uređajem, poput mobitela, korisnik bi imao pregled potrošnje. S idejom koja pridonosi racionalnom iskorištavanju energetskih resursa četveročlani tim Verna pobijedio je na nacionalnom pitchu u Zagrebu. Navodeći kako uz njega pobjednički tim čine i studenti Andro Bunić, Jakov Bajić i Petar Fruk, Moreno kaže da je nacionalna pobjeda kruna njegovog petogodišnjeg uspješnog studija na Vernu gdje je bio najbolji student.


Motivirajuća konkurencija


– Riječ je o natjecanju pod organizacijom Hult Business Schoola i Fundacije Bill Clinton. Danas na ovom natjecanju sudjeluju studenti iz cijelog svijeta. Globalna važnost izazova za koje studenti predlažu rješenja, razlog je zašto se ovo natjecanje kolokvijalno naziva i »Nobelova nagrada za studente«. Od jedne idealističke ideje studenta, danas na Hult natjecanju sudjeluje više od 50 tisuća studenata s različitih prestižnih fakulteta. Svake godine Hult zadaje različitu temu natjecanja, a na studentima je da znanjem, inovativnošću i prije svega kreativnošću riješe zadani problem.


Ove godine izazov je bio kako iskorištavanjem energije unaprijediti živote 10 milijuna ljudi do 2025. godine. Pobijedili smo na nacionalnom pitchu u Zagrebu, a u ožujku odlazimo na regionalno finale u Dubai. Nakon toga 50 timova odlazi dva mjeseca u London na akcelerator, te naposljetku na završni pitch u New York. Kao pobjednici nacionalnog pitcha najprije smo se odlučili za finalno natjecanje u San Franciscu, no kasnije uz savjete mentora i prijašnjih natjecatelja odlučili smo se za Dubai. Unatrag nekoliko godina ovaj grad se profilirao kao metropola koja snažno podupire blockchain koncept i nove digitalne inovacije.




Zbog toga smatramo da je upravo Dubai pravo mjesto za prezentiranje naše ideje kao temelja za postizanje daljnjeg poslovnog uspjeha. Svake godine na natjecanju sudjeluju ponajbolji studenti s najprestižnijih svjetskih sveučilišta, poput Harvarda, Oxforda, Stanforda, Yalea i London School of Economicsa. Konkurencija će biti iznimno velika, no konkurencija je ujedno i izvrstan motivator – navodi Moreno.


Energetski token


Pojašnjavajući kako je ideja za USB stick njegovog tima nastala kao odgovor na izazov unutar šest temeljnih dimenzija transformacije i korištenja energije koje su tema ovogodišnjeg HULT Prize natjecanja Moreno, kaže kako je njegov tim odabrao područje povezivosti.


– Osnova naše ideje je softverski definiran USB stick koji je u mogućnosti pretvoriti radijske signale modernih digitalnih brojila električne energije u korisne informacije, a koje se tako mogu prikazati na sučeljima pametnih uređaja i time omogućiti korisnicima praćenje potrošnje električne energije u realnom vremenu. No, konačan cilj takvog uređaja zapravo je potaknuti korisnika na uštedu energije tako da informaciju o uštedi odašilje putem interneta zaštićeno i anonimno kroz blockchain sustav u globalnu knjigu informacija o energetskoj učinkovitosti. Tako primjerice, ukoliko algoritamski softver ugrađen u USB dokaže uštedu energije, a korisnik takvu informaciju odluči podijeliti putem blockchain sustava, korisnik kao nagradu dobiva svojevrsni digitalni energetski token koji smo nazvali Smart Energy Token (SET).


Taj token izravan je dokaz korisnikovog smanjenog utjecaja na okoliš, uzevši u obzir da se danas otprilike 60 posto električne energije u svijetu proizvodi iz foslinih goriva, u elektranama na ugljen, plin, naftu. Takav token bi se u budućnosti mogao primjerice koristiti za plaćanje ekološkog poreza na emisije stakleničkih plinova iz motornih vozila, kuća, čak i industrije ili pak može biti mijenjan za druga dobra i usluge u stalno promjenjivom svijetu takozvani Internet of Things, ali i brzorastuće ekonomije kriptovaluta – pojašnjava Moreno.


Komercijalni potencijal


Uz njega, kao Riječanina, tim koji putuje u Dubai čine još dva Zagrepčana te Varaždinac, a Morenova uloga u timu je marketing, odnosno prezentiranje ideje krajnjim potrošačima.


– Komercijalni potencijal tražimo u višestrukoj korisnosti ovakvog uređaja. Baza komercijalnog potencijala jest što uređaj omogućuje praćenje potrošnje električne energije u realnom vremenu, a što daje korisniku kontrolu nad troškovima. Kao njegova nadgradnja, uređaj omogućuje monetizaciju informacija o potrošnji čime je korisnik nagrađen digitalnim pametnim energetskim tokenom, dok su sve prikupljene informacije u globalnoj knjizi informacija o energetskoj učinkovitosti vrijedan resurs za distributere i proizvođače električne energije u njihovom planiranju budućih klasa, infrastrukturnih projekata, predviđanju potreba za električnom energijom i slično. Kupnjom ovog proizvoda korisniku se otvaraju mogućnosti kontrole troškova i uštede s jedne strane te monetizacije informacija o štednji s druge strane – zaključuje Moreno.