Oprez da, panika ne

Riječani nude 5.000 kn za informaciju o trovačima životinja, Udruga pobjede savjetuje što učiniti ako sumnjate na trovanje

P. N.

Sve dojave o mogućim otrovima ili otrovanim životinjama po mogućnosti popratite fotografijom te navedite točnu lokaciju ili adresu. Za područje Rijeke i okolice to možete učiniti preko Udruge Vis Vitalis, ali vrlo je važno prijaviti i policiji kako bi se mogle provjeriti dojave i uhiti počinitelj



Počinitelj se neće naći, jer je nalogodavac država.


Znakovito je da se ni jedan veterinar nije nigdje oglasio u vezi otrova, a toliki pomor živorinja!? I oni su u sprezi, jer beru vrhnje od ovoga – vlasnici koji vole svoje pse dat će i učiniti sve da ih spase – ne pitajući za cijenu!


Po gradovima leže otrovane lešine i nakupine otrova, stvarno je samo pitanje vremena kad će stradati neko dijete ili neka nesretna bakica ili djedica koji kopaju po kontejnerima…




Tipični balkanski način rješavanja problema – kastracija/sterilizacija još uvijek svemirski pojam na ovim prostorima!


Jel vi stvarno prijavljujete svaki posoljeni ćošak u gradu? 


Očito je da niti policija ne reagira i da se nešto događa što se krije od javnosti.


Uvijek je bilo trovanja, nažalost, ali ne u ovolikoj mjeri da golubovi padaju s neba.


To su samo neki od komentara na velik broj prijava o postavljenom otrovu i slučajevima trovanja životinja diljem Hrvatske.


Obzirom je u Osijeku pokrenuta službena istraga, evo što je zasad poznato i je li situacija doista toliko alarmantna.   


Iz MUP-a su potvrdili da je do sada evidentirano 10-tak sumnji na trovanje pasa, 4 su prijavljena slučaja u veterinarskim ambulantama, tri su smrtna slučaja pasa.


Centar 112 zaprimio je ukupno oko 200 prijava na sumnjivu tvar (bijeli prah). MUP je poslao uzorke sa zelenih površina bijelog praha na analizu u ZG – očekuju se rezultati danas ili sutra.


Više od 50 golubova uginulo je u dva dana na više lokacija u gradu u širem centru grada. Veterinarska stanica Osijek dala je golubove i krv na analizu u Zagreb, golubovi nisu uginuli od ptičje gripe.


U zadnjih nekoliko dana Vetam i policija izašli su na više od 100 intervencija, 15-tak ih je bilo lažnih – dolaskom na teren nije bilo ničega. 


U međuvremenu, građani su se počeli i sami organizirati, tako su na Facebooku otvorene grupe Osijek otrovani grad, Zagreb otrovani grad…, dok su Riječani od sinoć prikupili iznos od pet tisuća kuna kojim će nagraditi osobu koja razotrkrije nekog od trovača.


Sve dojave o mogućim otrovima ili otrovanim životinjama po mogućnosti popratite fotografijom te navedite točnu lokaciju ili adresu. Za područje Rijeke i okolice to možete učiniti preko Udruge Vis Vitalis, ali vrlo je važno prijaviti i policiji kako bi se mogle provjeriti dojave i uhiti počinitelj.


U više slučajeva, građani se žale da odgovorne službe nisu izašle na teren, a sumnjaju i da se radi o zataškavanju.


Diana Primožić Kukuruzović iz Udruge Vis Vitalis kaže: Nitko nije rekao da kamere u Osijeku nijsu nikoga uhvatile. Istraga je u tijeku. Policajci su svi na nogama. Sve su moguće službe angažirane. Treba ih podržati i, naravno, tražiti rezultat. Ništa se ne krije, policija provodi istražne radnje. Ne možemo očekivati rješenje odmah. Dojavni centar je zasut pozivima građana, policija izlazi na uviđaje, a dio je dojava lažan. Nije ovo zavjera već djelo nekih idiota koji će prije ili kasnije biti uhvaćeni. Onda je na svima nama da ne zaboravimo ove dane i pratimo suđenje, na primjer.


Analiza prikupljenih uzoraka čeka se oko 7 dana, no Grad Osijek je u svom slučaju spreman platiti postupak u nezavisnom laboratoriju ako će to ubrzati postupak, informiraju iz Udruge pobjede te savjetuju sljedeće:


OBAVEZNO – svi koji ste posljednjih dana vodili svoje životinje veterinaru zbog simptoma trovanja ili kojima je potvrđeno trovanje to prijavite policiji. Svako trovanje ili sumnju na trovanje ovih dana jako je važno prijaviti policiji!


PRIJAVLJIVANJE SUMNJIVIH TVARI – za sve sumnjive tvari koje pronađete zovite centar 112. Ako je netko i sam imao bilo kakve posljedice od kontakta s nepoznatom tvari prijavite to Zavodu za javno zdravstvo ili svom liječniku koji će njih obavijestiti.


Sve ovo gore navedeno važno je kako bi se čim prije utvrdilo što se to događa i o čemu se radi.