Na riječkoj ribarnici

Riba još nedostupnija: Palamida, pas i tuna više ne idu na fete

Ljiljana Hlača

Budući da na ribarnici nema dovoljno tekuće vode (samo su četiri špine) do daljnjega je zabranjeno čišćenje i rezanje velikih riba, pa onaj tko poželi palamidu, pasa ili tunu mora kupiti – cijelu ribu



RIJEKA Na riječkoj ribarnici više se ne može kupiti riba narezena na fete. Do jučer ste, praktički, mogli kupiti narezane velike krupne ribe, a najčešće je bila riječ bila o palamidi, tuni ili morskom psu. Trebale su vam dvije, tri ili samo jedna feta (odrezak). Nema problema, prodavačica je to učinila za čas posla i vi ste imali solidan obrok svježe ribe. No, čini se da su fete postale prošlost i to sve do onog trenutka dok ribarnica ne osigura uvjete za obradu, odnosno, čišćenje ribe. Do tada na domaćicama je da odluče hoće li kupovati velike ribe ili se jednostavno orijentirati na sitnije plodove mora. Veliki ribe nisu jeftine, treba dublje posegnuti u novčanik. Ilustracije, radi kilogram tune (kada je ima) na ribarnici prodaje se uglavnom po 120 kuna (može i više), palamida je oko 60 kuna, a morski pas 100 kuna. Mogu težiti i po nekoliko kilograma.


Dno ljestvice


Ova je novost naljutila mnoge posjetitelje ribarnice. S jedne strane moraju se orijentirati na neku drugu, jeftiniju ribu, a tuna ili palamida ostaje im tek pusta želja budući da će malo tko posegnuti u džep i kupiti nekoliko kilograma tešku ribu. One su isplative jedino ugostiteljima, a najnoviji »riblji biser« samo nas još više učvršćuje na dnu europske ljestvice po konzumaciji ribe, što je za Hrvatsku, kao pomorsko i ribolovno orijentiranu zemlju, prava tragedija. 


Da odresci ribe nisu jedini specifikum riječke tržnice najbolje govori i podatak da se na ribarnici već neko vrijeme više ne smije ni čistiti riba. Naime, da bi se na peškariji mogla kupiti očišćena riba svaki prodajni pult trebao bi imati tekuću vodu i prostor za odlaganje otpada (glave, iznutrice). A, na ribarnici postoje  svega četiri špine. Iz toga proizlazi da je nemoguće ribu rezati ili čistiti. Stoga – baj, baj očišćenim sipama, mrkačima ili brancinima. Svi ljubitelji ribe i zdrave mediteranske prehrane morat će malo zaprljati svoju kuhinju, a sve ove novosti koje su pogodile ribarnicu zapravo su rezultat usklađivanja hrvatskih propisa s onim europskim.




– Ribarnice su se temeljem novih pravila svojedobno mogle registrirati kao maloprodajna mjesta, znači mjesta gdje se riba samo prodaje i kao mjesta gdje je moguće obraditi odnosno očistiti ribu, saznajemo od Veterinarske inspekcije – područne jedinice Rijeka.


No, jako su bitni higijenski uvjeti, a budući da riječka ribarnica nema uvjeta za to jer svaki prodajni pult nema tekuću vodu, za taj segmet djelatnosti nije se mogla registrirati. Tržnice Rijeka koje imaju koncesiju na ribarnici pokušale su uvesti tekuću vodu, na način da se kopa pod zgrade, ali za to nisu dobile dozvolu Konzervatorskog odjela jer je zgrada zaštićeni spomenik kulture.


To nije nerješiv problem, kažu u veterinarskoj inspekciji, samo treba pronaći način kako uvesti vodu, bez intervencija na zaštićenom objektu odnosno koristići postojeću komunalnu infrastrukturu.


Zahtjev gradu


Od direktorice Tržnice Rijeka Sivlije Šubat saznajemo da je već poslan zahtjev Gradu Rijeci za rješavanjem ovog problema, a budući da je riječ o investicijskom zahvatu, za čiju realizaciju nije potrebno osigurati samo financijska sredstva, već izraditi projektnu dokumentaciju, u ovom trenutku Tržnice Rijeka nam nisu mogle dati konkretni termin kada bi to riječki pultovi mogli biti opremljeni novom opremom – tekućom vodom i posudama za riblji otpad.Do tada svim riječkim kupcima ribe ostaje strpljenje, s nadom da će se problem riješiti u što skorije vrijeme, a do tada ili neka traže neku malu tunicu i palamidu ili neka kući treniraju čišćenje ljuski.