Selekcija smeća

Papir, plastika, staklo i metal u posebnim kontejnerima

Andrej Petrak

Do kraja studenoga postavit će po Viškovu oko 1.100 posuda plavog, narančastog i žutog poklopca za odvojeno prikupljanje papira i kartonske ambalaže, tetra ambalaže te plastične, staklene i metalne ambalaže, a kasnije i na području Rijeke te ostalih općina i gradova riječkog prstena 



RIJEKA  KD Čistoća do kraja studenoga postavit će po Viškovu oko 1.100 posuda plavog, narančastog i žutog poklopca za odvojeno prikupljanje papira i kartonske ambalaže, tetra ambalaže te plastične, staklene i metalne ambalaže, a u ovom komunalnom društvu najavljuju da je riječ je o tek prvoj fazi razvoja integriranog sustava primarne selekcije otpada, koji će kasnije obuhvatiti i područje grada Rijeke te ostale općine i gradove riječkog prstena.


   – U odnosu na ostale velike gradove u Hrvatskoj mi smo prvi po uvođenju ovakvog sustava odvojenog prikupljanja sirovina, a napredniji smo i od većine malih gradova. Krk i Čakovec po tom su pitanju zaista puno napravili, ali njihovi sustavi uhodavaju se već dugi niz godina. Odlučili smo krenuti u Viškovu da učimo na greškama, jer riječ je o sličnoj maloj sredini kao što je primjerice Čakovec, rekla je glasnogovornica Čistoće Marina Babić Brusić.


Koordinatorica uvođenja novog sustava odvojenog prikupljanja otpada u Viškovu Jasna Kukuljan kaže da će oko 1.100 posuda biti postavljeno na oko 360 lokacija po Viškovu, kako bi se građanima omogućilo odvajanje otpada na kućnom pragu. U Čistoći su započeli s edukativnim i informativnim aktivnostima oko promoviranja novog sustava pod zajedničkim nazivnikom »Pažnja pažnja! Otpadnici na ulicama«.


   – Svaki korisnik dobit će informativni letak, u javne institucije postavljamo plakate, a naši tročlani Eko timovi, sastavljeni od studenata, građanima su na usluzi na info točkama, postavljenim na javnim površinama, na onim lokacijama gdje se postavlja sustav, kako bi u neposrednom kontaktu zainteresiranima pojasnili sve što ih zanima, rekla je Kukuljan.    Ćistoća je otvorila besplatni info telefon 0800 999 900, a do svih informacija moguće je doći i putem maila [email protected]. Marina Babić Brusić ocijenila je da su građani sve bolji i bolji što se tiče odvajanja otpada.

   – Prve posude za papir i staklo postavili smo još 2001. godine, kasnije su došli eko otoci i moram reći da građani to sve bolje prihvaćaju. U Metisu nam kažu da je u posudama 90 posto čiste sirovine, a uvjerena sam da će s vremenom biti sve bolje i bolje, kako ovaj sustav budemo uvodili i po Rijeci i ostatku riječkog prstena, kaže Babić Brusić.





   U Čistoći najavljuju da će već tijekom prosinca na području grada Rijeke krenuti s postavljanjem preostalih posuda za otpad, od njih ukupno oko 2.900 koje su nabavili, a u planu je i nova nabavka. Nakon što se novim posudama »pokrije« Rijeka, a cilj je komplet od tri posude za odvojeno prikupljanje sirovina postaviti pokraj svakog kontejnera za miješani otpad, novi sustav uvodit će se i na područje preostalih sedam jedinica lokalne samouprave u riječkom prstenu, koje su suvlasnici Čistoće.   

Zakonska obveza


Prema riječima Marine Babić Brusić u Čistoći su s uvođenjem novog sustava krenuli zbog odredbi novog Zakona o održivom gospodarenju otpadom, koji propisuje obvezu odvojenog prikupljanja otpadnog papira, metala, plastike, stakla i tekstila postavkom odgovarajućeg broja i vrste spremnika za odvojeno prikupljanje na javne površine. Iako u Čistoći priznaju da ih uvođenje sustava s novim posudama košta, te da će biti potrebno nabaviti i nove kamione, Marina Babić Brusić najavljuje da se cijena zbrinjavanja otpada za građane zasad neće mijenjati. U riječkom komunalnom društvu čekaju da Vlada usvoji podzakonske akte vezane uz sustav naplate.


   – Novim zakonom uvedena je samo obveza postavljanja dovoljnog broja posuda. Nema individualizacije odgovornosti. Vlada bi do srpnja 2014. trebala donijeti uredbe o načinu prikupljanja otpada i obračunu cijene za krajnje korisnike. Čekamo tu uredbu, jer u roku od tri mjeseca moramo našim suvlasnicima dostaviti novi prijedlog cjenika, rekla je Babić Brusić. 


   Dodaje da je Čistoći cilj da odvojenim prikupljanjem sirovina barem djelomično pokriju troškove uvođenja novog sustava.


   – Prikupljena tetra ambalaža vozi se u reciklažno dvorište Mihačeva Draga, gdje se preša, balira i dalje predaje uporabiteljima. Ostale odvojeno prikupljene sirovine voze se direktno u Metis, koji jedini ima sortirnu liniju. Čistoća nema svoju sortirnicu i trenutno smo u fazi njene nabave, objasnila je Babić Brusić.


   Kompostiranje biootpada 


U Čistoći se nisu odlučili sustavnije se pozabaviti odvojenim prikupljanjem i kompostiranjem biootpada, koji čini značajan udio u cijelom otpadu, a čije je raspadanje glavni uzrok neugodnih mirisa, da ne kažemo smrada. Čistoća je zasad nabavila 300 kompostera za biootpad koji će biti podijeljeno stanovnicima Viškova koji sami žele raditi kompost u vlastitom kućanstvu. Daljnji koraci što se tiče odvojenog prikupljanja biootpada se ni ne planiraju, jer u Čistoći namjeravaju taj otpad procesirati u MBO pogonu što se gradi u budućoj Centralnoj zoni za gospodarenje otpadom Marišćina.


   – Čekamo pravilnike koji bi trebali biti doneseni u roku od godine dana. Dotad ne želimo odvajati biootpad. No, karton i tekstil također spadaju u biootpad, a te vrste otpada odvajamo. Zakonom je predviđeno nekoliko vrsta obrada biootpada, ne samo kompostiranjem, već i obradom u MBO pogonu. Takav pogon gradi se na Marišćini i biotpad bit će zbrinut na taj način, u skladu sa zakonom. Nema smisla da uvodimo nešto što ne treba i ulažemo dodatna financijska sredstva, kad imamo CZGO Marišćina koji je u gradnji, kaže Babić Brusić.