Sušak

Radovi na iskopu jame buduće bolnice na Sušaku: Danas miniranje od 11 do 11.30 i 14.30 do 15 sati

Barbara Čalušić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj



RIJEKA U sklopu radova na iskopu jame za izgradnju nove bolnice na Sušaku proteklog su tjedna započela miniranja jame, a sljedeće miniranje najavljeno je za danas kad će se miniranja izvoditi u razdoblju 11 i 11 i 30 sati te od 14 i 30 do 15 sati.


Prema riječima Sonje Hladnik, v.d. rukovoditeljice Službe za investicije i razvoj u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, radovi na iskopu jame na Sušaku odvijaju se prema planu i nema zastoja.


– Miniranja se trenutačno provode na mjestu gdje će biti izgrađen glavni objekt bolnice za ginekologiju i pedijatriju, a predviđena su na još dva područja na sušačkom lokalitetu buduće bolnice. Iskop na području gdje će se nalazati glavni objekt, a to je na platou ispod ceste, bit će dubok oko 20 metara – objasnila je Hladnik.




Prema njezinim riječima, uvjeti za miniranje strogo su definirani, budući da je riječ o gusto naseljenom području. Miniranje se pokazalo kao najpogodnija tehnika koja će najmanje smetati stanarima obližnjih zgrada, studentima na kampusu i pacijentima KBC-a Rijeka. Teren na kojem se minira pretežno je stijena, a nakon završetka miniranja uslijedit će iskop i odvoz materijala. Procjenjuje se da je potrebno iskopati 180 tisuća kubika materijala od čega će 30 tisuća biti ostavljeno na gradilištu, dok će ostatak biti zbrinut u Industrijskoj zoni Matulji.


– Nakon završetka miniranja slijedi geokartiranje temeljem kojeg će se odrediti tip zaštite građevinske jame – dodaje Hladnik ističući da je iskop građevinske jame ozbiljan geomehanički objekt koji osim što je svojevrstan temelj zgrade, mora držati i cijelu prometnicu koja se nalazi iznad buduće bolnice. Rok za završetak radova na iskopu jame na Sušaku je 2. lipnja 2017. godine.