Prosvjed u središtu Rijeke

RIJEČKO POVIJESNO – NE: Primorci poručili Zagrebu da ne pokušava nametati svoju volju

Marinko Glavan

snimio Silvano Ježina

snimio Silvano Ježina

"Ne možete razmišljati našom glavom. Mi najbolje znamo što nama treba. Jedina smo regija uz Istru i Grad Zagreb koja pridonosi proračunu Republike Hrvatske."



RIJEKA – Na korzu i Trgu 128. brigade Hrvatske vojske okupilo se oko četiri tisuće prosvjednika, kojima se kao domaćin prosvjednog skupa prvi obratio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. On je prosvjed nazvao više nego opravdanim, zbog loših iskustava s loše planiranim investicijama u prošlosti.


– Svi se dobro sjećamo koksare. Važno je reći ne investiciji koja na ovakav način kako je planirana nema smisla. Zalažemo se za razvoj i energetsku stabilnost Hrvatske, ali ne na način da nam se kaže – to mora biti tako, a što vi o tome kažete – nije važno. Upravo tako se ponaša Vlada republike Hrvatske prema Krčanima i Primorcima. Mi im s ovog mjesta moramo reći jasno: ne, ne možete na taj način razgovarati s nama, rekao je Obersnel.



U ime koordinacije krčkih jedinica lokalne samouprave istupio je gradonačelnik Krka Darijo Vasilić, koji je političkom Zagrebu poručio da ne može i ne smije nametati svoju volju.





– Ne možete razmišljati našom glavom. Mi najbolje znamo što nama treba. Jedina smo regija uz Istru i Grad Zagreb koja pridonosi proračunu Republike Hrvatske. Želimo biti solidarni s ostatkom zemlje, ali ne želimo da nam Vlada nameće smeće koje nitko drugi ne želi. Poruka Zagrebu je – nemojte se s nama igrati. Mi smo dostojanstveni, ali nećemo dopustiti da nam namećete nešto što je protiv naših interesa i interesa naše djece, rekao je Vasilić.


Načelnica općine Omišalj Mirela Ahmetović rekla je da prosvjed ima za cilj zaštiti zakone Republike Hrvatske.


– Ministre Ćoriću, hoćete li i nakon ovog prosvjeda reći da vas nije briga što prosvjeduju? Gdje ste danas? Želimo zaštiti zakone Republike Hrvatske i pitamo Vladu hoće li početi poštivati zakone svoje zemlje. Nećemo odustati. Omišalj, Krk, Primorsko-goranska županija, odemo svi zajedno dalje, poručila je načelnica.


——————————————–


Na riječkom Korzu počeli su se okupljati građani, koji dolaze na prosvjeda protiv plutajućeg LNG terminala.


Prosvjed organizira Općina Omišalj uz potporu ostalih jedinica lokalne samouprave, Grada Rijeke, Županije, brojnih udruga i umjetnika iz Rijeke.


Do sada je na Korzo pristiglo oko dvije stotine građana, ali očekuje se da taj broj i veći.


Kako smo ranije objavili, skup u srcu Rijeke mogao bi imati “nevjerojatan, povijesni značaj” i to po činjenici da je to jedan od rijetkih slučajeva – odrasle demokracije.


snimio Silvano Ježina


snimio Silvano Ježina



Pogleda li se, naime, lista najavljenih sudionika i stranke iz kojih dolaze, na bini prigodno postavljenoj na Trgu 128 brigade naći će se ne samo politički neistomišljenici, nego jedan uz drugog stajat će inače politički – neprijatelji!


Rame uz rame, primjerice, stajat će gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i njegov najljući politički oponent Hrvoje Burić. I njih ujedinjuje »ne« plutajućem LNG-u!


snimio Silvano Ježina


snimio Silvano Ježina