Veliki uspjeh

RIJEČKI START UP Riječani će biti partneri moćnom kineskom proizvođaču superračunala

Biljana Savić

Maggie Han iz Sugona i Tomislav Šubić iz Yotte potpisali ugovor u Frankfurtu

Maggie Han iz Sugona i Tomislav Šubić iz Yotte potpisali ugovor u Frankfurtu

 Prošle godine riječka tvrtka pomogla je Sugonu isporučiti prvo superračunalo na europsko tržište, u susjednu Sloveniju, a nastavak suradnje za Hrvatsku i regiju znači dostupnost najnovijih proizvoda i tehnologija u domeni superračunala 



Yotta Advanced Computing, start-up tvrtka izrasla 2014. iz Znanstveno tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci potpisala je partnerski sporazum s tvrtkom Sugon, najvećim proizvođačem superračunala u Kini. Potpise na memorandum o strateškoj suradnji stavili su direktor riječke tvrtke Tomislav Šubić i Maggie Han, predstavnica za međunarodne operacije kineskog nacionalnog visokotehnološkog poduzeća koje je uspostavila kineska Akademija znanosti, i to u Frankfurtu na konferenciji o prekograničnoj suradnji s ulaganjem za tehnološka poduzeća koju su organizirali grad Tianjin i Bank of China.


Riječka tvrtka, koja je 2016. ostvarila prihode od 2,8 milijuna eura, orijentirana je na istraživanje i razvoj, a specijalizirana za računarstvo visokih performansi (HPC, high-performance computing), računarstvo u oblaku (cloud computing), 3D modeliranje i mobilne aplikacije, a glavni joj je cilj pomaganje malim i srednjim poduzećima da ostvare potencijal korištenjem naprednih tehnologija.


Poziv Sugona


Prema riječima Tomislava Šubića, tvrtka Yotta je u Frankfurt otišla upravo na poziv Sugona, s kojim je i prije surađivala.




– Prošle godine pomogli smo im isporučiti njihovo prvo superračunalo na europsko tržište, u susjednu Sloveniju, a sada se suradnja nastavlja, što za Hrvatsku i regiju znači dostupnost najnovijih proizvoda i tehnologija u domeni superračunarstva po konkurentnijim cijenama – pojašnjava Šubić važnost ovog sporazuma te naglašava da on podrazumijeva promicanje naprednih HPC proizvoda i usluga u Hrvatskoj, ali i ostalim europskim zemljama. Kineske tvrtke počele su se, kaže, probijati na europska tržišta raznim suradnjama i investicijama, a superračunarstvo je jedna od najvažnijih grana za poticanje razvoja inovativnih tehnologija. Suradnja između Yottae i Sugona odvijat će se na više načina.


– Prvo, radit će se na zajedničkom istraživanju kako bi se unaprijedili proizvodi i usluge koje pružaju, zatim kroz prodaju hardverskih rješenja hrvatskim i europskim poduzećima, i treće, kroz pružanje specijaliziranih usluga baziranih na ekspertizi Yottae u superračunarstvu s malim i srednjim poduzećima ove regije, i hardverskim rješenjima koje nudi Sugon. Voljeli bismo iskoristiti kineske investicije za izgradnju i osnivanje međunarodnog istraživačkog centra u Hrvatskoj, to bi bio važan korak za suradnju hrvatskih poduzetnika i kineskih investitora, a i omogućilo bi lakše prodiranje hrvatskih proizvoda na golemo kinesko tržište – ocjenjuje Tomislav Šubić.


Veliki potencijal


Govoreći o tvrtki Yotta, Šubić kaže da je ona fokusirana na istraživanje i razvoj, sudjeluje na više EU Horizon2020 projekata, a klijenti su im uglavnom mali i srednji poduzetnici iz regije.


– Naši stručnjaci im pomažu da unaprijede svoje proizvode i usluge uz pomoć superračunala ili nekog drugog oblika računarstva visokih performansi. Europska unija je u programu Horizon2020 stavila velik naglasak na poticanje superračunarstva u malim i srednjim poduzećima, pa postoji puno prilika za financiranje. Jedan od naših glavnih EU projekata, SESAME Net, se bavi približavanjem superračunarstva manjim tvrtkama i poticanjem na korištenje. Budući da mnogo tvrtki još uvijek ne shvaća potencijal superračunarstva u poslovanju, moramo se pobrinuti i da izgradimo potražnju na našem tržištu – ocjenjuje Šubić.


Maggie Han iz Sugona i Tomislav Šubić iz Yotte potpisali ugovor u Frankfurtu