Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
25. siječnja 2020.
Uvjerili se na terenu

Pučka pravobraniteljica traži očitovanje Ministarstva o rješavanju smrada s Marišćine

Foto Sergej Drechsler
Foto Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 11. rujan 2019. u 17:37 2019-09-11T17:37:14+02:00

RIJEKA Iz Ureda pučke pravobraniteljice Lore Vidović zatraženo je očitovanje Ministarstva zaštite okoliša i energetike o rješavanju problema Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćine, na koji se, zbog neugodnih mirisa, žale građani koji žive u blizini.

Kako se navodi u dopisu, prosvjedi gradana Marčelja se nastavljaju, a gotovo svakodnevno se zaprimaju novi podnesci građana.

"Tijekom kolovoza građani se i dalje pritužuju na novu vrstu neugodnog mirisa jakog intenziteta te ponovno ističu zabrinutost za zdravlje, ne samo zbog sumporovodika, nego i zbog lebdećih čestica te drugih kemijskih spojeva koji su štetni za zdravlje, a o kojima nisu potpuno informirani ni oni ni mi, niti su od njih zaštićeni", ističe se u dopisu koji je medijima u srijedu dostavila mještanka Marčelja Davorka Simčić.

Također se ističe da su u sklopu ispitnog postupka, koji se od studenoga 2018. vodi na temelju više pritužaba građana koji žive blizini tog centra, iz Ureda pučke pravobraniteljice zamolili obavijest o svemu što je utvrdilo i poduzelo ministarstvo nakon 30. lipnja 2019.

U dopisu dalje stoji da i građani i direktor Ekoplusa, koji upravlja Marišćinom ističu problem različitih vrsta i količina otpada koji se dovozi u centar.

Poseban je problem biootpad koji se ne odvaja, kao ni plastika, a kojeg u centru Marišćini ima u velikim količinama. U to su se iz Ureda pučke pravobraniteljice sami uvjerili izravno na terenu, a slična je, ističu, i situacija u istarskom centru Kaštijunu.

"Nije riješeno ni pitanje goriva koje se dobiva iz otpada, a koje se u velikim količinama gomila na vanjskim plohama oba centra za gospodarenje otpadom i trenutačno predstavlja i velik trošak", stoji u dopisu.

Iz Ureda pučke pravobraniteljice ponovili su, budući je dopis o tome već poslan ministarstvu, ali očitovanja nije bilo, da su u izvješću za 2018. preporučili "ispitivanje razine usklađenosti centara Marišćine i Kaštijuna s redom prvenstva gospodarenja otpadom, da ministarstvo osigura provedbu nužnih mjera za učinkovitu zaštitu svih sastavnica okoliša i zdravlja na tim lokacijama te da se u skladu s Planom gospodarenja otpadom i Kodeksom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću izrade sve studije izvedivosti za planirane centre uz reviziju predviđenih lokacija te procjenu utjecaja na okoliš i zdravlje".

"Očito je da se na primjerima ova dva županijska centra za gospodarenje otpadom vide problemi koji se trebaju rješavati učinkovito i brzo kako se ne bi prenijeli na buduće centre", stoji u dopisu iz Ureda pučke pravobraniteljice.

Također mole Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da se zbog hitnosti i ozbiljnosti situacije očituje o svemu što je poduzeto i planirano u rješavanju problema vezanih s Marišćinom u roku od 30 dana.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.