Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Ekonomski pokazatelji pozitivni, optimizam vladao proslavom

foto Proslavljen Dan Županije: Dobitnik nagrade za životno djelo fra Serafin Sabol digao dvoranu na noge

Erik Fabijanić, fra Serafin Sabol i Zlatko Komadina / Foto Damir ŠKOMRLJ
Erik Fabijanić, fra Serafin Sabol i Zlatko Komadina / Foto Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 14. travanj 2015. u 17:13 2015-04-14T17:13:00+02:00

Fra Serafin rekao je da je rođen u Međimurju, ali da je Primorje njegov dom, a da je svoj život proživio živeći po srcu, a ne po pameti. »Da sam koristio samo pamet, bio bi ledeni fratar i ovu nagradu tada ne bi dobio«, rekao je

RIJEKA – Dobitnik ovogodišnje županijske nagrade za životno djelo, fra Serafin Sabol, digao je na noge punu dvoranu HKD-a na Sušaku na Danu Županije, gdje je proslavljena 22. godišnjica osnutka PGŽ: fra Serafin je svih blagoslovio i na kraju čak i zapjevao, a s njim i cijela dvorana. 

RI144X14
Dan Primorsko-goranske županije / Foto D. ŠKOMRLJ

»Tu je jubav moja«, zapjevao je fra Serafin Rijeci, Primorju i Trsatu, svih je nazvao braćom i sestrama, pa i župana Zlatka Komadinu i predsjednika Skupštine Erika Fabijanića, a Primorsko-goranskoj županiji zaželio neka napreduje i cvate, bogata i sretna.

– Ma ljudi je li to moguće, jeste li ikada mogli i pomisliti da ćete ovdje ugledati jednog fratra, a da će mu župan odgovarati sa – amen, našalio se u svom govoru fra Sabol, dugodišnji gvardijan Trsatskog svetišta kojemu je nagrada uručena za izniman doprinos religijskom, duhovnom, kulturnom i civilizacijskom značenju Trsatskog svetišta. 

Fra Serafin rekao je da je rođen u Međimurju, ali da je Primorje njegov dom, a da je svoj život proživio živeći po srcu, a ne po pameti. »Da sam koristio samo pamet, bio bi ledeni fratar i ovu nagradu tada ne bi dobio«, rekao je.

– Evo, vidim da sam položio ispit za Primorca, i to mi je najvece priznanje – rekao je fra Sabol.

Dobitnici godišnjih nagrada Županije su i HEP – Elektroprimorje Rijeka za saniranje posljedica ledene katastrofe 2014. godine, kada je 400 radnika u mjesec dana saniralo ogromne posljedice ledoloma, kako je rekao  u ime dobitnika direktor Vitomir Komen; zatim Udruga Nada u čije ime je nagradu primila Katherine Trinajstić, te mladi znanstvenik Sven Maričić za popularizaciju 3D tehnologije u kirurgiji. 

I župan Komadina dijelio je optimizam:

– Koliko god opravdano željeli više i bolje, činjenica je da Primorsko-goranska županija usprkos nepovoljnim okolnostima i višegodišnjoj ekonomskoj krizi države, a ove godine i smanjenom proračunu, bilježi rast u većini elemanata te čvrsto držimo mjesto u vrhu hrvatskih županija prema BDP-u, prema konkurentnosti, prema neto fiskalnom položaju itd. U ograničenim financijskim okvirima uspjeli smo ne samo održati, već i podignuti razinu usluga i osigurati nadstandarde u zdravstvu, školstvu, socijali… – rekao je župan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.