Euforija u redovima riječkog HDZ-a

Povijesni rezultat mjesnih izbora u Rijeci: HDZ osvojio jednog vijećnika više nego SDP!

Tihana Tomičić

Prema preliminarnim rezultatima kao izborni pobjednik može se proglasiti HDZ-ova koalicija koja je osvojila vlast u 14 mjesnih odbora, dok je SDP drugi s 13 mjesnih odbora u kojima će obnašati vlast. HDZ je utrostručio izborni rezultat iz 2010. godine



RIJEKA - Euforija u HDZ-u, ali i HNS-u, rezignacija u PGS-u s partnerima, a umjereno zadovoljstvo u SDP-u – rezultat je izbora za mjesne odbore u Gradu Rijeci. HDZ je osvojio 65 mandata od 176, SDP i koalicija 64, HNS-ova koalicija 18, PGS-ova koalicija 17, a HSU samostalno 8.


Odaziv ponovno izrazito slab – niti 9,56 posto, ali za jedan posto više nego prije četiri godine, i potpuno jasno pogodovanje takvoga rezultata velikim strankama sa jakom glasačkom mašinerijom, HDZ-u i SDP-u.


Prema preliminarnim rezultatima kao izborni pobjednik može se proglasiti HDZ-ova koalicija koja je osvojila vlast u 14 mjesnih odbora, dok je SDP drugi s 13 mjesnih odbora u kojima će obnašati vlast. HDZ je utrostručio izborni rezultat iz 2010. godine.




SDP je zadržao većinu mjesnih odbora u kojima su i dosad pobjeđivali, s nekim izuzecima, te su također bili vidno zadovoljni što im se na mjesne izbore nije prelio negativni trend iz anketa. Ukupni pobjednik znat će se kad se prebroje svi rezultati i preračunaju u mandate te kad je sklope postizborne koalicije, a to će potrajati i nekoliko tjedana. No, najzadovoljniji što se nisu ankete pokazale točnima bili su u HNS-u – dok im ankete daju 2-3 posto, oni su ostvarili čak 14 posto glasova (18 mandata). A razočarani su bili u savezu PGS-Lista za Rijeku-Laburisti-Akcija mladih.