Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
10. prosinca 2019.
Viškovo, ŽUC i ViK

Potpisan sporazum: Uskoro obnova ceste od groblja u Viškovu do skretanja za Ronjge

Izgradnja rotora Saršoni u punom jeku / Foto Marko Gracin
Izgradnja rotora Saršoni u punom jeku / Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 20. prosinac 2018. u 9:43 2018-12-20T09:43:21+01:00

Riječ je o dionici duljine jedan kilometar koja predstavlja komunikacijsku vertikalu između Saršona i centra Viškova, početak radova očekuje se u prvom kvartalu 2019. godine, a predviđeno trajanje radova godinu dana

VIŠKOVO Jučer je potpisan sporazum o financiranju projekta rekonstrukcije županijske ceste Mladenići – Ronjgi i izgradnje sustava kanalizacije te provođenju postupaka zajedničke nabave, između Županijske uprave za ceste PGŽ-a, KD Vodovod i kanalizacija te Općine Viškovo. Riječ je o dionici ceste duge oko jedan kilometar i ide od groblja Viškovo do skretanja za Ronjge. Sporazum su potpisali ravnatelj županijske uprave za ceste Georg Žeželić, direktor komunalnog društva Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini te načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.

Važna prometnica

– Rekonstrukcija ove prometnice koja je jedna od najprometnijih i najvažnijih u općini Viškovo izuzetno je važna jer će se dobiti moderna prometnica sigurna za promet svih sudionika u prometu, osobito pješaka. Posebno je važna činjenica da će se rekonstrukcijom obuhvatiti i sve komunalne instalacije čime se stvaraju preduvjeti za daljnji razvoj komunalne infrastrukture i poboljšanje komunalnog standarda naselja Mladenići za što su već pripremljeni projekti, kazala je Udović i naglasila da dionica od Mladenića do Ronjgi dugi niz godina predstavlja jedan od ključnih prometnih pravaca na području Viškova te da je realizaciji ovog projekta prethodio i kompleksan postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Inače, ova dionica predstavlja glavnu komunikacijsku vertikalu između Saršona i centra Viškova, ali i poprečni pravac između Rijeke, Viškova, Kastva i Klane.

Zahtjevan projekt

Rekonstrukcija ceste od Mladenića do Ronjgi obuhvaća rekonstrukciju prometnice i izgradnju obostranog nogostupa i sustava oborinske odvodnje prometnice, prelaganje elektroenergetskih instalacija i elektrokomunikacijske infrastrukture, izgradnju nove javne rasvjete, rekonstrukciju transportnog i opskrbnog vodovoda te izgradnju kanalizacijske mreže i dijelove budućih kolektora po ulicama. Također, bit će napravljena i nova autobusna ugibališta čime će se unaprijediti sigurnost korisnika javnog prijevoza.

Kako je istaknuto jučer pri potpisivanju sporazuma, riječ je o zahtjevnom i složenom projektu jer iziskuje izmještanje svih instalacija u trupu ceste koje su glavni opskrbni pravci za veći dio Viškova, ali i naselja susjednih gradova Kastva i Rijeke.
Kako je istaknuo Marochini, izgradnja kanalizacijske mreže u cesti dio je šireg projekta proširenja sustava odvodnje otpadnih voda riječke aglomeracije, taj dio projekta financirat će se korištenjem sredstava EU fondova, a natječaj za izvođače radova je u tijeku.

Marochini je naglasio da će ViK u Viškovo ove godine uložiti ukupno 2,7 milijuna kuna, a iduće godine bit će još ulaganja u visini od 3 milijuna kuna.

Obveze ŽUC-a

Ukupna procijenjena vrijednost svih radova vezanih uz rekonstrukciju ove prometnice iznosi nešto više od 14 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno s uključenim PDV-om ukupno 17,5 milijuna kuna, a u što su uključeni radovi, stručni nadzor i usluge koordinatora i geodeta. Udio investitora u ukupnim troškovima u investiciji je raspoređen tako da udio Općine Viškovo iznosi oko 5 milijuna, ŽUC-a oko 4,8 milijuna, a KD-a VIK-a 7,8 milijuna kuna.

Sukladno sklopljenom sporazumu, Općina Viškovo se obvezuje osigurati i financirati izgradnju javne rasvjete, zaštitu i prelaganje elektrokomunikacijske infrastrukture i izgradnju oborinske odvodnje. Obveza ŽUC-a je osigurati i financirati rekonstrukciju ceste u dijelu pripremnih radova, zemljanih radova, radova izgradnje zidova, kolničke rekonstrukcije i opreme, dok će KD VIK d.o.o. osigurati i financirati rekonstrukciju opskrbnog i transportnog vodovoda i izgradnju kanalizacijske mreže te dijelova uličnih kanalizacijskih kolektora.

Slijedi provođenje postupka javne nabave koji bi trebao započeti do kraja ove godine, početak radova očekuje se u prvom kvartalu 2019. godine, a predviđeno trajanje radova je oko jedne godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.