SOS Pomorac

Posjetili smo riječku obiteljsku tvrtku koja na kopnu pruža logističku pomoć za oko tisuću pomoraca

Darko Pajić

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Cjenik usluga ovisi o zahtjevima, ali se može reći da za nekoliko stotina kuna u prosjeku svaki pomorac može preko SOS Pomorca obaviti plaćanja i kompletnu pripremu za ishodovanje dokumenata nakon povratka doma s broda



RIJEKA Sve na jednom mjestu i puna usluga za svakog pomorca, koji želi izbjeći barem dio čekanja na šalterima u vječnoj borbi s birokracijom s kojom se pomorci svakodnevno susreću. Upravo na temelju ove ideje u Rijeci već nekoliko godina radi tvrtka pomalo neobičnog naziva – »SOS Pomorac«.


Ime sugerira spašavanje iz najgore nevolje, ali bi u ovom slučaju primjerenije bilo ocijeniti kako je riječ o pomoći za pomorce. Iza posla stoji ideja i provedba obitelji Perivancich, točnije Fulvija, Branke i Meri Perivancich, koji zajedno rade u riječkom uredu smještenom u Ulici Ivana Zajca.


 Usmena predaja


– Kako smo odlučili početi? Dugo smo bili u Italiji i odlučili se vratiti. Imali smo prijatelje pomorce koji su nam uvijek znali govoriti o tome koliko ih nervira i smeta silna birokracija, činjenica da moraju gubiti vrijeme kad dođu doma na produženje svjedodžbi, prikupljanje raznih dokumenata, obavljati razne uplate i stalno ići od jedne do druge adrese kako bi ispunili sve što se od njih traži. Ideja je bila ponuditi niz usluga na jednom mjestu.




U početku mnogi nisu ni znali za nas, a sada imamo sve više korisnika. Oko 1.000 pomoraca je dosad bilo kod nas i reakcije su u velikoj mjeri jako dobre, govori Fulvio Perivancich, koji dodaje kako im usmena predaja predstavlja najbolju reklamu, jer su pomorci uvijek spremni jedan drugome prenijeti informaciju o tome kako na najlakši način riješiti probleme koje imaju. Cjenik usluga ovisi o zahtjevima, ali se može reći da za nekoliko stotina kuna u prosjeku svaki pomorac može preko SOS Pomorca obaviti plaćanja i kompletnu pripremu za ishodovanje dokumenata nakon povratka doma s broda.


Riječ je o obiteljskom poslu, a pomalo je neobično da je poslovna suradnja opstala, iako su Fulvio i Branka Perivancich već dugo rastavljeni. Njihov brak nije izdržao kušnju vremena, ali su odnosi ostali i više nego dobri unatoč tome.


Obiteljski posao


– Oboje smo zreli ljudi i spremni na dogovor tako da tu doista nema nikakvih problema, surađujemo i radimo zajedno na najbolji mogući način. Ne može se reći da u ovom poslu postoji neka ogromna zarada, moramo se itekako pomučiti za svaku kunu, ali zasad smo opstali i razmišljamo o cijelom paketu novih usluga, koje bi se možda mogle ponuditi. Ipak, ne želimo žuriti, treba dobro odraditi sve što nudimo, a novosti ponuditi onda kada budemo sigurni da ćemo i to moći servisirati na najbolji način, zaključuje Fulvio Perivancich uz napomenu kako je u njihovom poslu neophodno konstantno se informirati, jer se propisi i uredbe često mijenjaju ili nadopunjuju, pa je potrebno biti dobro informiran.


O tome koliko je SOS Pomorac dobra opcija na kraju će odlučiti sami pomorci. Svakako je dobro da i ovakva usluga postoji pa se svatko može obratiti za pomoć ako želi. Koliko je pomorački život težak potvrđuje i činjenica kako se uspješno može raditi posao posredovanja za pomorce u borbi s birokracijom. Bilo bi svima daleko lakše da je procedura manje zahtjevna, a propisi jednostavniji. Pomorci to nažalost najbolje znaju.