Mijo Ćosić za Novi list

Poduzetnik koji je blokirao “3. maj” tvrdi da nije imao izbora: ‘Mene je blokirala Porezna’

Orjana Antešić

Arhiva NL

Arhiva NL

Jedan od najvećih kooperanata hrvatskih brodogradilišta, tvrtka Ćosićpromex, pokrenuo je na opatijskom sudu ovršni postupak, što je blokiralo račun »3. maja«, a time i isplatu plaća



Upravo kad se počelo misliti da se stvari polako vraćaju u normalu, »3. maj« se ponovno našao u problemu. Račun brodogradilišta opet je u blokadi jer je kooperantska tvrtka Ćosićpromex na Općinskom sudu u Opatiji pokrenula ovršni postupak za naplatu svojih potraživanja.


Ćosićpromex jedan je od onih kojima je »3. maj« već isplatio onih 15 posto od ukupnih potraživanja, sukladno dogovoru koji je postignut s kooperantima i dobavljačima brodogradilišta, a što je bio preduvjet da bi Vlada u rujnu odobrila državna jamstva za kredit od 150 milijuna kuna za ponovno pokretanje proizvodnje. Podsjetimo, na naplatu preostalog, većeg dijela svojih tražbina ovi su trećemajski vjerovnici pristali staviti dvogodišnji moratorij.


Bosanskohercegovačka tvrtka Mije Ćosića bila je jedan od najvećih kooperanata u domaćim brodogradilištima, a posljednjih je godina najviše radila s Uljanik-grupom. Prema podacima Porezne uprave od kraja listopada prošle godine, glavna podružnica Ćosićpromexa u Splitu bila je na račun PDV-a dužna oko 7 milijuna kuna, a s konta poreza na dobit još dodatnih milijun – sveukupno nešto više od 8 milijuna kuna.




– Bio sam prisiljen to napraviti jer zadnji sporazum koji se nudio da potpišemo, a kojim se regulira način naplate odnosno plaćanja preostalog, većeg dijela naših potraživanja, smatram nekorektnim i odbio sam ga potpisati, kazao je Ćosić, koji tvrdi da od »3. maja« potražuje oko 8 milijuna kuna dok u riječkom škveru tvrde da to nije istina, da je taj dug manji. Ćosić dodaje da od pulskog Uljanika potražuje još oko 7 milijuna kuna.


Za Edija Kučana kaže da je jedan od najpoštenijih ljudi koje je vidio, da je problem bio u onima prije te da mu pojedine fakture koje nisu plaćene datiraju još iz 2017. godine, ali isto tako da ne vidi drugog načina da zaštiti svoje interese.


– Moja tvrtka je od prije nekoliko mjeseci u blokadi od strane Porezne koja je, moram priznati, čak imala prilično razumijevanja za situaciju u kojoj smo se našli. Međutim, nije pošteno da se mene tereti za PDV, i pritom mi još uredno zaračunavaju kamate na taj dug, za usluge koje nisam naplatio, a kako stvari stoje od Uljanika i Uljanik Strojogradnje u stečaju ih nikad neću ni naplatiti. Pisao sam i Ministarstvu financija i u Ministarstvo gospodarstva, moleći za sastanak i da se nađe nekakvo rješenje, međutim, nikakav odgovor nisam dobio, kazao je Ćosić, koji tvrdi da je sve svoje obveze po pitanju plaća svojih radnika, poreza i doprinosa na plaće uspio podmiriti i da s te strane nema ni kune duga.


*** Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…