Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Svjetski dan autizma

video Plavi baloni pušteni na Korzu: 'Nakon što napune 21. osobe s autizmom postaju ilegalci'

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 2. travanj 2019. u 15:02 2019-04-02T15:02:56+02:00

Nakon što napune 21. godinu života ostaju »ilegalno« u Centru za autizam. Kažem ilegalno, jer u toj dobi više nikako ne spadaju u sustav školstva, upozorila je Nataša Kuntić

RIJEKA »40 godina sustavnog zanemarivanja obitelji s autizmom« moto je pod kojim je obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu povodom kojeg su i ove godine točno u podne s Korza pušteni baloni, dok se Grad Rijeka u večernjim satima priključuje globalnoj akciji osvjetljavanja plavim svijetlom Gradskog tornja, Trsatke gradine te lučkih dizalica.

Pridruživanjem globalnoj akciji podršku osobama s autizmom su pružili i predstavnici Grada Rijeke te Primorsko-goranske županije, a roditelji djece s poremećajem iz autističnog spektra ovaj su dan iskoristili da još jednom upozore na goruće probleme s kojima se godinama susreću.

Tako je dopredsjednica Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka, Nataša Kuntić, upozorila na problem nepostojanja sustavnog rješenja rane intervencije i dijagnostike, ali i na problem smještaja odraslih osoba s autizmom.

G24VK12
Plavi baloni pušteni u zrak na Korzu u povodu Svjetskog dana autizma / Foto Vedran Karuza

– Sustavno rješenje za ranu intervenciju još uvijek ne postoji. To se rješava na razini udruga, sredstvima udruga te sredstvima EU fondova, a jednako tako za osobe starije od 21 godine nemamo riješenu adekvatnu skrb. Nakon što napune 21. godinu života ostaju »ilegalno« u Centru za autizam.

Kažem ilegalno, jer u toj dobi više nikako ne spadaju u sustav školstva. Mi kao roditelji svake godine molimo da se riješi to pitanje, jer roditelji autistične djece stare i umiru, a ta djeca trebaju 24-satnu skrb, napomenula je Kuntić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze