Nova investicija

Plan za Šporovu jamu: Česi žele graditi jaslice u okviru trgovačkog centra

Andrej Petrak

Projekt jaslica prezentiran je gradskim vijećnicima na posljednjoj sjednici / Snimio Ivica TOMIĆ

Projekt jaslica prezentiran je gradskim vijećnicima na posljednjoj sjednici / Snimio Ivica TOMIĆ

Češkom društvu jaslice bi Grad Kastav  trebao platiti 10 milijuna kuna, a novac bi namaknuli od prodaje parcele na Vratima Jadrana i to upravo ovom investitoru, koji je parcelu na Šporovoj jami platio 6,3 milijuna kuna. Za Vrata Jadrana platio bi oko 6 milijuna, a ostatak novca  bi  osigurali iz drugih izvora, što se ne sviđa dijelu gradskih vijećnika, koji ovo ne smatraju dobrim poslom kao gradonačelnik Lukanović  



KASTAV  Češki investitori spremaju se početi izgradnju novih kastavskih jaslica, kapaciteta 80 djece, što će biti smještene na gornjoj etaži trgovačkog objekta, planiranog na Šporovoj jami.


Predstavnici češke tvrtke JTH i njihovog hrvatskog zastupnika B. B. Kastav projekt jaslica prezentirali su vijećnicima na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, gdje su otkrili da će se jaslice prostirati na 1.172 četvorna metra, a raspolagat će i djelomično natkrivenom terasom površine 901 četvorni metar.


Uz prostore za smještaj šest do sedam jasličkih grupa, uredit će se kuhinja, blagovaonica, kancelarija, prostor za roditelje i spremišni prostor. Svaka jaslička grupa imat će svoje sanitarne čvorove i ulaz.




Prostor će imati centralno hlađenje i grijanje, a za jaslice će biti uređen poseban ulaz, s posebnim liftom. Zadovoljenje potrebnih predškolskih standarda osigurano je u suradnji s Gradom, županijskim službama i nadležnim ministarstvom, a objekt se lako može preurediti i za smještaj 160 predškolaca, ako se za time u budućnosti ukaže potreba.


U prizemlju objekta bit će smještena trgovine lanca Spar i Bipa, caffe bar, te dodatni poslovni prostori. Objekt će imati dva ulaza, bez barijera za osobe s invaliditetom, te raspolagati parkiralištem sa 69 mjesta, uključujući četiri mjesta za osobe s invaliditetom.


U JTH-u, češkom društvu koje se bavi investicijama i nekretninama, s više od stotinu realiziranih projekata u Češkoj i ostatku Europe, uvjereni su da će jaslice biti uređene nadstandardno.


Izgradnja trgovačkog centra s jaslicama u Kastvu bit će prvi realizirani projekt JTH-a u Hrvatskoj, s obzirom na to da tek planiraju započeti s izgradnjom turističkog kompleksa na riječkom Biviju.



Direktor B.B. Kastav Borjan Brnčić odgovorio je da kao investitori, imaju, naravno, svoju računicu, ali ne slaže se s Šimunovićevom logikom.– Grad prodaje jedan pa drugi teren i na kraju dobiva jaslice. Ne znam kako na kraju ispada sve na nuli. Jaroslav Tresnak velik je prijatelj ovog grada i zato to radi. Mora postojati računica, ali sve bi bilo bitno drugačije da je tu bilo koji drugi investitor, rekao je Brnčić.Uvjeren je i da bi Kastav ostao bez trgovačkog centra, bez ovog projekta.– Razgovarali smo s raznim trgovačkim lancima, nudili lokacije u Rešetarima, ali nitko nije bio zainteresiran za taj prometni pravac. Pozicija na Šporovoj jami je savršena, a objekt ste arhitektonski i sami pohvalili, dodao je Brnčić.


Ekonomičan posao


Prostor jaslica Grad namjerava otkupiti od JTH-a za otprilike 10 milijuna kuna, a točna cijena bit će poznata kad prijedlog kupoprodajnog ugovora stigne na vijećničke klupe. Gradonačelnik Ivica Lukanović pojasnio je da su od vlasnika JTH-a, Jaroslava Tresnaka, dobili pismo namjere o otkupu gradske parcele od 6.000 četvornih metara na Vratima Jadrana, u slučaju da je Grad spreman otkupiti jaslice.


– Sve je još pitanje pregovora, ali nadamo se da ćemo zadržati cijenu od 980 eura za »kvadrat« jaslica, što držim jako ekonomičnim poslom za grad. Tvrtka JTH od Grada je kupila parcelu na Šporovoj jami za 6,3 milijuna kuna, a kupnjom parcele na Vratima Jadrana za još oko šest milijuna kuna, u gradski proračun uplatit će ukupno oko 12 milijuna kuna. Krajnja bilanca cijelog posla bit će da 12 milijuna kuna ulazi, a desetak milijuna kuna izlazi iz gradskog proračuna. Mislim da smo napravili izuzetnu kapitalizaciju gradske imovine. Ovo je za Grad jako dobar posao. Osobno tako mislim, a o poslovanju znam poprilično, pojasnio je gradonačelnik.


Vijećnici su uglavnom bili više nego zadovoljni prezentiranim objektom i kvalitetom projekta. Zemir Delić (Reformisti) ocijenio je da je projekt dosta dobar kompromis, te da se čak vrtić relativno dobro uklopilo u objekt trgovačkog centra, ali da je dosad bio uvjeren da će za jasličke kapacitete biti dovoljna razmjena zemljišta s investitorom, bez plaćanja gotovog novca.


– Podržavao sam ovaj projekt iz dva pragmatična razloga: porast broja djece doveo je do potrebe da se brzo riješe jaslički kapaciteti, a Grad je mogao iskoristiti dobru volju investitora da ne traži novac za ovaj projekt, već zamjenu zemljišta za jasličke kapacitete. Bio bih vrlo tužan i žalostan ako sada ispadne da moramo dati gotov novac i dići kredit. Meni je projekt sasvim prihvatljiv i dići ću obje ruke, ako ostanu originalni uvjeti, rekao je Delić.


Gradonačelnik Lukanović odgovorio je da je Tresnak o svemu vrlo pristojno pismom namjere obavijestio Grad još krajem 2014. godine.



Uvjerljivo najviše primjedbi u dvosatnoj raspravi iznosio je HDZ-ov Davorin Šimunović kojem nije bilo jasno zašto se uopće ovaj projekt predstavlja na Vijeću, trebaju li Gradu uopće ovakve jaslice i ima li Kastav uopće 80 djece predškolske dobi. Dobivenim odgovorima nije bio pretjerano zadovoljan, a u jednom je trenutku, obraćajući se gradonačelniku, čak ispalio: »To da mi trebamo jaslice za 80 djece, niste uvjerili nikoga u vijeću!« Gradonačelnik mu je odgovorio da je na zadnjim upisima u kastavski vrtić ostalo neupisano čak 140 djece, od čega njih 40 s prebivalištem izvan Kastva.– Na ovom projektu radimo pet godina. Nije lako iz proračuna izdvojiti 11 milijuna kuna, kad svake godine izdvajate šest milijuna kuna za financiranje predškolskog odgoja. Ovo je nasušna potreba za naše mlado stanovništvo i zato ovo i predlažemo. Strateški rješavamo pitanje brige o predškolskom uzrastu i našoj djeci. Ujedno rješavamo potrebu građana za trgovačkim centrom na području KastvaRadi se o privatnom investitoru, projektu za koji postoji velik interes i Vijeća i javnosti i sve smo vam odlučili transparentno predstaviti, da kasnije ne kažete da kupujemo mačka u vreći. Nema nikakvih spekulantskih motiva, odgovorio je Lukanović. Matej Mostarac (SDP) upozorio je Šimunovića: »Ne znate činjenicu da trebamo jaslice, koliko je djece neupisano, ne znate sve to, a i dalje tvrdite da imate pravo na raspravu«.


(Ne)dobra lokacija


– Sve je bilo poznato, vodili smo ovaj posao onako kako smo htjeli i tako ga i završavamo,. Jaslice ćemo djelomično platiti od prodaje Vrata Jadrana, a drugi dio ćemo morati nadomjestiti. Konačna bilanca ove investicije i dalje će biti itekako pozitivna za Grad odgovorio je Lukanović.


Nezavisnog Marina Rančića zanimalo je zašto Grad sam nije mogao izgraditi jaslice na istoj lokaciji.


– Imali smo teren, mogli smo izgraditi jaslice, ali mi smo ga prodali da bi tamo sad bila trgovina, a na katu jaslice, rekao je Rančić.


Vjekoslav Rubeša (AM) kaže da je riječ o vrlo lijepom projektu, da su nove jaslice Gradu itekako potrebne, ali smatra da je Šporova jama pogrešna lokacija za smještaj trgovačkog centra, već da je to trebalo napraviti u Rešetarima, a i ne slaže se s time da se jaslice smještaju iznad nekakve trgovine.


– Ovdje će se djeca tri godine odgajati u blizini zastava trgovačkog centra i kafića, što će sigurno na njih utjecati, iako se mora priznati da je projektant sa svoje strane ponudio maksimum, rekao je Rubeša, koji se boji da će otvorenje Spara dovesti do zatvaranja malih trgovina u gradskoj jezgri.


Davorinu Šimunoviću (HDZ) sumnjiv je cijeli aranžman s privatnim investitorom, gdje Grad prvo prodaje zemljište pa kupuje prostor u objektu, jer da će sve na kraju ostati »nula-nula«.


– Uništit ćemo prostor, a jaslice možemo smjestiti na milijun načina, kao što smo riješili prostor za vrtić u Spinčićima. Ispada da će ovaj objekt biti tu jer je investitor našao Spar i Bipu koji hoće baš tamo. Pa,  radimo li nešto zbog njih ili zbog djece, pitao je Šimunović.