UHDDR Rijeka negoduje zbog "Drugog rata"

Performans, a ne kontra-Oluja: Biondić sprema prosvjed ispred kazališta, Obersnel protiv kaosa

Andrej Petrak

Riječki UHDDR sprema i  svečani mimohod, traži i smjenu Olivera Frljića,  a gradonačelnik Rijeke poručuje da ne želi polemizirati o iracionalnim paranojama i strahovima od velikosrpskih projekata



UHDDR Rijeka namjerava 20. obljetnicu Oluje, te Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja obilježiti svečanim mimohodom, što će sutra u 19.15 sati krenuti Mostom hrvatskih branitelja. Mimohod će se potom nastaviti riječkim Korzom, a udruga zatim želi mirnim prosvjedom osuditi najavljeni javni razgovor u HNK Ivan pl. Zajc, pod nazivom »Drugi rat«, pri kojem će pet protjeranih žena različite nacionalnosti  ispričati svoja sjećanja na ratne dane. U udruzi su uvjereni, objavio je njihov predsjednik Mile Biondić, da je riječ o »sastavnom dijelu pripremljenog projekta o Danu sjećanja na stradanja i progon Srba koju organizira velikosrpska vlast u Beogradu«.


Povijesne krivotvorine


–  Na žalost, usprkos svim pokušajima dogovora s Gradom da se obljetnica Oluje institucionalno obilježi u našem gradu, naišli smo na nerazumijevanje gradske administracije. Nama, kojima Oluja predstavlja trenutak dolaska sloboda, ovog će puta biti dovoljne gradske ulice i potpora naših sugrađana. Pozivamo sve građane Rijeke i našeg kraja: okupimo se i obilježimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja! Istovremeno, osudimo sramotan performans u Zajcu, kao i stav gradonačelnika Vojka Obersnela, koji ga podržava, izjavio je Biondić.


Smatra da se performansom »Drugi rat« želi relativizirati žrtvu i agresora, ne bi li se negacijom činjenica nametnulo drugačije viđenje povijesti, a »sve od strane intedanta Olivera Frljića i onih iz Pupovčeva SNV koji bojkotiraju sudjelovanje u službenom obilježavanju 20. obljetnice Oluje«.  U otvorenom pismu  Vojku Obersnelu, Biondić poziva riječkog gradonačelnika da pokrene postupak opoziva intendanta Olivera Frljića.




 – Frljić kao intendant cijelim nizom svojih izjava u medijima izaziva zgražanje demokratske javnosti, kad se u javnom prostoru bavi političkim temama. Prema vlastitoj izjavi, »bavi se razgradnjom hrvatskog identiteta«, a u javnoj komunikaciji nastupa s pozicija povijesnih krivotvorina, politikantstva, omalovažavanja Republike Hrvatske, poziva na nasilje i ukidanje višestranačja, tvrdi Biondić.


Slobodna zemlja


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel Biondiću  je jučer  odmah odgovorio svojim otvorenim pismom u kojem ističe kako s njim ne želi  »polemizirati o iracionalnim paranojama i strahovima od velikosrpskih projekata, pogotovo ne danas kada živimo u slobodnoj zemlji koju nitko ne ugrožava niti joj itko, a pogotovo ne intendant HNK Ivana pl. Zajca, prijeti velikosrpskim idejama«. Obersnel u pismu ponavlja što će se to sutra dogoditi u riječkom kazalištu  i ponovo ističe kako se ne radi  ni o kakvoj kontra-Oluja proslavi dodavši da je »huškački potez Slobodne Dalmacije« kod Biondića naišao na plodno tlo. Riječki gradonačelnik i ovaj puta ističe da se nije ranije, a nema  namjeru ni sada miješati  u rad intendanta Kazališta. 


»Čak i kada se ne slažem osobno s pojedinim projektima, intendant ima slobodu i odgovornost provoditi programe koje smatra kvalitetnima i bitnima«, ističe Obersnel u otvorenom pismu. Što se tiče zastave, nju nitko nije spustio na pola koplja. Provjerio sam, skliznula je nešto niže s vrha barjaka uslijed vjetra, no čim je to uočeno, zategnuta je i ponovo stoji na vrhu barjaka. 


Gradonačelnik ponavlja i što je sve Grad pripremio za obilježavanje Oluje, te Biondiću odgovara i na njegovu prozivku o tome da gradska uprava nije željela zajedno s UHDDR-om organizirati proslavu. Obersnel kaže da je čitav program obilježavanja mogao  biti bogatiji da se Udruga Gradu obratila ranije. »No, i unatoč tome što ste se Gradu Rijeci javili tek krajem srpnja, spremno smo podržali čitav niz Vaših zahtjeva i spremni smo se uključiti u realizaciju, no do danas nismo primili Vaš odgovor”. “Podsjećam Vas, dakle, gospodine Biondić, da Gradu Rijeci još uvijek niste odgovorili na dopis koji smo Vam uputili 30. srpnja nakon sastanka o aktivnostima koje želite organizirati u okviru obilježavanja obljetnice Oluje, 5. kolovoza u Rijeci. Očito Vam je zanimljivije baviti se gospodinom Frljićem i izazivati kaos tamo gdje mu nema mjesta«, odgovorio je Vojko Obersnel Mili Biondiću, a svom odgovoru na Biondićevo otvoreno pismo priožio je i dopis “koji smo Vam uputili prije 5 dana a koji se tiče realizacije programa koje ste predložili za obilježavanje Oluje u Rijeci. Pa neka javnost putem koje mi se obraćate sama prosudi tko je koliko ozbiljan u kontekstu cjelokupne teme”.