Opet otvara vrata

PREOKRET Sud dao nalog, Caffe bar “Laval” do daljnjeg ostaje na Rivi

Andrej Petrak

Prazna terasa caffe bara Laval na Rivi / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Prazna terasa caffe bara Laval na Rivi / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Sud je ujedno Agram Lifeu naložio da u roku od 24 sata mora prekinuti započete radove preuređenja u lokalu. Ako Agram Life ne postupi po ovoj sudskoj mjeri u roku od osam dana tvrtki Antilopa mora isplatiti kaznu od 50.000 kuna



RIJEKA Agram Life osiguranje d.d. mora u roku od 24 sata, dugogodišnjem zakupcu tvrtki Antilopa, predati u posjed poslovni prostor caffe bara Laval u zgradi Euroherca na Rivi, odluka je suda, koji je Agram Lifeu ujedno naložio da u istom roku mora prekinuti započete radove preuređenja u lokalu. Ako Agram Life, do kraja današnjeg dana, ne postupi po ovoj sudskoj mjeri u roku od osam dana tvrtki Antilopa mora isplatiti kaznu od 50.000 kuna.


Time su se ostvarile najave odvjetnika Antilope Josipa Pulića, da će sud u kratkom roku izdati rješenje kojim će naložiti da se njegova klijenta vrati u posjed poslovnog prostora, iz kojeg su ga u utorak ujutro bez ikakve najave i obrazloženja izbacili zaštitari koje je angažiralo Agram Life osiguranje. Izbacivanjem na ulicu svog dugogodišnjeg urednog zakupnika i njegovih šest radnika eskalirao je spor između Agram Lifea i Antilope oko iseljenja iz lokala na Rivi.


Tvrtka Antilopa, napominje direktor Robert Lučić, s Agram Lifeom ima važeći ugovor o zakupu, i to na neodređeno vrijeme, a već 17 godina uredno podmiruje obveze za taj poslovni prostor. No, Agram Life osiguranje još u rujnu prošle godine na Trgovačkom sudu u Rijeci pokrenulo je spor, kojim od Antilope traži ispražnjenje i predaju spomenutog poslovnog prostora. Odlučili su se na jednostrani raskid ugovora, na što imaju pravo, ali prema ugovoru o zakupu, pojašnjava Lučić, trebali bi u tom slučaju podmiriti troškove ulaganja u prostor, koji, prema fakturama, dosežu više od stotinu tisuća eura. Antilopa je stoga na Trgovačkom sudu pokrenula protutužbu, iz koje proizlazi da Agram Life Osiguranje može slobodno preuzeti poslovni prostor, ali nakon što plati sva ulaganja Antilope. Trgovački sud trebao bi riješiti to pitanje između dvije ugovorne strane, ali premda spor još uvijek traje, Agram Life osiguranje, iznenada je uz pomoć zaštitara odlučila Lučića silom izbaciti iz prostora caffea Laval. Učinili su to samo danima nakon što su Antilopi isključili struju u lokalu, a Robert Lučić njihov je potez ocijenio kao bahatluk i kaubojštinu.




– Očito netko pikira na taj poslovni prostor i sad ne biraju sredstva da nas odatle izbace, unatoč tome što smo punih 17 godina uredan zakupac, objasnio je Robert Lučić, direktor Antilope.


U Agram Life osiguranju d.d. s druge strane tvrde da su s Antilopom imali sklopljen ugovor o zakupu koji je otkazan 24. ožujka 2016. godine, a da je temeljem tog ugovora, prostor trebao biti oslobođen od osoba i stvari još 1. srpnja 2016. godine. Budući da Antilopa nije ispunjavala svoje obveze, odnosno nije plaćala zakupninu, dodaju u Agram Life osiguranju, postupili su u skladu odredbama ugovora i za prostor sklopili ugovor o zakupu s drugom pravnom osobom. No, riječki je sud, u ovom slučaju, pri donošenju mjere o predaji u posjed poslovnog prostora na Rivi, ocijenio osnovanim sve ono što je Antilopa iznijela u svom zahtjevu.