Fuš ili elementarna nepogoda?

POS-ove kule od karata: Na Drenovi lete rolete, na Hostovom bregu fasada

Damir Cupać

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

Na zgradama POS-a na Drenovi, useljenima u svibnju prošle godine, bit će kompletno zamijenjene rolete, dok zgradu na Hostovom bregu, useljenu prije samo tri mjeseca, već čeka sanacija fasade. No, ravnatelj Agencije za poticanu stanogradnju Vladimir Benac zasad ne dvodi u pitanje ni izvođače ni projektante 



RIJEKA » Rijeka je dočekala dan da Čandekova 8 više nije jedina zgrada koja je simbol građevinskog fušeraja. U tom kontekstu istu vrijednost imaju dva POS-ova projekta – onaj na Drenovi i na Hostovom bregu.


Tragično je da nakon 40 godina tijekom kojih su u građevinskom smislu napredovale i tehnologije i kvaliteta materijala, zgrade koje još mirišu po novom predstavljaju opasnost po život stanara i građana. Tragično je da Rijeka dobiva udarno vrijeme u informativnim emisijama kao grad u kojemu lete potpuno nove fasade i potpuno nove rolete. Tragično je da institucije pravne države vjerojatno neće ništa napraviti kako bi prekontrolirale zapovjedni lanac i utvrdile tko je tu kriv kada je riječ o zgradama koje kao da su radila tri praščića i koje vuk u svakom trenutku može otpuhati. 


 Svaka bura – panika


Svaka investicija ima poznatog investitora, APOS Grada Rijeke s odgovornom osobom Vladimirom Bencom, izvođača radova – na Drenovi Novotehnu, a na Hostovom bregu Radnik iz Križevaca, i jedan i drugi projekt imali su nadzornog inženjera i oba su prošla tehnički pregled i dobili uporabnu dozvolu. Građani koji su kupili POS-ove stanove dali su na Drenovi za metar kvadratni oko 1.100 eura, a na Hostovom bregu oko tisuću eura.



  Ma koliko u riječkom APOS-u i u Gradu Rijeci bježali od traženja odgovornosti pravdajući se ekstremnim vremenskim uvjetima, jasno je kao dan da je netko isfušario gradnju. Na pitanje o traženju odgovornosti za pad fasade, a što bi APOS kao investitor i te kako trebao učiniti, ravnatelj APOS-a Vladimir Benac navodi da će se čekati do dobivanja svih relevantnih podataka – mišljenja tehnologa proizvođača sustava koji je postavljen na objektu, sudskog vještaka kao i novog izračuna statike fasadne obloge.   – U tijeku je prikupljanje svih navedenih podataka, a po dobivanju istih izraditi će se projekt sanacije fasade po kojem će izvođač radova vlastitim sredstvima izvesti radove. Radovi će se izvesti u najkraćem mogućem roku i kako to budu dozvolili vremenski uvjeti. Valja napomenuti da će se radovi sanacije fasade izvesti u svemu da se zadrži funkcionalnost kompletne fasade i zadovolji A razred energetske učinkovitosti. Također, izvršit će se pregled kompletne fasade objekta kako bi se utvrdilo njeno stanje i funkcionalnost, te ukoliko se utvrdi da isto ne zadovoljava, inzistirat će se na njenoj sanaciji. Napominjemo da su radnici izvođača radova na objektu, očišćen je okoliš i uklonjen sav materijal, dopremljena je skela i čim vrijeme dozvoli započet će se s montažom. I ovdje moram reći da u ovom trenutku izvođača, čija tradicija i iskustvo također seže u razdoblje nakon Drugog svjetskog rata, koji je objekt projektirao i izveo sukladno pravilima struke i važećim propisima te prihvatio odgovornost i već drugi dan pristupio sanaciji, nikako ne mogu okarakterizirati kao nekvalitetnog i neodgovornog. S druge strane, ukoliko se utvrdi profesionalni propust bilo kojeg sudionika u gradnji navedenih građevina sasvim sigurno će se tražiti njegova odgovornost, no o tome je u ovom trenutku još uvijek prerano govoriti, kaže Benac.   On je zaključio da su sva nemila događanja apel meteorolozima, projektantima i građevinarima da temeljito preispitaju način na koji sagledavaju problematiku udara bure na našem području, te iznađu rješenja koja će biti adekvatna uvjetima u kojima živimo.   – Jer krivi nisu niti stanari koji su pošteno platili svoje stanove, a niti investitori koji se pouzdaju u struku kojoj plaćaju da kvalitetno gradi njihove projekte. A svim stanarima, još se jednom osobno ispričavam na svim neugodnostima koje su imali te molim za strpljenje do okončanja sanacije. APOS Grada Rijeke i ja osobno kao ravnatelj poduzet ćemo sve potrebne korake kako bi se nastali problem čim prije otklonio i zgrada ponovno zadobila punu funkcionalnost, obećao je Benac.


Drenova je projekt koji je vrijedan 42,2 milijuna kuna i koji je, usput, trebao biti gotov 2009. godine, a kasnio je pet godina, dok je vrijednost investicije na Hostovom bregu oko 48 milijuna kuna. Projekt poticane stanogradnje je hvale vrijedan jer omogućuje građanima koji imaju sreću da rade, a nemaju enormne plaće, da pod uvjetima koji su povoljniji od klasičnih bankarskih kredita, kupe stan i tako riješe stambeno pitanje.


Većina kupaca zadužila se za cijeli život i plaćaju nemale rate. No, umjesto da uživaju u novim domovima, 94 stanara na Hostovom bregu i njih 76 na Drenovi s nelagodom iščitavaju meteorološka izvješća jer pri spomenu jačeg vjetra kreće nelagoda i panika. Takvo stanje sigurno nije normalno, ma koliko se netko pravdao da je snaga vjetra bila orkanska. 


  Ravnatelj Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke Vladimir Benac navodi da su stambene zgrade na Drenovi izgrađene temeljem projektne dokumentacije tvrtke Dražul Glušica arhitekti d.o.o. iz Rijeke. Izvođač radova bilo je trgovačko društvo Novotehna d.d. iz Rijeke, a nadzor nad izgradnjom obavilo je trgovačko društvo Flum-ing d.o.o. također iz Rijeke.


Glavni nadzorni inženjer bio je Boris Matić. Što se tiče Hostovog brega, građevina je izgrađena temeljem projektne dokumentacije trgovačkog društva De Finni iz Pule. Izvođač radova bio je Radnik iz Križevaca, a nadzor nad gradnjom obavilo je trgovačko društvo Eko-plan d.o.o. iz Zagreba. Glavni nadzorni inženjer bio je Davor Plenković. 


 Neadekvatna rješenja


– O kvaliteti izgrađenih građevina treba govoriti u kontekstu ugrađenih podnih i zidnih obloga, liftova, etažnog plinskog grijanja, rashladnih uređaja, sustava termo i hidro izolacije, vanjske i unutarnje stolarije, te svih rješenja i materijala ugrađenih u izgrađene objekte i njihov okoliš.


Sasvim je uobičajeno da se u svim novoizgrađenim objektima pojavljuju manji nedostaci koje izvođači uklanjaju u jamstvenom roku. Uobičajeno je i da kupci budu nezadovoljni nekim rješenjima ili ugrađenim materijalima koji zadovoljavaju funkcionalnošću, ali ne zadovoljavaju njihove zahtjeve, na što naravno niti investitor niti izvođači nisu dužni reagirati. Međutim, ponekad se javljaju i rješenja koja se pokažu neadekvatnima, bilo zbog krive procjene u projektiranju, greške u izvođenju ili oboje, pojašnjava Benac. 


  On dodaje da izvedba roleta na objektima na Drenovi sasvim sigurno spada u tu kategoriju.   – Konkretno dakle, što se tiče nedostatka na objektima Donja Drenova koji se odnosi na ugrađene PVC rolete, mogu sa žaljenjem konstatirati da odabir istih nije bio adekvatan veličini prozora na koje su postavljeni s obzirom na ekstremne vremenske uvjete koji nisu neuobičajeni na našem području, ali značajno odstupaju od propisa temeljem kojih se daju projektirana rješenja po kojima se konačno izvode radovi.

Konkretno, Rijeka temeljem važeće Karte vjetrova spada u treću zonu što podrazumijeva da sve što se gradi treba biti otporno na vjetar koji puše brzinom od oko 100 km/h. Vjetar na pojedinim dijelovima grada dosiže brzinu od preko 200 km/h. Držim da bi tu problematiku, umjesto investitora, projektanta ili izvođača, trebali sagledati oni koji izrađuju karte vjetrova.


No, nikako ne mogu prihvatiti tvrdnju da se zbog PVC roleta čija je vrijednost oko 200.000 kuna, te drugih manjih nedostataka koji su najvećim dijelom već otklonjeni, projekt vrijedan 42 milijuna kuna proglasi lošom i nekvalitetnom gradnjom. Kao što sam do sada u više navrata napominjao, sporne rolete bit će zamijenjene kvalitetnijim novim aluminijskim roletama. Zamjena bi trebala započeti u što skorijem roku, a čeka se dovršetak proizvodnje budući da niti jedan proizvođač nema zalihu od nekoliko stotina roleta po mjeri prozora na izgrađenim zgradama. Zamjenu će izvesti izvođač radova, dakle Novotehna, izjavio je Benac.  

Javna nabava


Na pitanje hoće li izvođači radova odgovarati zbog svega što se dogodilo, te hoće li se Novotehni i Radniku onemogućiti javljanje na natječaj za gradnju POS-ovih stanova na Martinkovcu, Benac odgovara protupitanjem. 


  – Što se tiče odgovornosti izvođača, te pitanja treba li riječku firmu koja je od Drugog svjetskog rata na ovamo izgradila na tisuće stanova onemogućiti u daljnjoj gradnji, mogu samo reći da izvođača koji u ugovorenom roku otklanja nastale nedostatke čija vrijednost ne čini niti pola posto vrijednosti izvedenih radova sasvim sigurno neću isključivati iz budućih postupaka javne nabave.


Na pitanja o zaista ružnim slikama kojima smo svjedočili tijekom četvrtka kada je u pitanju odvajanje završnog fasadnog sustava – stiropora od zidova fasade na dijelu višestambenog objekta Hostov breg, slobodan sam ustvrditi da uzrok nesumnjivo treba tražiti u naletima olujne pa i orkanske bure koja je toga dana mjestimice puhala intenzitetom od preko 200 km/sat i nanijela goleme štete diljem grada, županije pa i cijele zemlje. Međutim, valja napomenuti da konkretan povod raspadanju dijela fasade treba tražiti u oštećenjima koja su nastala još 5. i 6. veljače 2015. godine kada je, uslijed naleta ekstremno jake olujne bure, došlo do odvajanja fasadnog sustava na pojedinim dijelovima građevine, tumači Benac.