Čelnici županije zadovoljni rezultatima

PGŽ među pet županija s najboljim rezultatom za EU

Tihana Tomičić

Referendum je pokazao visoku svijest i odgovornost građana, i to treba cijeniti. Kao što treba cijeniti i sve euroskeptike, koji se možda boje budućnosti, a na nama eurofilima je da ih razuvjerimo u tim stavovima – rekao je Vujić



RIJEKA – Ponosni smo: među pet županija smo s najvećim odazivom, kao i među pet županija s najvećom podrškom Europskoj uniji. Zapravo, rezultat referenduma i ne čudi, Hrvatska je uvijek bila u Europi, potom smo ispali iz prve lige i sada je vrijeme da se vratimo. Uostalom, Europa nam neće ništa uzeti, samo će nam dati – izjavio je obnašatelj dužnosti župana dr. Vidoje Vujić komentirajući podršku Hrvatske Europskoj uniji.


Hrvatska sada postaje ravnopravni partner, i pitat će nas se o politikama, o smjernicama, o budućim zajedničkim propisima. Mi moramo naučiti da se držimo onoga što je usvojeno, da poštujemo zakonske propise, da se ponašamo više etično i više profesionalno u svemu što radimo, nego dosad, ističe Vujić. Po njemu, Primorsko-goranskoj županiji se neće biti teško prilagoditi novim uvjetima, jer je puno već učinjeno na usvajanju EU standarda, a Županija će biti spremna nesebično pomoći i drugim županijama u Hrvatskoj, ali i zemljama u regiji, kazao je.


– Referendum je pokazao visoku svijest i odgovornost građana, i to treba cijeniti. Kao što treba cijeniti i sve euroskeptike, koji se možda boje budućnosti, a na nama eurofilima je da ih razuvjerimo u tim stavovima – rekao je Vujić.




Na redovitom press kolegiju predstavljeno je drugo izdanje »Vodiča za gradnju«, publikacije tiskane u 1.500 primjeraka na hrvatskom i engleskom jeziku, koja olakšava pristup procedurama za legalizaciju objekata, te gradnju novih.



Zaposlenici županijske uprave sele na novu adresu – u novu zgradu na Slogin kulu, gdje će idućeg ponedjeljka po prvi put biti održan susret s novinarima.



 – Sukladno novom zakonu, primili smo dosad 166 zahtjeva za legalizaciju zgrada, iako nezakonito izgrađenih objekata na području PGŽ prema nalazu građevinske inspekcije ima 1.379. No, kako su nedostajale orto-foto karte na temelju kojih se rješenja izdaju, tek smo u prosincu počeli rješavati te zahtjeve, i dosad smo ih riješili tek tri, od kojih jedan pozitivno, a dva su odbijena – kazala je pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša dr. Koraljka Vahtar Jurković.


Govoreći o radu svog odjela, koji je od državne uprave naslijedio na tisuće predmeta, kazala je da je 2011. godine u njezinom Upravnom odjelu bilo 17.139 predmeta izdavanja akata prostornog uređenja i gradnje – ili čak 12 posto manje nego 2010. godine.


Riješeno je 14.286 predmeta, ili 83 posto, što je povećanje riješenosti od osam posto. Nerješenih predmeta ostalo je 41 posto manje nego godinu ranije.


– Spremni smo za novi val investicija i za Europu, jer smatramo da postupamo kao sve moderne europske uprave – kazala je pročelnica Vahtar Jurković.


Mjesečno na web stranice Upravnog odjela za graditeljstvo uđe čak tri tisuće posjetitelja, a to ne treba čuditi, kazala je, jer je na webu svaki podatak dostupan za javnost.


Pročenik Upravnog odjela za poduzetništvo Berislav Tulić također je kazao da se val investicija očekuje u malim poslovnim zonama, kojih je u Prostornom planu županije ukupno ucrtano  55, a danas je u funkciji 22. U razvoj zona Županija je dosad od 2000. godine do danas uložila 12 milijuna svojih sredstava, a država 28 milijuna – ove godine Županija ulaže 870.000 kuna, za što će natječaj biti raspisan ovih dana.


– U našim malim zonama radi 200 tvrtki sa oko 3.000 zaposlenih. Investicije su naš cilj, i zato će dobar dio tih poslovnih zona ostati ucrtan i u novi županijski Prostorni plan – rekao je Tulić.Na pitanje kada će zaživjeti zona Miklavlje kao logistički centar riječke luke, Vidoje Vujić je rekao:

– Jesam Vidoje, ali nisam vidovnjak. To je strateški hrvatski projekt, imovinsko-pravno je čist, prostor je vraćen Općini Matulji… Nadamo se da će nova Vlada što prije dignuti iz mrtvila ovaj projekt – rekao je obnašatelj dužnosti župana.