Uz Zagreb i Split

Ove godine “Hod za život” i u Rijeci

P. N.

Blaženka Pulić, Barbara Brezac Benigar, Maja Šimičić Rosandić i Predrag Šustar / Foto: S. JEŽINA

Blaženka Pulić, Barbara Brezac Benigar, Maja Šimičić Rosandić i Predrag Šustar / Foto: S. JEŽINA

Bivši ministar Predrag Šustar poručio je da tradicija »Hoda za život« u Rijeci, ali ne samo za život, nego za obitelj, za Hrvatsku, započinje u pravo vrijeme priprema za »Luku različitosti«



RIJEKA »Hod za život« ove će se godine prvi put održati i u Rijeci, i to u subotu 19. svibnja s početkom u 10 sati. Miroljubiv zajednički hod građana započet će na riječkom Korzu ispred nekadašnje zgrade pošte, povorka će hodati do Ulice Ante Starčevića i tom ulicom do Jelačićevog trga gdje će Hod završiti praćen glazbom Tria Andreas i pjevača Marka Vukesa.


Rijeka se »Hodom za život« u istome danu i otprilike u isto vrijeme priključuje Zagrebu i Splitu u kojima se takav događaj već održavao dva, odnosno jedanput.


»Hod za život« organiziraju Udruga Život biraj s građanskom inicijativom Hod za život te u Rijeci s riječkim Organizacijskim timom. 




Pressicom u Ri-info su »Hod za život« u Rijeci najavili članovi toga tima – Barbara Brezac Benigar, Maja Šimičić Rosandić, Blaženka Pulić i Predrag Šustar pozvavši građane da se pridruže zajedničkoj proslavi života kao temeljnog ljudskog prava.


– Svako ljudsko pravo započinje začećem. Osjećamo potrebu to istaknuti zato što smo danas suočeni s činjenicom da žene, parovi, obitelji, dokidaju svoje roditeljstvo zbog egzistencijalnih problema, odnosno činjenicom da socijalne okolnosti i financijski problemi često uvjetuju da se ljudi ne odlučuju za roditeljstvo. Želimo ljude potaknuti da se odluče za život, da shvate da je dijete dar, želimo im dati podršku i informirati ih. Želimo prenijeti glas da život jest dar i da je život dobro – rekla je Brezac-Benigar, dodavši da je Grad Rijeka organizatorima »Hoda za život« prvo odobrio rutu Hoda koju su planirali, a zatim ju je, iz Gradu poznatih razloga, promijenio.


Kako je objasnila Šimičić Rosandić, u tri grada hodat će se za prava svakog djeteta, i rođenog i nerođenog, za potporu majkama i očevima, obiteljima, zapravo cijelom društvu kojemu je život temelj.


– Glavni moto pod kojim će se hodati u sva tri grada je da sva ljudska prava počinju začećem. Voljeli bismo da ta poruka dođe do svakoga zato što naša sloboda prestaje tamo gdje ugrožava slobodu drugoga. Želimo naglasiti da je pravo na život od začeća temeljno ljudsko pravo iz kojega proizlaze sva druga građanska i ljudska prava – rekla je. Pulić je objasnila da Hodom žele podsjetiti da su sve mjerodavne znanstvene institucije u Hrvatskoj, sva četiri medicinska fakulteta, ustvrdila da život započinje začećem.


– Simboličnim Hodom želimo poručiti onima koji odlučuju: omogućite svim građankama i građanima dostojanstvo, nemojte dopustiti da egzistencijalna nesigurnost bude razlog da i jedna majka odustane od svoga djeteta – poručila je. Podsjetivši da je Rijeka u odmaklim pripremama za Europsku prijestolnicu kulture, s naslovom »Luka različitosti«, Šustar je poručio da tradicija »Hoda za život« u Rijeci, ali ne samo za život, nego za obitelj, za Hrvatsku, započinje u pravo vrijeme. Rekao je da je uvjeren da je Rijeka uvijek bila prava različitost, da je bez obzira na različitosti važno uspostaviti pozitivno ozračje, a da je i »Hod za život« prigoda za to.


M. GRCE