Iz cijele Hrvatske

Osobe s invaliditetom se družile na plaži Kostanj, nije im se odazvao nitko iz Grada Rijeke

Edi Prodan

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić



RIJEKA – Društvo tjelesnih invalida Rijeka organiziralo je tradicionalno, 23. druženje na plaži Kostanj, posebno prilagođenoj za mogućnost ulaska u more i osobama s najtežim invaliditetom. Ova je akcija svojedobno osmišljena kako bi se prijateljima iz kontinentalnog dijela Hrvatske omogućilo dolazak na more i uživanje u njemu.


Bilo je tako i ovog puta jer su se do riječkog Bivia uputila društva osoba s invaliditetom iz Bjelovara, Čakovca, Siska, Daruvara, Križevaca, Đurđevca, Pazina, iz Siska su stigle dvije udruge – uz tjelesne i invalidi rada kao i dvije jedinice lokalne samouprave s jadranske obale – iz Punta i Pule.


To je ujedno i jedan od najvećih skupova ovih udruga u Hrvatskoj, a za bogat kulturno-umjetnički program pobrinuli su se članovi Češke besede iz Rijeke, Zametske rožice koje su oduševile plesom ali i satiričkom minijaturom na temu obaveze rada do 67. godine koju su izvele njihove članice Meri Minić i Eda Roje.





Završni nastup pripao je članovima Glazbene radionice Udruge dječje i cerebralne paralize Rijeka koji su također nagrađeni snažnim aplauzom.


– Okupilo se danas na Kostanju najmanje 300 članova naših udruga, a iako je u pravilu bilo riječ o druženju zadnje subote u lipnju, ove smo godine zbog niza razloga druženje organizirali tjedan dana ranije. Ono što također ističem kao posebitost i otvorenosti Rijeke je činjenica da se osobama s invaliditetom iz kontinentalne Hrvatske tijekom srpnja omogućava ljetovanje po vrlo popularnim cijenama u Učeničkom domu Podmurvice. Tada je on prazan, a svim njima se kupanje omogućava ovdje na Kostanju, poručila nam je Irene Ujčić Rob, predsjednica DTI Rijeka.



Ono što je na žalost bacilo sjenu na događaj te izazvalo svojevrsnu rezignaciju kod organizatora i gostiju činjenica je da se na ovaj skup nije odazvao baš nitko iz čelnih struktura Grada Rijeke i Primorsko-granske županije.


– Pozvali smo ih, ali valjda su imali važnijeg posla, neki su se i ispričali, naglasila je Ujčić Rob.


Za razliku od etabliranih, na skupu su se pojavili političari nove generacije, ujedno i članovi humanitarne asocijacije Riječko srce, Kristian Kiki Hosi i Alan Kolundzich Juranovich.