Halubajci ne žele čekati

Osnuje li vlastiti komunalac, Viškovo izlazi iz Čistoće

Andrej Petrak

U skladu s novim Zakonom o održivom gospodarenju otpadom koji daje rok od samo godinu dana, Općina Viškovo će ove godine na području Radne zone Marinići izgraditi reciklažno dvorište. Osim Viškova, u izgradnju vlastitog reciklažnog dvorišta kreće i Grad Kastav



VIŠKOVO Općina Viškovo će tijekom ove godine na području Radne zone Marinići, na vlastitoj parceli, izgraditi reciklažno dvorište, čime će ispuniti zahtjeve novog Zakona o održivom gospodarenju otpadom. Cijela investicija, zajedno s projektnom dokumentacijom, stajat će 375.000 kuna. Općinu će u ovom projektu pratiti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji će financirati izradu dokumentacije u iznosu od 75.000 kuna, a sudjelovat će i kod izgradnje reciklažnog dvorišta. Rok dan lokalnim samoupravama za izgradnju reciklažnih dvorišta je godinu dana od stupanja na snagu Zakona o održivom gospodarenju otpadom. Iako je postavilo zahtjevne rokove, i samo Ministarstvo zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića, kasni sa svojim dijelom posla. Trebali su donijeti oko 60 podzakonskih akata koji uređuju održivo gospodarenje otpadom. Neovisno o tome, u Općini Viškovo, napominje načelnica Sanja Udović, odlučili su na vrijeme ispoštovati zakonske obveze, a prema informacijama sa Skupštine Komunalnog društva Čistoća, u kojem manje suvlasnike, uz većinskog, 90-postotnog vlasnika, Grad Rijeku, čine gradovi i općine riječkog prstena, Viškovo među prvima kreće u ovakav projekt.


Dvije faze


Prema najavama načelnice Udović, reciklažno dvorište realiziralo bi se u dvije faze. Prva predviđa odvojeno prikupljanje sirovina, koje bi nakon otvaranja reciklažnog dvorišta, odvozio KD Čistoća. No, u drugoj, budućoj fazi, predviđeno je otvaranje sortirnice. I tu se otvara prostor da Općina sama krene u posao gospodarenja otpadom na svom području.


– U slučaju da studija, koju smo naručili, o opravdanosti osnivanja vlastitog komunalnog društva, urodi plodom, Općina bi mogla sama gospodariti sirovinama prikupljenim u reciklažnom dvorištu. U sustavu smo Čistoće i dok ne riješimo eventualni izlazak, ostat ćemo u tom sustavu. Kasnije bismo mogli reciklažno dvorište dati u koncesiju ovlaštenom sakupljaču. Reciklažno dvorište bit će u vlasništvu Općine i nećemo ga morati »izvlačiti« iz sustava Čistoće, najavila je viškovska načelnica na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća.




Milan Pavelić iz Eko stožera pozdravio je izgradnju reciklažnog dvorišta i pozvao da Općina čim prije krene u osnivanje vlastitog komunalnog društva, koje bi ujedno gospodarilo otpadom.


Izbjegavanje penala


– Europske direktive o gospodarenju otpadom i odvajanju korisnih sirovina stroge su i treba izbjeći novčane penale. Čistoća se pokazuje »dosta tromom«, a uz Rijeku pokriva široko područje riječkog prstena. Sami se trebamo pozabaviti ovim poslom i na tome otvoriti radna mjesta za ljude iz naše općine, rekao je Pavelić.


Načelnica Udović kaže da bi se mogla složiti s Pavelićevom konstatacijom o »tromosti« KD-a Čistoća.


– Čistoća je zasad po pitanju reciklažnih dvorišta planirala samo neka inicijalna sredstva, ali samo za Rijeku. Uz postojeća, moraju izgraditi još tri reciklažna dvorišta. Iako smo mogli reciklažno dvorište realizirati putem KD-a Čistoća, odlučili smo drukčije baš kako bi izbjegli moguće kazne zbog nepoštivanja zakonskih rokova, rekla je Udović.


  Što se tiče same studije o opravdanosti osnivanja vlastitog komunalnog društva, načelnica Viškova rekla je da izrada studije još nije ugovorena.


– Još nismo krenuli u izradu studije, već ćemo to paralelno raditi zajedno s Planom gospodarenja otpadom do 2020. godine, objasnila je Udović.


Kastav će ispoštovati rokove


Osim Viškova, u izgradnju vlastitog reciklažnog dvorišta kreće i Grad Kastav, koji je na zemljištu uz granicu s Viškovom, osigurao ne samo prostor za reciklažno dvorište, već i za čitavu vlastitu planiranu zonu gospodarenja otpadom, koja će se prostirati na više hektara. Zamjenik kastavskog gradonačelnika Dean Jurčić također se na posljednjoj sjednici osvrnuo na nova rješenja i rokove koje donosi Zakon o održivom gospodarenju otpadom, ali i najavio da bi Kastav mogao dalje s Čistoćom, ali i bez nje.


 – Moramo napraviti gradski Plan gospodarenja otpadom, a državni plan, na kojem bi se trebali temeljiti, ne postoji. Rokovi su izuzetno kratki, a tek donosimo provedbene akte za reciklažno dvorište. Nije sporno da je premalo odrađeno na području Rijeke i prstena što se tiče reciklaže. Zakonski okvir je postavljen, dobili smo i rokove što se tiče postizanja postotka odvojenog prikupljanja otpada. Tko ne ispuni zakonske obveze plaćat će penale. Odgovorno tvrdim da će Kastav te rokove ispoštovati, da li u sustavu KD Čistoća ili nekom drugom, rekao je Jurčić. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost također će pratiti Grad Kastav u ovoj investiciji sufinanciranjem do 80 posto troškova.