Kao da su bombe padale

Orkansko nevrijeme na riječkom području: bura nosila sve pred sobom

Ivor Balen



    A ulice i kuće u Bakarcu doista su izgledale kao nakon bombardiranja. Na sve strane komadi otrgnutih limova, stolarije, prozorskih stakala, cerada, klima-uređaja, komadići crijepova razasuti duž čitavih ulica, oštećeni automobili. Po mjestu vatrogasne ekipe koje su učvršćivale oštećena krovišta i uklanjale veće komade limova i drugog materijala koji su, nošeni jakom burom, letjeli ulicama čineći nove štete, te ekipe »Elektroprimorja« čiji su se djelatnici borili s vjetrom i hladnoćom pokušavajući pospajati pokidane kablove i uspostaviti normalnu opskrbu električnom energijom. Stanovnici Bakarca, nakon neprospavane noći, okupili su se u središtu mjesta i od ranih jutarnjih sati, u nevjerici čistili ulice od svega što je bura srušila s njihovih kuća. 


    – Nitko nije spavao cijelu noć. To je bilo strašno, cijelo vrijeme čula se lomljava i udarci. U jednom trenutku čuo sam da nešto udara iza moje kuće i izašao van, misleći da mi je bura razbila klima-uređaj, ali to su bili crijepovi sa susjedne kuće koji su letjeli poput projektila i zabijali se u zid pa nisam mogao ništa drugo nego pobjeći natrag u kuću, opisuje Zlatan Glažar, promatrajući vatrogasce kako pile stoljetni bor kojeg je bura iščupala pred njegovom kućom, čiji je krov također znatno oštećen udarima bure kakvu ni najstariji stanovnici Bakarca ne pamte. 


    Bakarčani su raščišćavali mjesto sve do poslijepodnevnih sati, u strahu od novih udara bure tijekom noći. Štetu još nisu zbrojili, no sigurno je poveća, pa se nadaju da će im u sanaciji pomoći i Grad Kraljevica i Primorsko-goranska županija. 




    – Nadamo se samo da je gotovo i da ćemo barem iduću noć prespavati na miru, kažu umorni i šokirani Bakarčani. 


    Osim vatrogasaca koji su uklanjali nesigurne dijelove krovova, pričvršćivali oštećena krovišta i odvlačili s ulica otpale krovne konstrukcije, pune su ruke posla u Bakarcu, kao i na čitavom području istočnog prigrada imali i djelatnici Elektroprimorja. 


    – Jutros nije bilo nimalo zabavno. Ovuda su letjeli nekakvi limovi, crijepovi, daske, sve i svašta, opisuje »zabavu« na poslu jedan od promrzlih HEP-ovaca.


Letjeli dijelovi nebodera na Tihovcu


 Iako manje nego u okolici grada, i u Rijeci bura je proteklih dana otkidala dijelove krovova. Najgore je bilo na Tihovcu, gdje su u noći s nedjelje na ponedjeljak sa zgrade na broju 4 letjele krovne ploče, ljepenke i dijelovi dimnjaka. Srećom, sve se to odigravalo uglavnom noću, kada su ulice i okolica zgrade pusti. U protivnom, netko je mogao ozbiljno stradati jer su limeni dijelovi instalacije dimnjaka veliki i teški. Oštećeno je desetak automobila parkiranih između zgrada broj 2 i 4 u ulici Tihovac, stradala su im uglavnom vjetrobranska stakla i dijelovi karoserije. 


    Kako ističu stanovnici tog dijela grada, prije dva mjeseca upravo se na krovu zgrade na kućnom broju 4 radilo na krovu, pa stanari pretpostavljaju da ti radovi nisu dobro izvedeni. Kako je rekao jedan stanar, zgrada je izgrađena prije više desetljeća, a jake bure bilo je i prije, ali nikad nisu letjeli dijelovi krova. 


    Utorak je, kako ističu u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Rijeke, obilježilo je novih nekoliko incidenata. U Ulici braće Stipčić na Gornjoj Vežici s krova su letjele salonitne ploče, a u Ćićarijskoj ulici na Kantridi odvaljivali su se dijelovi fasade. 


    Računajući od vikenda, riječki vatrogasci u Rijeci i okolici imali su stotinjak intervencija, uglavnom prouzročenih burom koja je, osim noseći dijelove krovova, odvaljivala stabla i stupove na prometnice