Potpisan ugovor

Od vreće za spavanje na Preluku do turističkog naselja Kostabela vrijednog 50 milijuna eura

Damir Cupać

U Hrvatsku sam stigao 1983. godine s vrećom za spavanje, a more sam prvi put u životu vidio na Preluku. Budući da je tadašnja Jugoslavija za nas u Češkoj bila zapad, skup mi je bio kamp pa sam spavao kod Borjana Brnčića, koji je danas direktor tvrtke Tre invest. Sprijateljio sam se s Borjanom, a u to mjesto sam se zaljubio. Meni je Preluk i dandanas najljepši. Zato želimo u blizini, na Kostabeli sagraditi turistički kompleks



RIJEKA – Do 2017. godine trebalo bi biti izgrađeno jedno od najljepših turističkih naselja na sjevernom Jadranu, ono na Kostabeli, a riječ je o investiciji tvrtke Tre invest vrijednoj 50 milijuna eura. Najavio je to vlasnik tvrtke Tre Invest Jaroslav Trešnak na potpisivanju ugovora s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom. U toj tvrtki očekuju otvaranje 200 novih radnih mjesta.


– U Hrvatsku sam stigao 1983. godine s vrećom za spavanje, a more sam prvi put u životu vidio na Preluku. Budući da je tadašnja Jugoslavija za nas u Češkoj bila zapad, skup mi je bio kamp pa sam spavao kod Borjana Brnčića, koji je danas direktor tvrtke Tre invest. Sprijateljio sam se s Borjanom, a u to mjesto sam se zaljubio. Meni je Preluk i dandanas najljepši. Zato želimo u blizini, na Kostabeli sagraditi turistički kompleks, najljepši koji sam vidio. U njega ćemo pokušati dovesti klijentelu više razine kako bi i mi i ovaj kraj imali što više koristi. Investicije su i kod nas u Češkoj jako bitne. Nedavno je došao jedan korejski investitor kojemu je zemljište ustupljeno za jednu kunu, a on se obvezao na investiciju od 20 milijarda kuna, zapošljavanje 2.000 ljudi i zajamčio je punu zaposlenost 10 godina. Mi mislimo, kada je riječ o našem projektu, zaposliti u sezoni 200 ljudi, najavio je Trešnak, pozvavši predstavnike Grada Rijeke na polaganje temeljnog kamena čim bude gotova građevinska dozvola.



Grad Rijeka i Tre invest sklopili su kupoprodajni ugovor temeljem kojega se tvrtka Jaroslava Trešnaka obvezala na obročno plaćanje kupoprodajne cijene, izradu projektne dokumentacije, te ishodovanje potrebnih dozvola. Grad Rijeka izradio je projekt rekonstrukcije Opatijske ceste i stepeništa do obalne šetnice. U tijeku je projektiranje obalne šetnice do uvale Bivio. Turističko naselje Kostabela činit će hotel s fitnesom, manjim kongresnim centrom i podzemnom garažom, zatim četiri grupe pojedinačnih smještajnih jedinica/vila kojih će biti ukupno 24, te vanjski bazen s pripadajućim sadržajima. Hotel će imati pet katova, 113 soba s 308 postelja. Turistički kompleks projektiran je u skladu s principima ekološke gradnje, te će svi ravni krovovi biti uređeni kao parkovno zelenilo s mediteranskim raslinjem, a bazen će biti punjen morskom vodom.


Borjan Brnčić pojasnio je da je priča oko Kostabele počela prije 31 godinu kada se upoznao s Jaroslavom Trešnjakom, a prvo ulaganje u Hrvatskoj krenulo je prije 12 godina kada je osnovana tvrtka Tre invest.– Uskoro ćemo ishodovati građevinsku dozvolu za same objekte, a već imamo taj dokument za iskop građevinske jame. Očekujemo da ćemo brzo krenuti s prvim radovima, a oni bi trebali trajati dvije i pol godine, do 2017. godine. Problema s Gradom Rijekom kada je riječ o poslovnoj suradnji nismo imali, odnosno ona je bila izvanredna. Projekt je prelijep i uvjeren sam da će razvoj događaja pokazati da je sve što smo najavili točno, izjavio je Brnčić. Gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je važnost ovoga projekta iz dva razloga – poboljšanja turističke ponude Rijeke, ali i otvaranja novih radnih mjesta i zapošljavanja građevinske operative.– Dugo surađujemo na razvoju ovoga projekta. U ovo doba gospodarske krize investicija od 50 milijuna eura ima izuzetno značenje, a budući da Rijeka bilježi sve bolje turističke rezultate, realizacija projekta Kostabela dodatno će ih poboljšati i zbog povećanja smještajnih kapaciteta i zbog kvalitete projekta. Novi turistički kompleks omogućit će i niz sadržaja građanima, ali je i prilika za razvijanje cijele te zone koja će biti revalorizirana, izjavio je Obersnel, podsjetivši da je Grad Rijeka ja javnom natječaju prodao oko 18.000 kvadrata tvrtki Tre invest za nešto manje od 34 milijuna kuna.Pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca pojasnio je da je projektom predviđena gradnja hotela s podzemnom garažom, 24 vile, te vanjskog bazena s ugostiteljskim i dječjim sadržajima.

– Dvije godine smo radili na projektu, izdana je lokacijska dozvola, građevinska dozvola za izgradnju garaže, lokacijska dozvola za rekonstrukciju Opatijske ulice. Napravljeno je i idejno rješenje za šetnicu, a slijedi zahtjev za lokacijskom dozvolom. Nakon sklapanja kupoprodajnog ugovora stekli su se uvjeti za traženje građevinske dozvole za same objekte, pojasnio je Škunca.