Gradsko vijeće u četvrtak odlučuje o cijenama grijanja

Oči uprte u HNS: Hoće li podržati oporbu ili ostati uz Obersnela?

Marinko Glavan

Hoće li astrnomski računi »zapaliti« i političku scenu? / Foto Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Hoće li astrnomski računi »zapaliti« i političku scenu? / Foto Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Stranka koja je dio vladajuće koalicije na čelu sa SDP-om nedavno se po pitanju cijena grijanja u Rijeci oglasila priopćenjem u kojemu je izrazila nezadovoljstvo visokim računima i radom uprave Energa

RIJEKA  Cijena centralnog grijanja u Rijeci i poslovanje Energa glavne su teme sjednice Gradskog vijeća koja će biti održana u četvrtak. Potvrđuje to i dnevni red u kojemu su čak dvije točke vezane uz ovu problematiku koja već dulje vrijeme tišti veliki broj Riječana koji su zbog previsokih računa za grijanje prije dvadesetak dana i prosvjedovali pred zgradom Energa i gradske uprave.    Na prijedlog oporbe, točnije Liste za Rijeku, Laburista, Akcije mladih i PGS-a u dnevni red je uvršten prijedlog zaključaka o izmjeni cijene toplinske energije, kojima četiri stranke od gradonačelnika traže ukidanje odluke Skupštine Energa o poskupljenju isporučene toplinske energije za 35 posto, od 1. prosinca prošle godine, te ukidanje tzv. paušala, odnosno fiksnog dijela računa za instaliranu snagu, koji se naplaćuje tijekom cijele godine.   

Pravednija raspodjela




Oporba također traži da se poduzmu mjere za smanjenje gubitaka toplinske energije od podstanice do krajnjih korisnika, ali i da se utvrde osobe u Energu odgovorne za kršenje Zakona o zaštiti potrošača, budući da su korisnici o poskupljenju obaviješteni tek nakon stupanja odluke na snagu, što je prekršaj koji je potvrđen i nadzorom tržišne inspekcije.


   S druge strane, gradonačelnik Vojko Obersnel gradskim je vijećnicima poslao točku dnevnog reda pod naslovom Informacija o problematici poslovanja TD Energo, u kojoj iscrpno iznosi podatke o dokapitalizaciji, investicijama, broju korisnika, tržišnim kretanjima, kao i formiranju cijena toplinske energije te kronologiji Energovih zahtjeva prema Hrvatskoj regulatornoj energetskoj agenciji.


Također, navodi se i mišljenje Energa o uzrocima pojave nelogično visokih računa, do čega, prema materijalima za sjednicu Gradskog vijeća, dolazi prvenstveno zbog raspodjele troškova između suvlasnika, pri čemu oni koji koriste radijatore plaćaju razmjerno previsok udio u potrošnji u odnosu na one koji ih drže zavorenima.




   Uz informaciju naveden je i Energov prijedlog izmjena Pravilnika o načinu raspodjele i obračunu troškova isporučene toplinske energije upućen Ministarstvu gospodarstva, koji bi trebao rezultirati pravednijom raspodjelom troškova, a time i eliminacijom astronomskih računa.


Također, kao prva mjera koju gradonačelnik i Energo predlažu, a na stanarima svake pojedine zgrade je hoće li je prihvatiti, je da zgrade u kojima je većina stanova opremljena razdjelnicima, obračunavaju troškove po formuli 50 posto po površini stana, a 50 posto po očitanim impulsima na razdjelnicima, kao najbližoj stvarnoj raspodjeli toplinske energije unutar zgrade, do donošenja izmjena navedenog Pravilnika.    Iako se očekuje da će »proći« gradonačelnikov prijedlog glasovima vijećnika vladajuće koalicije, s obzirom na tanku većinu vladajućih, svaka će podignuta ruka u Gradskom vijeću biti od presudne važnosti.   

Socijalni problem


– Ovo će biti odlična prilika da vidimo tko je tamo zbog građana, a tko zbog toga da diže ruku onako kako mu gazda kaže, opisala je situaciju uoči sjednice Tea Mičić Badurina, predsjednica riječkog PGS-a.


   Oči javnosti, ali i kolega iz vladajuće koalicije i oporbe, posebno će biti uprte u dvoje vijećnika HNS-a, stranke koja je dio vladajuće koalicije na čelu s SDP-om, ali koja se po pitanju cijena grijanja u Rijeci nedavno oglasila priopćenjem u kojemu su, uz nezadovoljstvo cijenama i radom uprave Energa, decidirano naveli kako »Energo treba hitno iznijeti detaljne analize financijskih rezultata, prihoda, troškova, imovine, financijske situacije, djelatnika i funkcija, kao i aktivne prijedloge za prevladavanje krizne situacije koja je prisutna, a koji moraju rezultirati hitnim vraćanjem cijene grijanja na razinu prije posljednjega poskupljenja.«


   S obzirom na takav stav, kao i izjave gradonačelnika te direktora Energa Sanjina Kirigina kako smanjenje cijene trenutno ne dolazi u obzir, predsjednika riječkog ogranka HNS-a Juraja Bukšu upitali smo hoće li se vijećnici iz redova njegove stranke prikloniti prijedlogu oporbe. U tom slučaju uzdrman ne bi bio samo Energo, već i vladajuća koalicija i politička scena u Rijeci, no Bukša, barem za sad, nudi solomonski odgovor.   


HDZ će u svakom slučaju potegnuti pitanje i politike cijena, i odgovornosti Uprave i većinskog vlasnika Energa, odnosno gradske vlasti, te će svakako biti za to da se cijene smanje, rekao nam je gradski vijećnik HDZ-a Hrvoje Burić nakon sinoćnjeg sastanka njegove stranke. Dodao je da će Klub vijećnika HDZ-a još jednom prije sjednice Gradskog vijeća raspraviti cjelokupnu problematiku poskupljenje cijena grijanja i poslovanja Energa.



– Problemi s kojima se susreću naši sugrađani nadilaze dnevnopolitička nadmetanjana na relaciji pozicija – opozicija. HNS će, kao što smo najavili, podržati samo ono rješenje koje ide u smjeru poništenja odluke o poskupljenju. A hoće li s takvim riješenjem nakon svih obavljenih razgovora izaći sam gradonačelnik ili opozicija, nama je u HNS-u, a vjerujemo i građanima koji imaju probleme s grijanjem, manje bitno. Korisnici grijanja ne smiju plaćati nešto što nisu potrošili, a topao dom u Delnicama trenutno je jeftiniji od toplog doma u Rijeci. To je stvarno protivno zdravom razumu. Dakle najprije treba riješiti problem visokih računa, i to odmah, jer je to i socijalni problem. Nakon toga tražiti ćemo restrukturiranje Energa, jedino se pitamo može li to restrukturiranje provesti uprava koja je i dovela firmu u ovu situaciju, kazao je Bukša.


   Iz njegovih se riječi da naslutiti kako će HNS ipak stati na stranu gradonačelnika i Energa, iako od mjera koje se mogu primijeniti već u ovoj sezoni grijanja oni nude tek preporuku za promjenu modela raspodjele i obračuna troškova, koja nije obvezujuća. U kolikoj će mjeri biti prihvaćena i hoće li rezultirati smanjenjem previsokih računa, u najboljem će se slučaju moći vidjeti tek koncem idućeg mjeseca, odnosno početkom travnja, kada u Rijeci obično već završava sezona centralnog grijanja, dok bi se o stvarnim učinicima moglo razgovarati tek iduće zime.