Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 29
Sutra: 17° 17° 29
17. studenoga 2019.
Ljubav i tolerancija

Obred za koji sigurno niste čuli: Ovako su riječki Derviši obilježili Dan Ašura

Foto M. Gracin
Foto M. Gracin
Autor:
Objavljeno: 19. rujan 2018. u 22:50 2018-09-19T22:50:15+02:00

RIJEKA Osnova svega u životu su ljubav i tolerancija, stoga na ulasku u muslimansku 1440. godinu, moja se poruka bazira upravo na tome, rekao je šejh Muhamed Azemi na  proslavi Dana Ašure, tijekom koje su članovi Udruge islamskih derviških redova »Allije« cjelodnevnim molitvama i obredima u tekiji na Rujevici zaključili svoj desetodnevni post u mjesecu Muharemu.
Današnji dan ili Dan Ašura započeli su klanjanjem, potom su uslijedili »tevhidi« ili spominjanje Alaha, pa »ilahije« i »kaside« (pobožne pjesme), da bi ceremonija desetog dana ili izlaska iz posta završila obredom »zikr«, obredom dozivanja Alaha putem duhovnosti. To je obred specifičan za derviše, kojim taj muslimanski red slavi Alaha. Cilj obreda je da onome koji moli iznese pred oči nevidljivi svijet i da mu ukaže na njegovu ovisnost prema tom svijetu.

– Dan Ašure je dan sjećanja na imama Huseina koji je na bojnom polju Čerbela herojski poginuo žrtvujući sebe i svoje za ljubav prema pravom Dini Islamu. Povijest govori da je to bila borba između istinskih vjernika predvođenih imamom Huseinom i onih lažnih muslimana na čelu s Jezidom. Jezid i njegovi sljedbenici, doznajemo od šejha Azemija, imali su u toj bitci samo jedan cilj – ugrabiti »hilafet« od Alejhiselamovih potomaka, nepopustljivih i čvrstih u očuvanju originalnosti islama i svih islamskih tekovina. Takav je nauk Jezidovim sljedbenicima smetao jer poštujući taj kodeks nisu mogli udovoljiti svojim luksuznim prohtjevima. U čast imamu Huseinu, zaslužnom za očuvanje istinskog islama, derviši poste prvih deset dana svake godine.
Riječki derviški red broji stotinjak derviša, a pripadaju derviškom redu Sinanija. Jučerašnju ceremoniju koja je završila ašurom, a kasnije i gozbom, okupila je velik broj derviša.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.