Kompletna usluga

Obišli smo hitne prijeme KBC-a na Sušaku i u riječkoj bolnici: Svaki drugi pacijent nije hitni slučaj

Jelena Sedlak

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA



Kostrenjanin Ivan Vukušić je dovezao nastradalu Josipu Valentić, kojoj je prepiljena grana nešpule pala na glavu. Sve se dogodilo prethodne večeri, ali kako je ona mislila da će bol proći sama od sebe i da ne mora zbog toga na Hitnu, čekala je do sada, a stanje joj je sve gore, pa ju je njen liječnik poslao u Hitnu. Što će nego čekati, jer treba pregled neurologa, a on je na odjelu i ne zna se kada će stići.


– Dopeljao sam je autom, a za svaki sat parking treba platiti 10 kn. Čekat ćemo sigurno barem 2 sata. I to je isto pljačka! –  ljutit je Vukušić.



U čekaonici smo zatekli i Vladislava Placovicu, koji je na Hitnu doveo svoju majku.


– Uopće mi se sve ovo ne sviđa. S obzirom da plaćamo i zdravstveno, a i dopunsko osiguranje su sada povećali, pa još i neke lijekove nadoplaćujemo jer ih osiguranje ne pokriva, pitam se kamo sve to vodi? – zabrinuto se pita ovaj Rus nastanjen u Rijeci, priznavši da razmišlja o povratku u domovinu.


Svi moraju čekati


Branko i Karmen Vlah Petohlep doveli su na Hitnu majku koja je udarila glavu i na čelu joj se vidi golema modrica. 


– Činjenica je da smo mi navikli da ako te boli mali prst, ajmo na hitnu, takva nam je kultura i navika. Je li sankcioniranje za takvo ponašanje opravdano ili ne, ne znam, ali činjenica je da bi trebalo nekako regulirati da na Hitnu ne dolazi svatko za svašta, jer onda stvarne hitnoće moraju čekati. Ali ako nekome tko zaista trpi bol još i naplate, onda je jadnik dvostruko kažnjen – govori Branko. Njegova supruga pak dodaje kako mnogi na hitnu dođu zato što misle da im je to bolje nego otići kod sektorskog liječnika, a netko dođe i samo radi razgovora.


Da je to točno, potvrdio nam je voditelj tima trijaže na Hitnom prijemu na Sušaku, tehničar Ivan Novaković.


– Danas smo samo do 17,30 imali više od 60 pacijenata, od toga je više od 50 posto bilo za sektorske liječnike. No, oni radije dolaze k nama, kažu da njihovi izabrani liječnici ne rade ili čak izmišljaju simptome, a sve kako bismo ih primili. Kažu, primjerice, da ih boli u prsima i znaju da ih u tom slučaju mi moramo primiti, znajući da će kod nas dobiti kompletnu uslugu. I neki liječnici pred kraj radnog vremena šalju svoje pacijente nama umjesto da ih oni obrade. Čine to čak i telefonski, bez da i vide pacijenta, samo ga pošalju u hitni trakt. A kod nas od jutros nema predaha, svakih 5 minuta novi pacijent, pa onda onaj tko je zaista hitnoća mora čekati red – govori Novaković. U to smo se i sami uvjerili, jer je u pola sata, koliko smo tamo proveli, stiglo petero novih pacijenata.


Na Hitnom prijemu riječkog lokaliteta stanje je slično.  I na ovom lokalitetu zatekli smo pacijente iz Malinske. Ovoga puta Slavicu Lovrić, koja je dovela svog supruga i to na zahtjev liječnice, koja ga je uputila kirurgu u KBC, a ovaj pak na Hitnu. 


– Ne bi on inače u Hitnu ni u ludilu – govori Slavica. – Zato je valjda i čekao toliko dugo, mjesec dana je već prošlo otkako ga je ugrizao mačak, dobio je antibiotike i antitetanus i sve je krenulo na bolje, a sada se odjedanput zagnojilo. A što se tiče plaćanja za usluge hitne službe, to je u redu za one koji nisu hitni pacijenti. Oni koji nisu hitni, nemaju tu što raditi, a ipak dođu jer im se ne da ići svom doktoru i onda svi moraju čekati – kaže Slavica Lovrić.