Sigurnost je najvažnija

Obersnel o urušenoj Harteri: Slijedi procjena oštećenja te sanacija

Damir Cupać

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Nikada u ovih 11 godina naši djelatnici u brojnim obilascima lokacije i pri izvođenju radova nisu primijetili nikakve nedostatke, niti je bilo koji organizator ukazao na to. U petak su se prvi puta pojavila oštećenja koja su ugrozila sigurnost i odlučili smo da nikakvog rizika ne smije biti, kazao je jučer Vojko Obersnel



U napuštenim halama nekadašnje Tvornice papira glazba se, zahvaljujući festivalu Hartera, počela proizvoditi u svibnju 2005. godine, dok su se kulturni programi u tim prostorima počeli održavati godinu dana ranije. Revitalizaciju Hartere gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel najavljivao je godinama kao jedan od kapitalnih kulturnih projekata. No, do realizacije nije došlo, a da su očito potrebni nemali građevinski zahvati, pokazalo se u praksi. Srećom bez većih posljedica.


– U petak, na dan kada je trebala započeti ovogodišnja Hartera, prvi puta su u Marganovu primijećena oštećenja koja ugrožavaju sigurnost. Budući da nikakav rizik ne dolazi u obzir, program je otkazan, izjavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


Sigurnost prije svega


Također je podsjetio da se kulturni programi u Marganovu održavaju od 2004. godine i da je sigurnost ono na čemu cijelo to vrijeme Grad Rijeka inzistira.




– Upravo zato su u više navrata izvedeni radovi s ciljem stvaranja sigurnog prostora za odvijanje različitih programa. Popravljeni su dijelovi krova, napravljene su pritege radi konstruktivne sanacije bočnog zida dvorane, uklonjena su sva stakla, izrađene su nove metalne stepenice i ograde za terasu i montirana je i održavana zaštitna mreža u manjoj, bočnoj dvorani, budući da se pokazala potreba za njom. Što se tiče krovne konstrukcije velike dvorane, u kojoj je trebao biti održan program Festivala Hartera, nikada u ovih 11 godina naši djelatnici u brojnim obilascima lokacije i pri izvođenju navedenih radova nisu primijetili nikakve nedostatke, niti je bilo koji organizator ukazao na to. U petak su se prvi puta pojavila oštećenja koja su ugrozila sigurnost i, kao što sam rekao, odlučili smo da nikakvog rizika ne smije biti te je program otkazan. Slijedi procjena oštećenja, a zatim i sanacija. Prema prvim informacijama, sa stropa dvorane pali su dijelovi betonske grede, dužine do 25 centimetara, pojasnio je Obersnel.


Riječki gradonačelnik izrazio je žaljenje zbog toga što publika Festivala ove godine nije imala priliku uživati u glazbi u jedinstvenom ambijentu Marganova.


– No vjerujem da svi razumiju kako u ovakvim okolnostima Hartera ne može biti održana na uobičajenom mjestu. Ponavljam, sigurnost je najvažnija i nadam se da se Gat Karoline Riječke pokazao kao dobro mjesto za održavanje Hartere, zaključio je Obersnel.


Grad odlučuje


Da je sigurnost najvažnija još jednom je istaknuo i Damir Martinović Mrle, organizator festivala koji unatoč otkazivanju prve večeri nije u potpunosti otkazan.


– Užasno smo puno napora uložili u to da subotnji dio festivala premjestimo na Gat Karoline Riječke i uz podršku Grada i svih dežurnih gradskih službi koje su bile stvarno za svaku pohvalu, nevjerojatnom brzinom uspjeli smo to napraviti. Jako sam im zahvalan na tome, svi su nam izašli u susret, uoči subotnjeg programa rekao je Mrle.


O tome što će dalje biti s prostorom bivše Tvornice papira u kojem se održavao festival Hartera za sada je teško govoriti.


– Prerano je govoriti što će biti s prostorom, ne može se tako brzo vidjeti i odlučiti što dalje. Nama je u interesu da tamo do daljnjeg nitko ne ulazi. Prostor je gradski pa treba Grad pitati što će biti s njim. O tome će se sigurno u narednom razdoblju dosta pričati, ali u ovom trenutku ne možemo znati što će se dogoditi s prostorom. Uvijek ima načina da se neke stvari riješe, rekao je Mrle.


Zaljubljen u prostor


Dodao je kako se, otkako se festival Hartera »uselio« u prostore bivše Tvornice papira nikad ništa slično nije dogodilo.


– Sve ove godine do sada ništa se nije odronilo, odlomilo… Jako volim taj prostor, dobar dio života sam proveo tamo i zaljubio sam se u njega. Drag mi je i stvarno bih volio da se pronađe načina da Hartera kao prostor i dalje postoji. Hartere će kao festivala sigurno i dalje biti, ali pitanje je gdje. Nakon nas su u taj prostor ušli i drugi i drago mi je zbog toga. Lijepo je to, lijepo je da se rađa neka nova scena u gradu, da postoji prostor gdje može nastajati nova riječka scena, prostor koji možemo svi zajedno koristiti, svatko za svoje programe. To je u svakom smislu pozitivno. Ja sam uvijek bio optimist pa tako i sad. Mislim da svi moramo biti malo više optimisti pa će nam se početi događati lijepe stvari. Misliti pozitivno je bolje nego mislit’ negativno, zaključio je Mrle.