Turistički dragulj

OŽIVJELO BRDO Advent budi najmanji, ali i najpopularniji riječki kvart – Trsat

Ivor Balen

Trsat konačno više neće spavati zimski san, a probudit će ga Advent / Foto Vedran KARUZA

Trsat konačno više neće spavati zimski san, a probudit će ga Advent / Foto Vedran KARUZA

Tijekom 2016. godine Trsatski kaštel bilježi 79.980 posjetitelja, a u prvih deset mjeseci 2017. čak 130.004. S obzirom na Advent na Gradini, koji počinje 9. prosinca i trajat će do prvih dana 2018., mogao bi to biti rast od čak 100 posto



RIJEKA – Kada je prošle godine blagdanska dekoracija na Trsatu izgledala mizerno, pojavile su se političke špekulacije da SDP kažnjava taj dio grada jer su u mjesnom odboru na vlasti HNS i HDZ. Na stranu opravdanost takvih zaključaka, ali najmanji i najpopularniji riječki kvart posljednjih godina doista je oko Božića izgledao zapostavljeno, praktički bez ikakve rasvjete na ulicama.


Godinu dana kasnije na Gradinu stiže ambiciozna adventska manifestacija koja predviđa postavljanje čak 11 kilometara božićnih lampica, uz ugostiteljsku ponudu na osam kućica i brojne druge sadržaje. Tako bi Trsat trebao vratiti mjesto koje mu pripada, a to je da bude nezaobilazan dio blagdanskog ugođaja i programa u Rijeci.


– Advent na Gradini je jedinstven projekt temeljen na svjetlosnom oplemenjivanju i provedbi prigodnog programskog sadržaja na ambijentalnom prostoru Trsatskog kaštela za vrijeme božićnih blagdana. U sklopu Adventa na Gradini posjetitelji će moći uživati u sveukupno 12 programa, od programa paljenja lampica i uprizorenja živih jaslica do druženja s Djedom Mrazom te koncertnih i scenskih nastupa, ističu iz Turističke zajednice Grada Rijeke.




Ugostitelji se trude ponudom zadovoljiti svakog gosta, i domaćeg i stranog  / Foto Vedran KARUZA


Ugostitelji se trude ponudom zadovoljiti svakog gosta, i domaćeg i stranog / Foto Vedran KARUZA



Poznat po jedinstvenoj atmosferi malog mjesta u sklopu velikog grada, Trsat godinama za blagdane privlači ljude u crkvu ili na Badnjak u brojne kafiće, zbog čega su Trsaćani i bili pogođeni prošle godine kada je uređenje bilo neadekvatno. Ali tema oko adventa i blagdanskih dekoracija, koja bi se organizacijom nove manifestacije na gradini ipak trebala početi razvijati u pozitivnom smjeru, potiče i širu priču o turističkoj iskorištenosti Trsata. Dok će neki reći da Grad i Turistička zajednica ne rade dovoljno, brojke ipak govore suprotno. Tako je po statistici tijekom cijele 2016. godine Trsatski kaštel posjetilo 79.980 posjetitelja, a u prvih 10 mjeseci 2017. čak 130.004. S obzirom na Advent na Gradini koji počinje 9. prosinca i trajat će sve do prvih dana 2018., mogao bi to biti rast od čak 100 posto.


Velike amplitude


– Uvijek ima mjesta za napredak i jačanje ponude na Trsatu sinergijom svih na tom području. Trsat je nezaobilazno mjesto u sklopu posjeta Rijeke, bilo da se radi o hodočasnicima ili turistima. Upravo u suradnji s udrugama i poduzetnicima na Trsatu jačaju i kvalitetnije se organiziraju brojne manifestacije tijekom godine, od Ljeta na Gradini koje traje puna tri mjeseca, Dana Trsata, Velike Gospe i slično. S Adventom na Gradini u organizaciji poduzetnika program zbivanja bit će još bogatiji – ističu iz Turističke zajednice.


Adventski program većim dijelom odvijat će se unutar zidina / Foto Vedran KARUZA


Adventski program većim dijelom odvijat će se unutar zidina / Foto Vedran KARUZA



Organizator Adventa na Gradini je privatna tvrtka Inspiro lab, a Grad je velika pomoć i podrška. Primjerice, javni prostor je ustupljen besplatno. No, ne ide uvijek sve glatko. Kako ističe Luka Panović, barist kafića Monte Cristo koji je nedavno dobio nagradu za najbolju kavu u Hrvatskoj, njegov i još tri kafića prije nekoliko su godina organizirali ljetne koncerte ispred poslovnice Erste banke i ostali – kratkih rukava.


– Mi nismo imali potporu. Radili smo na svoju štetu, nije bilo efekta, a grad se nije uključio – kaže Panović, koji smatra da turista na Trsatu ima dosta, ali ovdje nemaju adekvatne sadržaje osim crkve i Gradine.


– Oni to prođu u 20-ak minuta i idu prema centru, a Trsat je mali kvart koji nema puno stanovnika – kaže Luka Panović. Iz razgovora s trsatskim ugostiteljima tako se može zaključiti da usprkos dobrim brojkama, oni baš i nisu zadovoljni. Lukin otac Venko Panović smatra pak da je to realnost.


– Amplitude su velike. Zima i ljeto su dva različita pojma. Kao na moru. Trsat živi od 1. travnja do 1. studenog i onda je do Uskrsa pauza. I ne vjerujem da bi se manifestacijama nešto moglo unaprijediti. Možda se trenutačno nešto napravi, a potom će se sve vratiti na staro. Ovdje ne stanuje mnogo ljudi, a svi ostali su otišli u trgovačke centre, kaže Panović senior, dodavši da su prometom ljeti zadovoljni jer dnevno na Trsat dolazi i po 10 do 15 autobusa s gostima.


Advent i van zidina!


Oko Adventa su podijeljena mišljenja u smislu hoće li on domaćim ugostiteljima donijeti posao ili im ga oduzeti. Vedran Medija, vlasnik trsatskog kafića Bounty, smatra da oni od te manifestacije neće imati koristi.



Trsat je oduvijek poznat po svojim gostionicama, prije svega kavi i piću. Nekad se pričalo da je najbolja kava u Rijeci ona »kod Jelušića« (današnji Gvardijan), a danas dokazano (na natjecanju) najbolju kavu radi susjedni Monte Cristo. Trsat je raznovrstan i zanimljiv kada je u pitanju uređenje lokala. Nisu to samo generički lokalni bircevi kao što je često slučaj u ostalim dijelovima Rijeke.


Primjerice, uvijek jedinstveni Sabrage nedavno je proširio interijer i uredio ga tako da ga se »ne bi posramili ni u Londonu«. Istaknuti se može i Falcon, potom Tvornica piva Rijeke – Pogon Trsat (nekadašnji Maat bar) te nezaobilazna i uvijek krcata Beertija, bez sumnje jedan od njapopularnijih lokala u Rijeci.


No, u posljednje vrijeme Trsat je sve više i gastro centar. Tu je superpopularna pizzerija Pampas, potom restoran Trsattica, pa čuvena Tarsa na Strmici, već spomenuta pizzerija i meksički restoran Gvardijan, pa sve popularnija Carraca (nekadašnji Mile Bosanac) s pizzama i roštiljem. Nedavno je otvoren fast food »Uz put«, koji nudi i marende, a saznajemo da su u pripremi još dva lokala koji će nuditi hranu.



– Naravno da mi je drago da će se takav jedan događaj održati na Trsatu i mislim da će privući puno ljudi i da je to dobra stvar za Trsat. Međutim, za kafiće lokalnog tipa mislim da neće imati nekog efekta. S obzirom da sam ja Trsaćanin i već 15 godina ugostitelj, mislim da je naša branša jako slabo popraćena od strane Grada, odnosno Turističke zajednice. S obzirom na vrijednosti koje Trsat ima, trebalo bi privući puno više ljudi. Mi kao ugostitelji se trudimo ponudom zadovoljiti svakog gosta, i domaćeg i stranog, ističe Medija, dodavši da je njegov lokal blizu kampusa, pa dobro prometuje sa studentima.


– Nekoliko kafića oko Kampusa, među kojima je srećom i moj, imaju dobru situaciju. Ali i tu bi trebalo napraviti više, možda organizirati neke događaje za mlade, da dolaze na Trsat u većem broju, a ne da samo spavaju u Kampusu – kaže Medija.


Ono što Trsaćane zanima je i hoće li Advent ostati u granicama Gradine, ili će se s godinama širiti. Primjerice, mnogi priželjkuju adventske kućice s kuhanim vinom i kobasicama na parkiralištu ispred Dvorane mladosti. No čini se da za sada takvog plana nema.


– Ideja organizatora je da projekt Adventa ove godine bude realiziran na prostoru Trsatskog kaštela i u neposrednoj blizini, s tendencijom širenja dekorativnog i programskog sadržaja i van zidina, odnosno u prostor parka i na još neke zanimljive lokacije na Trsatu – ističu iz Turističke zajednice.


Može i više


Kada je u pitanju turistička iskorištenost Trsata, predsjednica Mjesnog odbora Grad Trsat Jana Sertić ističe da se uvijek može učiniti više, ali da se na Trsatu ipak nešto događa.


– Evo krenulo se s Adventom, postavljene su turističke table… U ponudi je na primjer i povijesni spektakl Povratak Frankopana koji je krenuo ove godine u organizaciji Kluba prijatelja Grada Trsata, kojem je Mjesni odbor pomogao u okviru svojih mogućnosti. Grad i Turistička zajednica su se dijelom pridružili, a nadam se da će to biti idućih godina i u većem obimu. Mislim da bi ljeti trebalo osmisliti dodatnu ponudu, osim Ljeta na Gradini, s ciljem da se ožive i drugi dijelovi Trsata, kaže Jana Sertić. Predsjednica MO-a smatra da bi Trsat trebao biti dio šire priče o riječkom turizmu.


– Trsat je svakako dragulj Rijeke što se tiče turističkog potencijala, ali je premali da bi dolazili ovdje isključivo zbog Trsata. Zato treba raditi na cjelokupnoj ponudi Rijeke u cjelini pa će od toga prosperirati i Trsat – zaključuje Jana Sertić.