Povijest i tehnologija

Novi riječki suvenir: U 3D printu izrađena glava bika od čokolade

Biljana Savić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA  Rijeka je dobila još jedan suvenir, i to na temu riječke baštine – 3d print stilizirane glave bika pronađene prilikom istraživanja Trsatičkog principija u Starom gradu na kojem je danas Arheološki park. Projekt je nastao u suradnji s Tehničkim fakultetom iz Rijeke, a stilizirana glava bika printat će se u 3d tehnici u plastičnoj masi i u čokoladi. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo još jednim originalnim suvenirom koji je proizašao iz riječke povijesti u kombinaciji s novim tehnologijama, te time predstavlja zanimljiv spoj, a i kušao je čokoladu i ocijenio je iznimno ukusnom. 


 – Ovaj projekt je još jedan u nizu koji pokazuje da je Rijeka oduvijek imala zanimljiv život i bila luka različitosti, još od rimskog doba. Ovaj zanimljiv suvenir koji govori o povijesti rimske Rijeke može se držati u vitrini, ali i pojesti, kazao je Obersnel.


Stilizirana glava bika printat će se u 3d tehnici u plastičnoj masi i u čokoladi u suradnji sa slastičarnicom Cukerin. 




Projekt je nastao u suradnji s Tehničkim fakultetom Sveučilišta u Rijeci pa je tako Sven Maričić sa spomenutog fakulteta istaknuo da je ovaj projekt trajao skoro dvije godine i da je prvi korak k podizanju svijesti o antičkoj baštini Rijeke kao i putokaz prema novim tehnologijama koje nam mogu olakšati život.  


 – Povezivanjem tehnologije i kulturne baštine u ovaj suvenir stvoren jedan zanimljiv dijalog između dva različita segmenta, kazao je Maričić.


Direktor Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa konstatirao je da je protekli studeni bio mjesec riječkih suvenira.


 – Ovo je peti suvenir u posljednjih 30 dana, prakrički svakih tjedan dana prezentiramo novi suveenir i sada Rijeka ima više od 200 suvenira s oznakom »Izvorno riječko«. Svi ovi suveniri idealan su dar za predstojeće blagdane i bilo bi lijepo da svi građani daruju riječke suvenire svojim gostima i prijateljima izvan Rijeke, kazao je Škarpa.