Ništa od dogovora

Novi prosvjed protiv Energa u četvrtak na Korzu

Marinko Glavan

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Razgovor je, prema riječima neformalnog vođe inicijative Josipa Kukuljana, zapeo na najvažnijem pitanju cijene toplinske energije i mjesečnog paušala za centralno grijanje



RIJEKA  Ništa nismo očekivali, ništa nismo dobili – u jednu je rečenicu predstavnica inicijative Protiv skupog Energa Slavenka Žuža sažela zaključke s jučerašnjeg sastanka s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i direktorom Energa Sanjinom Kiriginom.


Razgovor je, prema riječima neformalnog vođe inicijative Josipa Kukuljana, zapeo na najvažnijem pitanju cijene toplinske energije i mjesečnog paušala za centralno grijanje.


– Nema nikakvog dogovora. Problem je cijena koju oni nikako ne žele umanjiti. Pričali su o tome kako poduzimaju sve mjere za lakše isključivanje i poduzimaju odgovarajuće korake prema Ministarstvu gospodarstva i HERA-i, kao i o Energovim zahtjevima za izmjenama važećeg Pravilnika o raspodjeli i obračunu troškova toplinske energije, ali u osnovi su nam držali predavanja i monologe kojima nismo i ne možemo biti zadovoljni. Zbog toga ne odustajemo od prosvjeda koji ćemo održati u četvrtak u devet sati ispred gradske uprave na Korzu. Naši zahtjevi su i dalje smanjenje cijene za šezdeset posto, lakše isključenje s mreže, smanjenje paušala i transparentnost poslovanja Energa, kazao je nakon sastanka Kukuljan.



Iako je sezona grijanja završila, organizatori novog, trećeg po redu prosvjeda protiv skupog centralnog grijanja, očekuju dobar odaziv građana, barem na razini prošlog prosvjeda, kada je pred zgradu Energa, a kasnije i gradske uprave, došlo oko tisuću prosvjednika. – I u ljetnim mjesecima ostaje nam problem preskupog paušala, kao i preskupe tople vode, pa očekujemo da će građani i ovoga puta doći i javno izraziti svoje nezadovoljstvo ovakvim Energovim cijenama, rekao je Kukuljan.


Da sastanak nije završio dogovorom potvrdio je i Obersnel, kazavši kako su Grad i Energo inicirali razgovor o zajedničkim aktivnostima svih strana prema Ministarstvu gospodarstva, s ciljem izmjena Zakona o tržištu toplinske energije i Pravilnika.


Širenje dezinformacija


– Generalni stav inicijative Protiv skupog Energa je da ih zanima samo cijena. Mi smo cijelo vrijeme bili u komunikaciji s inicijativom putem koje se, nažalost, i dalje šire dezinformacije. Htjeli smo potporu u zajedničkim nastojanjima da izmjenama zakona i Pravilnika dođemo do pravične tarife, no dogovora u pravom smislu nije bilo, iako su dijelom podržali naša nastojanja oko izmjena propisa. Energo će nastaviti sa svojim aktivnostima, iako je anketa završila s odazivom od svega trideset posto, iako smo očekivali veći odaziv i više onih koji žele napuštanje sustava, s obzirom na količinu formalno iskazanog nezadovoljstva, rekao je gradonačelnik, dodavši kako nema ništa protiv prosvjeda kao legitimnog oblika iskazivanja nezadovoljstva, ali i da organizatori moraju voditi brigu o javnom redu i miru.


– Prosvjednicima se pridružio i dio profesionalnih protestanata protiv svega i svačega, kao i predstavnika političkih stranaka, pa je teško razlučiti tko je tamo zbog toga što stvarno ima problema s plaćanjem računa, tko zbog politike, a tko zato što je profesionalni prosvjednik. Ne vidim razloga da prisustvujem prosvjedu, jer ne mislim da se na taj način problemi mogu rješavati, rekao je Obernsel, najavivši kako će Grad Rijeka za oko stotinu i sedamdeset korisnika subvebncija za grijanje, trošak centralnog grijanja plaćati u stopostotnom iznosu, umjesto dosadašnjih pedeset posto.


Izmjene Pravilnika


Direktor Energa Sanjin Kirigin istaknuo je nedavno smanjenje cijena toplinske energije sa 0,50 na 0,47 kuna po kilovatsatu, te dodao kako ima još puno problema koji se moraju riješiti.


– Puno je toga pred nama, ali nema ultimativnih rješenja kakva predlažu predstavnici inicijative. Traže sufinanciranje obnove iz fondova EU, što je već pokrenuto, kao i učinkovitiju distribuciju, na čemu također već radimo. Smatramo da predstavnike svake zgrade treba pitati što žele i s njima pokušati dogovoriti optimalno rješenje za sve strane, što ćemo i učiniti tijekom svibnja i lipnja. Druga rješenja su nemoguća i neopravdana, rekao je Kirigin, najavivši još jednom kako će izmjene Pravilnika ići u pravcu slovenskog modela s propisanom minimalnom i maksimalnom potrošnjom, ali uz mogućnost da svaka zgrada za sebe odabere optimalno rješenje raspodjele troškova centralnog grijanja, no mogućnost daljnjeg smanjenja cijene toplinske energije nije spomenuo kao jednu od opcija.