Riječani bi mogli postati vozači s najviše prometnih kazni

Nova ograničenja na riječkoj obilaznici: Videokažnjavanje »prebrzih« vozača

Darko Pajić

PU primorsko-goranska nabavlja deset video kamera za nadzor prometa. Na dionici Škurinje-Orehovica najčešće se prekoračuje brzina koja je ograničena na 60 km/h



RIJEKA Riječani bi uskoro mogli postati najviše kažnjavani vozači za prebrzu vožnju u Hrvatskoj. Razlog je dionica riječke obilaznice između Škurinja i Orehovice gdje su nedavno postavljeni prometni znakovi sa ograničenjem brzine od svega 60 kilometara na sat, pri čemu je dodatna otežavajuća okolnost što je Policijska uprava primorsko-goranska upravo raspisala natječaj za kupnju deset nadzornih kamera na temelju čijih bi se prikaza, fotografiranih registarskih tablica i vozača, iduće godine počele naplaćivati kazne za prebrzu vožnju.


Jedna od tih kamera planira se postaviti upravo na dionicu Škurinje-Orehovica, gdje strojevi za brojanje prometa pokazuju kako 99 posto vozača danas krši zakon i vozi iznad dozvoljene granice, što znači da bi svi oni sutra mogli na kućnu adresu dobiti sliku i rješenje s kaznom od 300, 500 ili 1.000 kuna, odnosno od 3.000 do 7.000 kuna koliko iznose najveće kazne za prekoračenja brzine veća od 50 km/h, koju bi primjerice mogao zaraditi svatko tko prođe dionicom Škurinje-Orehovica brzinom većom od 110 km/h.   

Slaba preglednost


Prije otprilike mjesec dana obistinile su se najave o praktičnom pretvaranju riječke obilaznice iz kategorije brze ceste u državnu cestu koja prolazi naseljenim mjestom, jer je rješenjem Inspekcije cestovnog prometa pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture naloženo da se brzina mora smanjiti s dotadašnjih 70 km/h unatoč protivljenju većine prometnih stručnjaka, između ostalog i Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama PGŽ-a, tvrtke »Autocesta Rijeka-Zagreb« i prometne policije. Inspekcija se kruto držala odredbi Pravilnika o sigurnosti cestovnog prometa, koji je star desetak godina, te su zbog slabe zaustavne preglednosti dionice Škurinje-Orehovica na kojoj se nalazi niz tunela i zavoja, odlučili postrožiti kriterije ne vodeći pritom računa o realnom stanju na cesti.



Riječka obilaznica otvorena je u punom profilu prije dvije godine, točnije pred Božić 2009. i u tom razdoblju bilo je svega 70-tak prometnih nezgoda u kojima nije bilo poginulih, pa ova cesta spada u kategoriju najsigurnijih u Hrvatskoj. Premalo ograničenje brzine moglo bi stvoriti i problem s protočnosti prometa pogotovo u udarnim terminima turističke sezone kada dnevno obilaznicom prođe i više od 45.000 vozila.





U prometnoj studiji koju je naručio Županijski savjet prof. Hrvoje Baričević i Ivica Barišić osporavaju metode analize zaustavne preglednosti obilaznice, te se tvrdi kako su korištene zastarjele i neadekvatne metode matematičkog izračuna. Sličan stav nudi i načelnik Odjela sigurnosti cestovnog prometa PUPG Boris Skeledžić koji najavljuje da će se naručiti izrada dodatnih informatičkih analiza i simulacija kako bi se dokazalo da je granica od 60 km/h premala i kontraproduktivna.


  – Kad bi se uzelo u obzir propisano odbijanje 10 posto brzine utvrđene mjernim instrumentom, kao i zakonska kalkulacija pogreške na instrumentu više od 80 posto vozača ušlo bi u kategoriju prekršitelja prometnih propisa na ovom dijelu obilaznice. Nama doista nije cilj kažnjavati minimalna prekoračenja, već one nesavjesne vozače koji drastično krše propise. Tako i sada činimo.   

Nesvakidašnji primjer


Točno je da smo raspisali natječaj za nabavku deset video kamera putem kojih će se naplaćivati kazne, kao i da namjeravamo jednu instalirati na dionicu Škurinje-Orehovica. Ponavljam nije nam cilj kažnjavati ove minimalne prekršaje, pogotovo ne na ovoj dionici, ističe Skeledžić koji ipak ne može odbaciti mogućnost da će uređaj kad se instalira bilježiti i kažnjavati i one koji će obilaznicom primjerice proći brzinom od 75 km/h.


U policiji kažu da je nova oprema moderna i sofisticirana, kao i da fotografira ne samo vozilo i registarsku oznaku, već i vozača, što znači da će biti praktično nemoguće izbjeći plaćanje kazni. Sticajem okolnosti Riječani tako postaju zamorci u pokusu kojeg su nehotice zajedno zakuhali u Inspekciji Ministarstva prometa i PUPG. Dionica Škurinje-Orehovica projektirana je i izgrađena u kategoriji brze ceste ili poluautoceste na kojima obično ograničenja brzine iznose oko 90 kilometara na sat, pa je doista nesvakidašnji primjer da na takvoj cesti ograničenje iznosi samo 60 km/h.


Svatko tko pokuša proći tom brzinom po obilaznici zna da se izlaže opasnosti, jer će ga pretjecati čak i šleperi i druga teretna vozila.