Žele mirno rješenje, ali...

Nikola Petir-Frkač iz Vugipa: Ri-Petrol Joze Kalema uzurpirao je naše zemljište za gradnju nove benzinske crpke na Cerniku, na autocesti Rijeka-Zagreb

Marinko Glavan

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Jozo Kalem ocjenjuje optužbe potpuno promašenima



RIJEKA  Ri-Petrol Joze Kalema uzurpirao je dio našeg zemljišta za gradnju nove benzinske crpke u Cerniku, na autocesti Rijeka-Zagreb, tvrdi Nikola Petir-Frkač, suvlasnik i prokurist zagrebačke graditeljske tvrtke Vugip.


Prema njegovim je tvrdnjama, dio izlazne trake, rubnik i prometna signalizacija izgrađen na zemljištu u vlasništvu tvrtke Vugip, pri čemu ni Ri-Petrol ni Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), tvrtka koja upravlja autocestom, od Vugipa nisu zatražili nikakvo dopuštenje niti se pokušali dogovoriti. Riječ je o svega nekoliko kvadratnih metara površine, kaže Petir-Frkač, koji se na istup u javnosti odlučio nakon što se Ri-Petrol oglušio na njihova upozorenja o uzurpaciji zemljišta i pozive na mirno rješenje spora.


– Ne radi se o velikoj površini, ali vlasništvo je vlasništvo. Prilikom izgradnje benzinske crpke Petrola, dio naše nekretnine je protupravno uzurpiran na način da je na njemu izgrađen dio ulazno-izlazne trake, s rubnikom i prometnom signalizacijom. Vugip d.o.o. nikada nije dao odobrenje niti je bio suglasan s takvim korištenjem svog zemljišta, a nismo bili niti kontaktirani radi eventualnog dogovora, kaže Petir-Frkač.




Njegova je tvrtka, preko svog odvjetnika Vladana Zečevića, Ri-Petrolu u dva navrata slala opomenu pred tužbu, pozivajući ih da u roku od osam dana nekretninu vrate u prvobitno stanje i vrate u posjed Vugipu.


– Naša je želja bila da pronađemo mirno rješenje, ali gospodin Kalem se oglušio na sva naša upozorenja. Kada je počela gradnja benzinske crpke, angažirali smo geodeta da izmjeri granice našeg zemljišta i utvrđeno je da je dio uzurpiran za potrebe benzinske crpke. S obzirom da se investitor u potpunosti oglušuje na sva naša upozorenja, bojim se da ćemo zaštitu naše imovine morati potražiti sudskim putem, kaže Petir-Frkač, koji nam je predočio geodetski elaborat, s ucrtanim dijelom spornog zemljišta kojim prolazi izlazna traka benzinske crpke. Taj se dio nalazi unutar zaštitne ograde autoceste, no Petir-Frkač kaže da će bez obzira na to inzistirati na zaštiti imovine tvrtke.


Jozo Kalem ocjenjuje optužbe potpuno promašenima, budući da je, prema njegovim tvrdnjama, izlazna traka vlasništvo ARZ-a, a ne Ri-Petrola.


Opširnije u tiskanom izdanju Novoga lista