Susret PGŽ načelnika s Komadinom

Nema novca: Škole će se ubuduće graditi samo kao javno-privatno partnerstvo

Tihana Tomičić

Zakoni se pišu po praksi županija koje nemaju uređen sustav, gdje je praksa loša, a ne po nama koji smo kvalitetniji i uređeniji - ogorčen je bio Komadina



MALI LOŠINJ – Od 2002. godine, otkako smo dobili decentralizirane funkcije, priljev sredstava zapravo samo pada, a neki naši problemi traju duže nego traju ministri i vlade. To je sa samoupravom tako, zapravo smo odlučniji i brži u realizaciji od države, a izmjene zakona i politika nas često stopiraju. Stoga se nekad pitamo ima li se više smisla s državom i boriti – izjavio je župan Zlatko Komadina na susretu s lokalnim načelnicima na Lošinju.


Ponovno je spomenuo i problem novih zakona koji predviđaju nove ovlasti za velike gradove, o čemu su u SDP-u postojala sporenja:


– Netko želi razvlastiti županije, i pritom bi se ovlasti trebale prebacivati čak i bez suglasnosti Županijske skupštine, i ja sam otvoreno protiv toga – poručio je Komadina.




On i pročelnica za školstvo Edita Stilin najavili su da će s padom poreznih prihoda za PGŽ pasti i ulaganja u školstvo, odnosno morat će se naći novi modeli financiranja, u prvom redu javno-privatno partnerstvo.


– U zadnjih desetak godina u objekte škola uložen je 131 milijun kuna, sagrađeno je 9 sportskih dvorana, rekonstruirane dvije, obnovljen cijeli niz škola, ali sada više nema moćnosti da se nastavi kapitalna izgradnja istim tempom. Tražimo nove modele, za koje imamo pripremljeno već četiri-pet projekata, ali trebat će vremena, poručili su načelnicima Komadina i Stilin.


Cijeli ovogodišnji susret s načelnicima protekao je u znaku teške krize i upozorenja da samouprava slabi, a čak i kada dobiva nove ovlasti, kao što je prebacivanje upravljanja pomorskim dobrom na gradove i općine, stižu nejasna rješenja iz Vlade. Primjerice, Zakon o pomorskom dobru sada je već u trećoj verziji, a službene obavijesti iz Vlade – nema.


– Zakoni se pišu po praksi županija koje nemaju uređen sustav, gdje je praksa loša, a ne po nama koji smo kvalitetniji i uređeniji – ogorčen je bio Komadina.