Bez predaha

Nema ljetne zabrane radova na cestama: Riječke ulice bit će raskopane i ovoga ljeta

Damir Cupać

Gužve zbog asfaltiranja Ulice Riva prošloga ljeta / Snimio  Sergej DRECHSLER

Gužve zbog asfaltiranja Ulice Riva prošloga ljeta / Snimio Sergej DRECHSLER

Radovi na polaganju komunalne infrastrukture trajat će se do 15. rujna, a promet će se odvijati uvođenjem privremene regulacije prometa, jednim voznim trakom, naizmjeničnim propuštanjem...



Gradonačelnik Vojko Obersnel dao je suglasnost za izvođenje radova na polaganju komunalne infrastrukture od 15. lipnja do 15. rujna 2016. godine.


– Odlukom o nerazvrstanim cestama na području Grada Rijeke regulirano je upravljanje, građenje, rekonstrukcija i održavanje nerazvrstanih cesta na gradskom području, kontrola i nadzor nad izvođenjem radova na nerazvrstanim cestama te mjere za zaštitu nerazvrstanih cesta. Zakonom o gradnji utvrđeno je da predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave po pribavljenom mišljenju turističke zajednice mjesta, općine ili grada može odlukom za određene vrste građevina na određenim područjima odrediti vrijeme u kojem se ne mogu izvoditi radovi. Grad Rijeka temeljem Zakona o gradnji nije donio odluku o zabrani izvođenja bilo kakvih vrsta radova na cestama na području grada u vrijeme ljetne sezone, ali je člankom utvrđeno da od 15. lipnja do 15. rujna, u pravilu, nije dopušteno zauzimanje ili prekopavanje nerazvrstanih cesta osim u naročito opravdanim slučajevima na temelju prethodne pisane suglasnosti gradonačelnika – pojasnio je ravnatelj Direkcija zajedničke komunalne djelatnosti Željko Vitas.


Na nerazvrstanim cestama i javnim površinama Rijeke u tijeku je izvođenje radova započetih 2015. godine na realizaciji projekta za koji su osigurana sredstva kreditom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), na području mjesnih odbora Srdoči, Gornji Zamet, Grbci, Podmurvice, Pehlin, Škurinje, Drenova i Brašćine – Pulac, na izgradnji i rekonstrukciji sustava javne odvodnje otpadnih voda u duljini od 26 kilometara i izgradnji kanalizacijske crpne stanice Lukovići, i istodobno na prelaganju, rekonstrukciji i gradnji 12,6 km vodovodnih ogranaka. Radovi neće stati ni na realizaciji projekta koji se financira sredstvima iz programa »EIB/CEB«, i obuhvaćaju izgradnju i rekonstrukciju 6,4 km kanalizacije i 3,2 km vodovodne mreže na području Donje Drenove – sjever, izgradnju nove kanalizacijske crpne stanice u Ulici Ante Mandića na Gornjem Zametu.




Tu je i projekt izgradnje vodovoda za spajanje postrojenja na novi naponski nivo na području mjesnih odbora Brajda, Potok, Belveder, Kozala, Brašćine i Školjić.


– Za vrijeme izvođenja radova polaganja komunalne infrastrukture u trupu prometnica i javnih površina na području grada Rijeke, na tim će se dijelovima promet odvijati uvođenjem privremene regulacije prometa za vrijeme izvođenja radova, na način da se promet odvija jednim voznim trakom, naizmjeničnim propuštanjem, regulacijom gradilišnim semaforima, preregulacijom ulica s dvosmjernim režimom prometa u ulice za prometovanje samo jednim smjerom, ili regulacijom prometa od strane prometne policije u slučajevima većih zastoja – naveo je Vitas.