Sedamdeseta obljetnica pobjede nad fašizmom

Na spomeniku na Delti uklesani nazivi divizija koje su oslobodile Rijeku

Andrej Petrak

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



RIJEKA  Na postamentu Spomenika oslobođenja na Delti, u povodu 70. obljetnice pobjede nad fašizmom, uklesani su nazivi divizija NOV-a Jugoslavije koje su prije 70 godina oslobodile Rijeku: 13. primorsko-goranske udarne divizije, 9. dalmatinske udarne divizije, 19. sjevernodalmatinske udarne divizije i 26. dalmatinske udarne divizije. Inicijativa imenovanja jedinica potekla je od Emilije Ivošević, a s tim su se složili i SABA PGŽ-a, UABA Rijeka te Konzervatorski odjel.


Za utvrđivanje o kojim je jedinicama riječ, Grad Rijeka konzultirao je umirovljenog kustosa Muzeja grada Rijeke Mladena Grgurića pa je na postamentu Spomenika oslobođenja uklesano: »U spomen osloboditeljima Sušaka i Rijeke, borcima 13. primorsko-goranske udarne divizije, 9. dalmatinske udarne divizije, 19. sjevernodalmatinske udarne divizije i 26. dalmatinske udarne divizije, Grad Rijeka, 2015«.


Autor oblikovanja i dizajna natpisa je pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca. Posvetni dio natpisa uklesan je u sjevernom dijelu postamenta, dok nazivi divizija vrpčasto teku duž stranica postamenta. Time je spomenički sklop pijedestala s reljefima ostao netaknut, ali je dodana nužna memorijalna i informativna dimenzija.




U natpisu se navode i Rijeka i Sušak, jer su u trenutku oslobođenja ti gradovi još uvijek imali status samostalnih gradova i pripadali različitim državama. Sušak je oslobođen 21. travnja, a Rijeka 3. svibnja 1945. godine.


Spomenik oslobođenja na Delti podignut je 1955. godine, u prigodi desete obljetnice oslobođenja grada.