Birači kažnjavaju sukob u SDP-u

Može li ORaH srušiti riječku “crvenu utvrdu”?

Tihana Tomičić

Zlatko Komadina kaže da su rezultati ankete zabrinjavajući, ali, zaključuje, "SDP je u Primorsko-goranskoj županiji dosad dokazao da je - tvrd orah", a Vojko Obersnel najavljuje da nastavlja s "pobjedničkim programom"



Prema istraživanju Crobarometra koje je od 1. do 15. kolovoza proveo Ipsos puls, SDP više nije najjača stranka na području Rijeke i Istre: SDP bi, da su danas izbori, po toj anketi u regiji osvojio 21 posto glasova, a OraH Mirele Holy 25 posto! 


Ovo je direktna posljedica sukoba u vladajućem SDP-u koji su se najviše osjetili upravo u Rijeci – Rijeka se mahom okrenula protiv odluke šefa stranke Zorana Milanovića o isključenju Slavka Linića, ali nije ni unutar sebe ostala jedinstvena te je jasno da birači kažnjavaju »bratoubilački« rat u SDP-u. Kako je poznato, premijer Zoran Milanović smijenio je, a potom i isključio ministra financija Slavka Linića, najmoćnijeg riječkog SDP-ovca, iz stranke, cijeli SDP se na tome podijelio, a riječki SDP stao je na stranu Linića. Jedini koji je ostao uz Milanovića bio je ministar Željko Jovanović, koji se na jednoj od sjednica u Rijeci žestoko sukobio s Linićem i ostalim članovima Gradskog odbora te je na kraju sam napustio skup, a potom je i njega Milanović zamolio da napusti mjesto ministra. Tako je Rijeka ostala bez oba svoja ministra u samo mjesec dana, a da odnosi u stranci u Rijeci time nisu zaliječeni, i potpuno je jasno da su ovi događaji, naravno uz ukupan pad rejtinga Vlade, utjecali na ovakav rezultat.


  Naravno, treba reći osnovno – ORaH u Rijeci i PGŽ-u praktički počiva na nekoliko ljudi, stranka se tek formira i razvija i ovakav mega-uspjeh ORaH-a od čak 25 posto rezultat je prelijevanja glasova razočaranih SDP-ovaca novoj lijevoj stranci. U 8. jedinici i Laburisti stoje još uvijek bolje nego u ostatku Hrvatske, sada imaju 5 posto, te je dio glasova slijeva još pohranjen i kod njih.  

   Glasovi za ORaH, dakle, glasovi su za Mirelu Holy i nacionalnu politiku koju ORaH vodi, no to ne znači da se doista neće ponoviti fenomen koji smo jednom već doživjeli: prošli put se dio lijevih glasova bio prelio Laburistima iako ni oni u 8. jedinici nisu imali značajniju infrastrukturu niti zvučna imena, pa i ORaH na isti način može pokupiti dosta glasova. Laburisti su tada dobili jedan mandat, a prema ovom broju glasova, ORaH bi sada dobio većinu mandata u 8. jedinici.    





– To su ankete, pa ne bih donosila specijalne zaključke. Nama ankete jesu orijentir, ali ne zanosimo se njima. Ovaj rezultat za Rijeku i Istru doista može dobro zazvučati, ali osobno bih rekla da je to ipak malo čudan rezultat – kaže predsjednica OraH-a Mirela Holy.


  Na pitanje kako tumači takav pad rejtinga SDP-a čak i u ovoj regiji, Holy kaže da je to na neki način normalno jer je SDP na vlasti, ekonomska je kriza, nema strukturnih reformi i nije neobično da rejting vladajuće stranke pada. Ipak, s obzirom na loše međuljudske odnose u SDP-u, čija je članica bila i poznaje sve aktere, kaže: »Naravno da međuljudski odnosi utječu na sve. Stranke – to su ljudi, najvažniji su u politici ljudi i ako nema skladnih odnosa, to se odmah osjeća. Različita razmišljanja u jednoj stranci su normalna, ali važno je da uravnotežena stranka bude baš ona koja obnaša vlast u državi.«


  Ističe da će OraH u listopadu tek održati izborni sabor i izabrati vodstvo, stranka se tek razvija, no ona je zadovoljna ekipom koja se dosad u Rijeci okupila. 



  Anketa se naravno može tumačiti na različite načine i SDP-ovci će sigurno naći objašnjenja za ovakav negativan trend, no jedno je sigurno činjenica: nikada niti u jednoj anketi i niti na jednim izborima nitko u Rijeci nije imao veći postotak podrške od SDP-a od 1990. do danas, zbog toga Rijeka i jest percipirana kao crvena utvrda SDP-a. A sada je to upitno. Ako bi se ovi rezultati potvrdili na izborima, SDP čekaju velike promjene.   Zanimljivo je, također, da anketa u Rijeci i Istri bilježi i najveći broj nezainteresiranih za izbore, što je također odraz nezadovoljstva radom Vlade, odnosno zbivanjima u SDP-u ili razočaranjem u politiku općenito. Da će na izbore izaći sigurno u Rijeci i Istri kaže tek 21 posto ispitanika – svugdje drugdje u Hrvatskoj oko 40 posto – a na ovom području je i najviše onih koji vjerojatno neće izaći na izbore, 17 posto.      Isto tako, iako je Ivo Josipović na izborima 2009. godine upravo u Rijeci osvojio najveći postotak u Hrvatskoj, ni on više kao SDP-ov kadar nema podršku kakvu je imao. Dok još uživa podršku 61 posto Zagrepčana, odnosno toliko građana ga smatra pozitivnom figurom, prema ovom istraživanju u Rijeci i Istri Josipović bilježi 54 posto popularnosti, što se također može sagledati u istom paketu s padom podrške SDP-u, a moguće i s kandidaturom Kolinde Grabar-Kitarović koja je porijeklom iz ovog kraja. U anketi nema podatka kako Kolinda kotira samo u regiji Rijeka-Istra.

  – Koliko mi je poznato, ove se brojke odnose na područje Istre i Primorja, dakle na cijelu 8. izbornu jedinicu, a ne na Grad Rijeku, pa vas stoga upućujem na koordinatora 8. izborne jedinice. Što se samog područja Rijeke tiče, posljednje veliko »istraživanje« bili su nedavni izbori za EU parlament u kojima je, podsjećam, SDP s partnerima dobio podršku 44,22% građana, HDZ 25,01%, a ORaH 13,78% – rekao nam je šef riječkog SDP-a Vojko Obersnel komentirajući rezultate.


  Kad me pitate što ću napraviti kao predsjednik Gradskog odbora po pitanju rezultata u regiji, onda jasno poručujem da ću nastaviti provoditi Program RI2020 kojim smo pobijedili na prošlim lokalnim izborima, realizirati projekte i programe u suradnji s našim koalicijskim partnerima te i dalje otvoreno komunicirati s članstvom svoje stranke i građanima, kaže Obersnel.


Na pitanje hoće li biti na listi za Sabor ili dio izbornog stožera, kaže: »Na listi za Sabor ja neću biti jer smatram da su funkcije gradonačelnika i saborskog zastupnika nespojive, a građani Rijeke dali su mi povjerenje da vodim ovaj grad u mandatu koji traje do 2017. i Rijeka mi je u tom kontekstu na prvom mjestu. Ni do sada nisam bio na listama za Sabor i to iz istog razloga«.


Na pitanje kako, u vezi s tim, komentira imenovanje Željka Jovanovića za koordinatora, kaže da je uvjeren da će Jovanović kao koordinator 8. izborne jedinice odgovorno i kvalitetno odraditi taj posao.


  – Iako, osobno ne razumijem odluku Predsjedništva stranke da koordinatori ne mogu biti osobe iz izvršne vlasti, ministri, odnosno župani i gradonačelnici većih gradova, tim više što je čitav niz ministara ujedno i u Predsjedništvu stranke, župani i gradonačelnici predsjednici su županijskih i gradskih organizacija, pa ako se uspješno može voditi stranka i obnašati izvršna vlast, ne vidim zašto je to trebalo mijenjati. No to ne znači, kao što sam već rekao, da sumnjam u Jovanovića ili kvalitetu koju će donijeti u zaduženju koje je dobio, zaključuje. 


 – Naravno, generalno su ovi rezultati, ako su točni – zabrinjavajući za SDP. No ne i za političku situaciju općenito, naime ja sam ponosan na privrženost građana PGŽ-a lijevoj političkoj orijentaciji – rekao je Zlatko Komadina u ime ŽO PGŽ.


Na pitanje kako je moguće da je to za njega zadovoljavajuće, kaže: »Ukupan zbir glasova za ljevicu veći je od glasova desnice. Zabrinjavajuće bi bilo da nas je sve zajedno HDZ pretekao, a nije. Uostalom, SDP PGŽ je i dosad dokazao, a i budućnosti će, da je – tvrd orah«.


  No, ponavlja da je za SDP u cjelini to zabrinjavajuće: »To je razlog za razmišljanje, pogotovo nekima u našoj stranci«.