I sedmi put pun pogodak

Mještani Marčelja velikom feštom obilježili svoj dan

Andrej Petrak

U izboru najautohtonije marčejske konobe slavili su Stevica Šanjug-Švistov i Danko Crnić-Antonov



MARČELJI – Mještani Marčelja u suradnji s lokalnim mjesnim odborom i sedme godine zaredom obilježili su svoj dan brojnim zabavnim i sportskim događanjima. U staroj školi Marčelji otvorena je izložba slika Udruge likovnih umjetnika amatera “Braća Baštijan”, a novost ovogodišnjeg Marčejskog dana bio je izbor za najautohtoniju marčejsku konobu, na kojem se prijavilo šest natjecatelja, u dvije kategorije.


U kategoriji starih konoba slavio je Stevica Šanjug-Švistov, dok najautohtoniju renoviranu konobu ima Danko Crnić-Antonov. Svoje konobe prijavili su i Alen Marčelja-Tonažev, Josip Marčelja-Albinin, David Sirotnjak-Bačurkin i Dragutin Jardas-Mihajev.


Sportska natjecanja počela su još u jutarnjim satima tradicionalnim boćarskim turnirom u organizaciji Boćarskog kluba Marčelji, a uslijedili su turniri u košarci i malom nogometu. Svim sudionicima turnira bilo je osigurana okrepa u vidu pića i fažola. 




Natjecanje u kuhanju kotlića i ove je godine privuklo veliko zanimanje, kako onih koji su po prvi put ukrstili kuhače s drugima, tako i iskusnih kuhara poput Dejana i Marijana, koji su uz otvorenu vatru prkosili pasjoj vrućini.


– Redovito se natječemo na svim Marčejskim danima od samog početka. Lani smo s kuhanjem krenuli oko podneva, ove godine u 16 sati, a čini mi se da bi sljedeće godine trebali sve odgoditi do 18, jer je stvarno prevruće. Ispod dva i pol do tri sata kuhanja ipak nema pravog gulaša. Marijan je prošle godine bio treći, a ove se nada stepenici više, dok se ja nadam nadmašiti mog oca, koji je branitelj naslova, priča Dejan.


Ni jedan ni drugi poput svakog pravog kuhara ne žele otkriti tajnu vrhunskog kotlića.


– Tajnu ne moremo otkrit. Svi smo dobili isto meso, dalje se radi na recept, ali svaki od kuhara ima svoj poseban tajni dodatak. Zadovoljni smo svojim kotlićem, ali zadnju riječ ipak ima žiri. Međutim, neovisno o tome koje mjesto osvojimo, uživali smo u kuhanju i druženju uz kotlić, a na Marčejskim danima je, kao i svake godine dosad, bilo odlično, kažu Dejan i Marijan.


Predsjednik Mjesnog odbora Marčelji Josip Begonja napominje kako je za sve posjetitelje bila pripremljena bogata ugostiteljska i svaka druga ponuda, a brojni mještani Marčelja i njihovi gosti mogli su uživati i u natjecanju u ispijanju pive, izboru najboljeg plesnog para i zabavnim igrama iznenađenja.


Da fešta potraje do dugo u noć pobrinula se grupa Lady Luna. Marčejski dani održani su pod pokroviteljstvom Općine Viškovo i Turističke zajednice Viškova.