Podizanje razine stručnosti

Međunarodno savjetovanje u Rijeci: Vatrogasci tri puta izloženiji karcinomu od ostatka populacije

Marinko Glavan

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj



RIJEKA – Drugo po redu međunarodno savjetovanje vatrogasaca u organizaciji Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije i Građevinskog fakulteta održano je u sali fakulteta, gdje su predavači iz Hrvatske i inozemstva održali niz zanimljivih izlaganja na temu sigurnosti vatrogasaca u operativnom djelovanju.


Cilj savjetovanja, prema riječima Mladena Šćulca, zapovjednika Vatrogasne zajednice PGŽ-a, je širenje spektra aktivnosti usmjerenih u neformalno obrazovanje vatrogasaca, čime se podiže razina njihove stručnosti.


– Možemo neskromno reći da smo po ulaganju u znanje i vještine vatrogasaca, vodeća vatrogasna organizacija u Hrvatskoj. S ponosom ističemo blisku suradnju s brojnim vatrogasnim učilištima i trening centrima širom svijeta, a rezultat te suradnje su, uz trojicu naših predavača, i petorica stranih predavača koji dolaze iz Australije, SAD-a, Nizozemske, Francuske i Slovenije, rekao je uoči početka skupa Šćulac.




Dario Gauš, jedan od organizatora i predavača kazao je da će vatrogasci s okupljanja sigurno otići bogatiji za nova saznanja.


– Posebna je tema i zdravlje vatrogasaca koji su tri puta više izloženi riziku obolijevanja od karcinoma nego što je prosjek populacije. Vatrogasci pri intervencijama udišu razne opasne spojeve koji nastaju izgaranjem sve češćih sintetičkih materijala, a izloženi su im i danima nakon toga jer se te čestice i spojevi zadržavaju na odjeći i dijelovima opreme, rekao je Gauš.


Među predavanjima na skupu našlo se i ono francuskog stručnjaka Stephanea Morizota na temu gašenja požara katedrale Notre Dame, a čak dvojica predavača, Ed Hartin iz SAD-a te John McDonough iz Australije svoja su izlaganja održali uz pomoć internetske veze i videozida. Uz navedene, izlagali su još i Siniša Jembrih, Nikola Tramontana, Boštjan Žagar iz Slovenije te Hans Nieling iz Nizozemske.