U Vrtnom centru otvoreni Eko energetski kutak i Mala placa Špajza

Male obiteljske tvrtke zaslužne za razvoj Viškova

Andrej Petrak

U Eko energetskom kutku mještani Viškova mogu saznati sve o poboljšanju energetske efikasnosti svojih domova, a u maloj placi Špajza nude im se prehrambeni proizvodi domaćih proizvođača 



VIŠKOVO » U povodu 21. obljetnice osnutka Općine Viškovo i 20. godišnjice uspješnog rada tvrtke NS Agro Trade u Vrtnom centru Viškovo otvoren je općinski Eko energteski kutak, te mala placa Špajza. Dok će u Eko energetskom kutku mještani moći saznati sve o poboljšanju energetske efikasnosti svojih domova, Mala placa Špajza nudi im domaće prehrambene proizvode. U šest zasebnih objekata pod nazivom »Špajza«, u pravoj maloj natkrivenoj placi, osigurana je ponuda voća i povrća viškovske tvrtke Ministra, mesnih proizvoda mesnice Žeželić, te Pršutane Puntica iz Posedarja, a tu su i probrana vina Vinarije Pavlomir Novi Vinodolski, sirevi sirane »Runolist« iz Krasna, te delicija Piko PIK-a Rijeka. 


  Preko 700 poduzetnika


Eko energetski kutak, pojasnila je načelnica Sanja Udović, pomoći će mještanima da iz prve ruke dobiju informaciju kako povećati energetsku efikasnost u obiteljskim kućama, sve informacije vezane za javni natječaj Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, odnosno kako ostvariti sufinanciranje nabave i ugradnje opreme, te izrade energetskog pregleda i energetskog certifikata. Općina je već tiskala vodič mještanima za lakše snalaženje u projektu obnove, a u suradnji s Udrugom Cezar, Regionalnom energetskom agencijom Kvarner, FZOEU-om i distributerima fasadnih obloga i stolarije, prikupljeni su informativni materijali, koji su dostupni u Eko energetskom kutku. 



Svi koji do kraja travnja u Eko energetski kutak u Vrtnom centru Viškovo donesu trideset plastičnih vrećica, moći će ih na licu mjesta zamijeniti za ekološku platnenu torbu. Prilikom preuzimanja torbe potrebno je predočiti osobnu iskaznicu ili drugi dokaz prebivališta na području općine Viškovo.    – Akcijom zamjene plastičnih vrećica za ekološku platnenu torbu, u povodu međunarodnog Dana planete Zemlje, 22. travnja, želimo ukazati na važnost prevencije nastajanja otpada i zašto je uporaba plastičnih vrećica tako loša za okoliš, rekla je načelnica Sanja Udović.    Prvi mještanin koji je, na otvaranju Eko energetskog kutka, u zamjenu za plastične vrećice dobio eko platnenu torbu bio je HDZ-ov potpredsjednik Općinskog vijeća Luka Matanić. On je donio 35 plastičnih vrećica, jer, objasnio je, da ne bi nitko rekao da političari lažu. Vrećice je predao načelnici, a ona mu je u zamjenu dala platnenu torbu, rekavši da mu vjeruje i da neće prebrojavati vrećice.




   Načelnica Udović naglasila je da je tvrtka NS Agro Trade – Vrtni centar Viškovo bila među prvim  tvrtkama osnovanim u današnjoj Općini Viškovo, a da su upravo ovakve male obiteljske tvrtke ono po čemu je viškovska općina nadaleko poznata. 


   – Naši mještani danas sve usluge koje su potrebne za svakodnevno funkcioniranje mogu potražiti u granicama naše općine kod više od 700 poduzetnika. Upravo su entuzijasti, vizionari, ljudi poduzetničkog duha poput Nikole Malbaše, vlasnika Vrtnog centra, zaslužni za dobrobit i napredak naše općine, rekla je načelnica. 


  Dvanaest radnih mjesta


Vrtni Centar i Općina Viškovo ostvaruju dugogodišnju suradnju kroz subvencioniranje nabavke voćnih sadnica i loznih cijepova, balkonskog cvijeća i cvjetnog rasada, pa tako svake godine, napomenula je Udović, stotinjak mještana obogaćuje bojama, mirisima i plodovima svoje okućnice, vrtove i balkone. 


   – Ove godine naša je suradnja obogaćena i otvorenjem Eko energetskog kutka Općine Viškovo na prostoru male place Špajza. Svim ponuđačima koji su otvorili prodajna mjesta u sklopu male place Špajza želim zahvaliti što sudjeluju u ovom poduzetničkom projektu i što su doprinijeli otvaranju novih radnih mjesta, rekla je Udović, koja je ovom prigodom svim mještanima čestitala Dan Općine, a svim vjernicima blagdan Uskrsa. 


   Vlasnik Vrtnog centra Viškovo Nikola Malbaša objasnio je da su novi prostori namijenjeni ponudi proširenog asortimana prehrambenih proizvoda u sklopu male place Špajza otvoreni osluškujući potrebe sumještana. 


   – Iza nas je punih dvadeset godina rada i zadovoljan sam da smo ostavili barem mali trag. Investicijom u rekonstrukciju glavnog objekta Vrtnog centra Viškovo i uređenjem poslovnih prostora namijenjenih za trgovačku djelatnost osigurani su uvjeti, što nije nevažno, za otvaranje novih dvanaest radnih mjesta, rekao je Malbaša.