Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 4
Sutra: 17° 17° 4
24. travnja 2019.
Svečana sadnja

foto Loza prijateljstva: Maribor darovao sadnicu Stare trte Novom Vinodolskom

 Snimio Vedran KARUZA
Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 21. travanj 2018. u 15:47 2018-04-21T15:47:00+02:00

Loze će se kad narastu spojiti u luk prijateljstva koji će povezivati ta dva grada, dvije države i dva naroda. Na taj je način i Novi Vinodolski ušao u niz od 60 gradova u ukupno 18 država svijeta, odnosno njih 110 u Sloveniji u kojima je posađena Stara trta

Može i drugačije – prijateljstvom, zajedničkim akcijama i stvaranjem pretpostavki za zajednički gospodarski, u ovom slučaju poljoprivredni razvoj.

Da je i tako moguće u odnosima Hrvatske i Slovenije pokazali su gradonačelnici Novog Vinodolskog i Maribora Velimir Piškulić i Andrej Fištravec koji su zajednički na Korzu hrvatskih branitelja u Novom Vinodolskom  posadili po jednu sadnicu Žlahtine i Žametne črnine, poznatije kao Stara trta odnosno najstarije plemenite vinove loze na svijetu, stare najmanje 350, a možda i 400 godina što joj je omogućilo ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda.

N214VK14
Grad Maribor poklanja Novom Vinodolskom staru plemenitu lozu / Snimio Vedran KARUZA

Loze će se kad narastu spojiti u luk prijateljstva koji će povezivati ta dva grada, dvije države i dva naroda. Na taj je način i Novi Vinodolski ušao u niz od 60 gradova u ukupno 18 država svijeta, odnosno njih 110 u Sloveniji u kojima je posađena Stara trta.

O najvažnijim elementima vinske i vinogradarske kulture u Novom Vinodolskom odnosno na Kvarneru, te Mariboru i Štajerskoj govorili su vrsni enolog Miroslav Palinkaš i Stane Kocutar koji nosi titulu »mestnog viničara«, dok su prigodni folklorni program nizom tradicionalnih napjeva izveli članovi KUD-a Ilija Dorčić.

Zajedničko sađenje loze je inače započelo proslavu sv. Filipa i Jakova koja će s nizom manifestacija trajati sve do 5. svibnja 2018. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Festival samoniklog bilja
KRŠAN, 27. i 28. travnja

Festival samoniklog bilja