Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Protiv abortusa

video 'Ljudska prava počinju začećem': "Hod za život" blokirale aktivistice koje su sjele na pod. Policija ih privela

Foto Damir Škomrlj
Foto Damir Škomrlj
Autor:
Objavljeno: 19. svibanj 2018. u 10:34 2018-05-19T10:34:00+02:00

Kolona je na trenutak zaustavljena na ulazu u ulicu Ante Starčevića, na putu se prepriječila skupina od 15-ak djevojaka, koja mirno stoji ispred njih i nosi transparent "Što to ima u ljudima tužno, da ulaze u tuđe slobode"

Rijeka se danas prvi put pridružila "Hodu za život" koji je istovremeno održan u Zagrebu i Splitu pod geslom "Za život, za obitelj, za Hrvatsku".

Brojni građani, posebice obitelji s djecom, prije 10 sati počeli su se okupljati ispred zgrade stare pošte noseći transparente poput - "Reci životu da"; "Živjeti je lijepo", "I ti si bitan"; "Naša vrijednost nije određena našom veličinom"; "Zaključak svih hrvatskih medicinskih fakulteta - život počinje začećem"; "Život, dakle, biraj"...

U početku se okupilo par stotina, ali broj raste iz minute u minutu. Očekuje se da će najmanje pet stotina sudionika doći autobusima iz Istre i Gorskog kotara, te riječke okolice. Vidi se i velik broj predstavnika Crkve.

NOVO! 11:47 - Došli su na Jelačićev trg. Ovdje je zabava uz glazbu uživo uz glazbenika Marka Vukasa. Prcjene broja sudionika službeno još nema, ali ih je u najmanju ruku preko - tisuću, a vjerojatno i dosta više. Po nekim procjenama, brojka je oko dvije tisuće, iako organizatori tvrde da im nije bitna, već je važna - poruka.

NOVO! 11:40 - Ostatak kolone je nastavio svoj put. Sudionici su se zahvalili policiji. 

UP195X41
Pogledajte kako je bilo na "Hodu za život" u Rijeci / Foto Damir Škomrlj

NOVO! 11:34 - Policija privodi prosvjednice koje su zapriječile put koloni. Organizatori su s razglasa poručili da za ovaj incident izravno krive Vojka Obersnela jer je dozvolio dva skupa u isto vrijeme.

Foto Damir Škomrlj

NOVO! 11:23 - Prosvjednicama se u sjedenju pridružila i Riječanka Diana Blažić Fučak.

- Volim Rijeku i riječku multikulturalnost i ovo je "veliko ne" Hodu za život, rekla nam je.

NOVO! 11:09 - Kolona je na trenutak zaustavljena na ulazu u ulicu Ante Starčevića, na putu se prepriječila skupina od 15-ak djevojaka, koja mirno stoji ispred njih i nosi transparent "Što to ima u ljudima tužno, da ulaze u tuđe slobode". Sjele su i ne žele se maknuti, kolona ih zaobilazi. Stigla je i interventna policija.

NOVO! 11:00 - Sudionici "Hoda za života", njih više stotina, krenulo je točno u 11 sati, noseći veliki transparent "Sva ljudska prava počinju začećem". Skandira se "Hodajmo Rijeko", a pjeva se i "Kako je dobro, vidjeti te opet..."

Foto Damir Škomrlj

- Raduje me da je u Rijeci organiziran prvi "Hod za život". Veseli me da je sve bez povišenih tonova, uz puno mladih i obitelji s djecom. Zahvaljujem Rijeci. Mi gradimo hrvatsko društvo i ovo je doprinos Rijeci kao luci različitosti, rekao je Predrag Šustar.

NOVO! 10:44 - Istaknuti su i transparenti upućeni kontraprosvjednicima - "Napredna Rijeka zna kad počinje život" i "Hod za slobodu, ali svih pa i nerođenih". Većina sudionika je u majicama zelene, ružičaste, plave i bijele boje.

NOVO! 10:31 - Povorka kreće u 11 sati, a jedna od organizatorica, Blaženka Kulić nam je izjavila; "Želimo dati potporu svakoj ženi i želimo da poruka ovog hoda bude da sva ljudska prava počinju začećem". Događanje prati pjesma autorice Rahele Grozdanov, naziva "Tu sam (želim živjeti) za koju je inspiraciju dobila u iščekivanju svoje kćeri Elene. 

Povorka će hodati do Ulice Ante Starčevića i tom ulicom do Jelačićevog trga.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.