Bolja zdravstvena zaštita

Lakše do pregleda: Specijalisti KBC-a Rijeka od 4. svibnja u domovima zdravlja Zamet i Vežica

Barbara Čalušić

Kroz tjedan na Zametu i Vežici ordinirat će liječnici deset specijalnosti * Foto: V. KARUZA

Kroz tjedan na Zametu i Vežici ordinirat će liječnici deset specijalnosti * Foto: V. KARUZA

Osim riječkih domova, planiran je i rad specijalista u dislociranoj ambulanti u Delnicama, te na otocima i u Istarskoj županiji, najavila je pomoćnica sanacijskog upravitelja za kvalitetu prof. dr. Larisa Prpić Massari



RIJEKA » Specijalisti Kliničkog bolničkog centra Rijeka od 4. svibnja počinju raditi i u ambulantama izvan riječke bolnice, točnije u domovima zdravlja na Vežici i Zametu. Pacijenti koji gravitiraju ovim makrocentrima već se sad mogu dogovoriti sa svojim izabranim liječnicima za preglede kod specijalista. Kroz tjedan će na Zametu i Vežici ordinirati liječnici deset specijalnosti odnosno dermatologije, urologije, reumatologije, onkologije, nuklearne medicine, nefrologije, endokrinologije, hematologije, psihijatrije i neurologije.


Ovaj program je zamišljen na način da specijalisti budu dostupni ljudima koji žive na širem području koje gravitira Zametu i Vežici te da ih njihovi izabrani liječnici naručuju na preglede u navedene makrocentre gdje im je jednostavnije doći nego u bolnicu. Zasad ovaj projekt provodimo u okvirima Rijeke, no već sad planiramo rad u dislociranoj ambulanti u Delnicama, a planiramo isto primijeniti i na otocima te u Istarskoj županiji s obzirom da surađujemo s Općom bolnicom u Puli i zajednički kroz jednu regiju želimo pacijentima pružiti bolju zdravstvenu zaštitu, ističe pomoćnica sanacijskog upravitelja za kvalitetu prof. dr. Larisa Prpić Massari.


 


 Povećan broj pregleda




Sanacijski upravitelj KBC-a Rijeka prof. dr. Davor Štimac naglašava da je ovo samo jedna u nizu mjera za smanjenje bolničkih listi čekanja koje se i dalje smanjuju.


  Na Kliničkom zavodu za radiologiju, kako kaže predstojnik prof. dr. Damir Miletić, broj tjednih pregleda magnetskom rezonancijom povećan je za 40 tjedno odnosno 180 pregleda mjesečno kroz prošireno radno vrijeme na oba lokaliteta pa radiolozi rade u pune dvije smjene odnosno od šest sati ujutro do 22 sata navečer.



Od prošlog tjedna u KBC-u Rijeka obavljaju se i tzv. e-mail konzultacije namijenjene liječnicima obiteljske medicine na čija pitanja odgovaraju kliničari.   Naši doktori su spremi za ovaj vid konzultacija te na svakoj klinici i zavodu postoji po jedan specijalist koji odgovara na njihova pitanja. Također, krenulo se u ažuriranje listi čekanja pa naše osoblje poziva pacijente u nove, ranije termine koji bi u protivnom ostali prazni, kaže prof. dr. Štimac.


Prije uvođenja pojačanog broja pregleda pacijenti su se naraučivali za veljaču 2016. godine, a sada je to listopad ove godine. Prof. dr. Miletić kaže da je što se pregleda MR-om ovo zasad limit postojeće aparture, a novi uređaj trebao bi skratiti čekanje na pregled kompjuteriziranom tomografijom (CT) na koji se sad u riječkoj bolnici čeka dva i pol mjeseca. KBC Rijeka u očekivanju je novog 256-slojnog CT-a koji bi u riječkoj bolnici trebao početi s radom uoči ljeta.  

 Problem UTZ dojke


Sve do trenutka dok ne počnu radovi na ugradnji novog CT-a na riječkom lokalitetu, radit će stari uređaj, a dok budu trajali radovi, radit će CT na sušačkom loklaitetu. Pretrage CT-om rade se u vremenu od sedam do 21 sat, a kad novi uređaj počne s radom liste čekanja na ovu pretragu bit će manje od mjesec dana. Od ostalih pretraga, možemo reći da za mamografiju nema čekanja dok nam je problem ultrazvuk dojke gdje čekanje iznosi šest mjeseci. Naravno, hitnoće i sumnjivi nalazi ne čekaju niti na jednu pretragu, ističe prof. dr. Miletić.


  Program 72 sata trebao bi dodatno ubrzati upućivanje pacijenata na operacije, kemoterapije i radioterapije, no kako tvrde u riječkoj bolnici, pacijenti sa sumnjom na malignu bolest nisu ni dosad čekali na uslugu. Prof. dr. Miletić tako kaže da već duže vremena na Radiologiji specijalist pregledava nalaze CT-a, MR-a i UTZ-a dojke kako bi se svi pacijenti čiji nalazi koji upućuju na malignu bolest što prije uključili u terapiju.