Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.
Tribina o sustavu obrazovanja

Kukuriku: Hrvatsko školstvo - Titanic koji tone

Romana Jerković / FOto Damir ŠKOMRLJ
Romana Jerković / FOto Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 20. studeni 2011. u 12:53 2011-11-20T12:53:56+01:00

Iz Kukuriku saveza najavljuju da posao koji ih čeka neće biti lagan - trendove treba ne samo zaustaviti, već i obrnuti, kažu, jer nema bolje budućnosti bez kvalitetnog obrazovanja

RIJEKA  Hrvatska vlast godinama glavinja u sustavu obrazovanja bez vizije i strategije, a posljedica tog glavinjanja jest koncepcijski, organizacijski i kadrovski kaos i nered - ocijenili su prof. dr. Gvozden Flego, prof. dr. Romana Jerković i Željko Jovanović na tribini Kukuriku saveza u Rijeci.

Ocjenjuju da za reformu visokog obrazovanja nismo bili pripremljeni, pa i danas nakon što je prošlo već šest godina od uvođenja Bolonje sustav ne funkcionira, a brojni zakoni bili su nedorečeni i nerijetko proturiječni. Uz to, događa se lutanje oko državne mature, politike školarina i besplatnih udžbenika, obećanje pa odustajanje od obveznog srednjoškolskog obrazovanja, dogodio se debakl sa zakonima o visokom obrazovanju, znanosti i sveučilištima, postoje znanstvenoistražvački projekti koji traju već šestu godinu, a ugovoreni su na tri, te njihovom evaluacijom ne možemo biti zadovoljni, kažu SDP-ovci.

- Hrvatski obrazovni i znanstvenoistraživački sustavi naš su Titanic, i tonu - ocijenila je stoga Jerković.

Iz Kukuriku saveza najavljuju da posao koji ih čeka neće biti lagan - trendove treba ne samo zaustaviti, već i obrnuti, kažu, jer nema bolje budućnosti bez kvalitetnog obrazovanja, nema razvoja bez veceg ulaganja u znanost i njenog povezivanja sa gospodarstvom, a bez kvalitetne znanstvene djelatnosti nema konkurentnosti, zaključuju.

- Za nas znanost i obrazovanje nisu potrošnja, već ulaganje u vlastiti razvoj i bolju budućnost. Glavni faktori suvremenog razvoja u svijetu već odavno nisu sirovine nego ljudi i ljudski potencijali građeni na znannju i obrazovanju. Njih stvaramo i u njih ulažemo - rekla je Romana Jerković, uz najavu otvorenog dijaloga s akademskom zajednicom oko strukture sveučilišta, oko odnosa na sveučilištu, oko autonomije fakulteta, izbora rektora i dekana, jer to je bio zadnjih pola godine klasičan primjer političkog i intelektualnog nasilja. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.