Potpredsjednik SDP-a o slučaju Linić

Komadina: Linić je radio po Zakonu o predstečajnoj nagodbi

Tihana Tomičić

- Ja ne znam što to znači interna istraga, prvi put čujem za to. Postoje tijela koja to moraju istražiti, rekao je Komadina



RIJEKA -  Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina komentirao je novu aferu ministra Slavka Linića, vezanu uz otpis dugova tvrtki Spačva u predstečajnoj nagodbi, ali tako da je stao na stranu ministra financija. Naročito ga meta način na koji je afera plasirana u javnost, preko jednog dnevnog lista.


– Očekujem od svakog pojedinca u stranci i Vladi da se ponaša odgovorno, bilo u svom poslu, bilo u informacijama koje se puštaju u javnost. Ne bih znao tko je Jutarnjem dao informacije, ali vidim da je to praksa koja se ponavlja, to je znakovito. Ako postoji prljavi veš, onda prvo moraju reagirati državna tijela i institucije, a ako je u pitanju politički prljavi veš, onda se on mora prvo oprati kući, u stranci, a ne po medijima – rekao je Komadina. 



Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel usprotivio se vođenju istrage kroz medije.




– Postoje institucije koje su nadležne procijeniti da li je netko napravio štetu pa tako i da li je oštetio državni proračun. Mediji su tu da upozore, no sigurno nisu ti koji donose sud da li je netko kriv ili nije, posebno jer se često znalo pokazati da nisu bili u pravu. Upravo zato, smatram neozbiljnim komentirati novinski članak, odnosno na osnovu novinskih napisa donositi bilo kakve zaključke. Riječki SDP kao i  ja osobno znali smo uvijek procijeniti što je najbolje za stranku pa ćemo to zasigurno znati učiniti i ovaj puta ali ne na temelju novinskih natpisa, kazao je Obersnel.



Na pitanje zašto mediji ne bi objavljivali informacije ako je istina da je Vlada već pokrenula internu istragu o ovom slučaju, Komadina je rekao:


– Ja ne znam što to znači interna istraga, prvi put čujem za to. Postoje tijela koja to moraju istražiti.


Na pitanje može li usporediti nekadašnju Linićevu ulogu u vladi 2000. oko Viktora Lenca i sadašnju u slučaju Spačva, Komadina je rekao:


– Mi bi se unutar sebe jednu stvar morali dogovoriti. Ako postoji Zakon o predstečajnim nagodbama, ako ga je Sabor donio i usvojio, onda ga se valjda mora i poštivati. Da li je taj zakon pravno genijalan, ja ne znam, ali još vrijedi, a osim toga iz spomenutog tekstova vidimo i da je ministar Linić odluke donosio temeljem odluka stručnog vijeća u svom Ministarstvu financija. Dakle, dok zakon postoji, moramo igrati po zakonu. Nisam za političko odlučivanje, nego zakonsko i stručno – rekao je Komadina.


On je odbio odgovoriti na pitanje bi li premijer jednostavno trebao smijeniti ministra Linića, ili obrnuto – on odmah dati ostavku. Rekao je da će više znati nakon sjednice Predsjedništva SDP-a u srijedu, kada će sigurno biti riječi o ovom slučaju. Nije želio govoriti ni o tome stoji li Rijeka iza Linića. “Nisam ničiji advokat, ali jesam kolega i stranački drug, kao i svi mi ovdje”, rekao je samo. Inače, Komadina je zadnjih tjedana izjavljivao da “Rijeka neće dati Linića”.


Koliko je poznato, ministar Slavko Linić dosad se nije očitovao o slučaju, a upitno je i hoće li danas uopće to učiniti zbog smrtnog slučaja u obitelji.