Manifestacija

Jubilarni Dani Trsata: Povijesni spektakl povratka Frankopana na Gradinu

Orjana Antešić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza



RIJEKA Ovogodišnji, 25. po redu Dani Trsata po svojem bogatom kulturnom, zabavnom i sportskom programu bit će dobar turistički mamac za sve posjetitelje koji se tijekom idućeg tjedna, a posebice u dane vikenda, zateknu u Rijeci, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji organizatora ove manifestacije – Kluba prijatelja Grada Trsata, Hrvatske čitaonice Trsat, Mjesnog odbora Grada Trsata, Udruge antifašističkih boraca grada Rijeke, Gradske knjižnice Rijeka – ogranak Trsat i Gradske glazbe Trsat.


Ove godine pokroviteljstvo nad ovom manifestacijom upisuje Grad Rijeka, uz potporu Turističke zajednice, a financijski doprinos održavanju brojnih događanja, kako je istaknuto na pressici, dali su i brojni poduzetnici s područja Trsata.


Centralni događaj ovih jubilarnih Dana Trsata, koji će se održati od 18. do 23. travnja, bit će povijesni spektakl »Povratak Frankopana«. Na Trsatskoj gradini i u parku Nugent tijekom te subote, 22. travnja, odvijat će se viteški defilei i turniri, a planirano je i uprizorenje povijesne bitke iz 1485. godine, kao i svečanost ustoličenja novog kapetana Trsata.




Povijesnu atmosferu upotpunjavat će dvorski plesovi, razni nastupi povijesno-plesnih udruga, pucanje iz topa, a prvi put cijelo područje Trsata u večernjim satima zasjat će vatrenim sjajem. Umjesto javne rasvjete, koja će se ugasiti, izvor svjetlosti te će večeri biti – baklje.


Nakon svečanog otvorenja Dana Trsata koje će obilježiti defile Frankopanske garde Kluba prijatelja Grada Trsata i reda vitezova sv. Vida, uz pratnju Limene glazbe Trsat od Dvorane mladosti do Trstske gradine, srijeda i četvrtak su rezervirani za brojna sportska događanja svih kategorija i uzrasta. Sam Dan sv. Jurja, zaštitnika Trsata, 24. travnja, obilježit će se polaganjem cvijeća na spomen-obilježja te svetom misom u crkvi sc. Jurja, koju će predvoditi riječki nadbiskup monsinjor Ivan Devčić.