U službi humanosti

Jubilarac Marino Paliska krv dao 150 put: Darivanje krvi je način života

Sanja Gašpert

Marino Paliska / Foto Roni Brmalj

Marino Paliska / Foto Roni Brmalj

Darivanje krvi sigurno zbližava ljude, iako nikada ne znate kome će vaša krv biti darivana. Međutim, to je najmanje važno, jer najvažnije je pomoći nekome, bez obzira na to tko je on ili ona, odakle je, koje je boje kože, rase, nacionalnosti



RIJEKA – Već četiri desetljeća riječki darivatelj krvi Marino Paliska u službi je humanosti, a nedavno je darivao krv jubilarni, 150. puta. Prvi puta Paliska, zaposlenik Županijskog suda u Rijeci, krv je darivao 1977. godine, za vrijeme radne akcije Sava.


– Tada sam prvi i jedini put darivao krv organizirano. Naime, sve ove godine samostalno odlazim darivati krv. Znam da krv mogu darivati četiri puta godišnje i tako si i planiram, pa svaka tri mjeseca odlazim, najčešće na Zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka, kako bih darivao krv. To je meni postala vrsta strasti, nešto uobičajeno, mogu reći – način života, kaže ovaj samozatajni humanitarac.


Univerzalni darivatelj


Kako ima krvnu grupu 0 pozitivnu, Paliska je univerzalni darivatelj, što znači da može darivati krv svim ostalim grupama, ali može primiti krv samo od svoje krvne grupe, odnosno krvne grupe 0.




– Osobno nikada nisam zatrebao krv jer nisam bio ozbiljno bolestan. Mislim da je darivanjekrvi ujedno i primanje, a darivanjekrvi sigurno zbližava ljude, iako nikada ne znate kome će vaša krv biti darivana. Međutim, to je najmanje važno, jer najvažnije je pomoći nekome, bez obzira na to tko je on ili ona, odakle je, koje je boje kože, rase, nacionalnosti. Nažalost, unatoč napretku medicine, još uvijek nema zamjene za krv, koja se može dobiti jedino darivanjem. Upravo zato je darivanjekrvi jako važno – kaže Paliska.


Unatoč svojoj višegodišnjoj humanosti, Paliska kaže kako se ne osjeća junakom, niti su mu potrebna priznanja i zahvale.


Najveće priznanje da pomažem u ozdravljenju


– Meni je najveće priznanje činjenica da sam nekome pomogao u ozdravljenju, možda čak i spasio nečiji život. Sve drugo je nebitno. Ne darujem krv zbog priznanja i nagrada, nego da pomognem. Treba pomoći čovjeku koji je u nevolji, a nikada ne znate kada i vama samom krv može zatrebati – kaže Paliska, dodajući kako će krv darivati dok mu to budu dozvoljavale zakonske mogućnosti, odnosno do 65. godine, a možda i dulje, s obzirom na to da je i nakon toga roka krv moguće darivati, ali uz posebne zdravstvene provjere.


Mladima, kao i onima koji nikada nisu darivali krv, Paliska poručuje neka to svakako učine, barem jedanput, jer će se sigurno osjećati bolje i korisnije.


– Sigurno neće požaliti, jer darivanjekrvi ne boli, ne smeta čovjeku, čak štoviše, na taj način krv se obnavlja, a ujedno se nekoliko puta godišnje kontrolira zdravlje. Naime, krv može dati samo zdrav čovjek. Poručujem svima koji nikada nisu darivali krv, a posebice mladima, neka probaju, jer će im život sigurno biti bolji. Nema ljepše stvari od činjenice da je vaša krv pomogla čovjeku u nevolji, spasila nečiji život. To je najvažnije od svega – zaključuje Paliska.