Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 26
Sutra: 10° 10° 26
6. prosinca 2019.
Zatvorenik na Golom otoku

Jakoslav Rojnica u Rijeci predstavio autobiografski roman "Ja sam 6387"

Foto R. Brmalj
Foto R. Brmalj
Autor:
Objavljeno: 17. travanj 2019. u 21:26 2019-04-17T21:26:00+02:00

Nakon što je svoj autobiografski roman "Ja sam 6387" predstavio u Delnicama, Jakoslav Rojnica predstavio ga je sinoć i riječkoj publici koja se okupila u dvorani Euroherca. Kako je kazao autor, ovaj je autobiografski roman napisao u trećem licu, kako bi se odmaknuo od samoga sebe i kako bi lakše prenio ono što je proživljavao kao zatvorenik na Golom otoku, od 25. svibnja 1978. do 26. svibnja 1981. godine, a zatvoren je kad su mu bile tek 22 godine.

- Ono što sam tamo tijekom tri godine doživio i psihički proživio opisao sam u knjizi koju mi je samome teško čitati, tu su opisani trenutci kad sam gubio volju za životom, kazao je autor dodavši da razlog njegova zatvaranja na Goli otok graniči s banalnošću. Knjigu je pisao s velikim odmakom, 30 godina po izlasku s Golog otoka, što je svojevrsna retraumatizacija, a naglasio je da je njegov profesionalni život bio gotov i nakon izlaska iz zatvora. 

Autor je kao student uhvaćen kako čita časopis Nova Hrvatska koji je izlazio u Londonu i koji su izdavali hrvatski iseljenici, a koji, kako su kazali Marko Grubišić i dr. Josip Jurčević ni po čemu nije bio radikalan, pa su ga zatvorili da bude pouka drugima. Na Golom otoku je proživljavao fizičke i psihičke torture iz čega je izašao jači.

Sinoć je predstavljanje knjige predvodio istaknuti hrvatski povjesničar dr. Josip Jurčević, a knjigu je osim njega predstavio i predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika Marko Grubišić.

G1704BR4

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.