Javno savjetovanje

Izgradnja društveno-kulturnog centra: Hartera će tražiti europske novce

Ivana Kocijan

Prema riječima pročelnika Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivana Šarara, može se očekivati da će Rijeka sredstva za razvoj dokumentacije i javljanje na natječaje za europske fondove dobiti sljedeće godine



RIJEKA » Na javnom savjetovanju pod nazivom »Izgradnja društveno-kulturnoga centra« jučer je predstavljen model, mogućnosti i razvoj suradničkoga projekta društveno-kulturnog centra iza kojeg stoje Odjel za kulturu grada Rijeke u suradnji sa Savezom udruga Molekula.


Prostori Palacha, Filodrammatike i Marganova 2013. su dodijeljeni udrugama i organizacijama civilnog društva koje su se obvezale producirati raznolike kulturne-umjetničke sadržaje u trajanju od pet godina, nudeći mogućnosti daljnjega razvoja nezavisne scene. U svibnju ove godine Zaklada za razvoj civilnog društva raspisala je natječaj pilot-projekta »Prostori (Su)djelovanja« gdje bi se postojeći gradski prostori pretvorili u društveno-kulturne centre.


Uz Zagreb, Pulu i Split, Rijeka je smještena u kategoriju gradova koji su najspremniji za rast programskih aktivnosti i pretvorbe prostora u centre nezavisne scene čija se djelatnost i infrastruktura financiraju natječajima i sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Prva faza tog projekta jučerašnji je javni razgovor i predstavljanje plana dogradnje postojećih kapaciteta prostora koje koristi SU Molekula, a u gradskom su vlasništvu. Prema riječima pročelnika Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivana Šarara, može se očekivati da će Rijeka sredstva za razvoj dokumentacije i javljanje na natječaje za europske fondove dobiti sljedeće godine, za sva tri prostora u upravljanju SU Molekula.




On je istaknuo i da Grad nema sredstava za ulaganje u Harteru te kako će se lakše izboriti za proračunska sredstva za infrastrukturu ako bude znao što će se tamo odvijati. Davor Mišković iz Udruge Drugo more istaknuo je da sociokulturni centri pokrivaju prostor kulture koji nije pokriven tradicionalnim institucijama. Europski socijalni fond nudi sredstva za različite aktivnosti čime se otvara mogućnost za iskorištavanje sredstava za potrebe društveno-kulturnog centra.


Budući da sadašnji članovi Saveza ne mogu pokriti sve prostore, u njihov rad su do sad uključene i druge udruge. Predsjednik Saveza Damir Batarelo otkrio je da će uskoro biti objavljen sustav korištenja prostora koji će predstaviti uvjete besplatnog korištenja prostora Palacha, Filodrammatike i Marganova.